Nordre Aker Budstikke

Dykk i arkivet:

Kelneren døde i kjelleren, men var det derfor kroa het «Liket»?

Stadion Kro, eller «Liket» som den het på folkemunne, ble revet på 1990-tallet i forbindelse med at Ullevaal stadion ble utvidet. Faksimile fra Akersposten 14. februar 1990. (På digitalmuseum.no kan du se et fargefoto av «Liket»)

Mange husker nok legendariske «Liket», kroa ved Ullevaal stadion, som måtte rives da tribunen skulle bygges ut. Men hva kom det makabre tilnavnet av?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2016 kl 15:21

ULLEVAAL STADION: (Ullevaal) Stadion Kro i Sognsveien 75, på folkemunne bare kalt «Liket», måtte selv «bøte med livet» tidlig på 1990-tallet etter at det hadde vært drevet restaurant i bygget i mange tiår, da stadionanlegget skulle utvides.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Men hvorfor fikk restauranten navnet «Liket»?

Det kan virke som om opphavet til det makabre navnet er noe uklart nå, over 20 år etter at vannhullet gikk inn i historiebøkene. Vi har dykket ned i Akerspostens arkiv, avisen Nordre Aker Budstikke selv sprang ut fra i 2004, for å lete etter svar.

LES OGSÅ: Hammeren – mer enn bare et busstopp i Maridalen

Døde kelnere og spesiell arkitektur

Og årsaken kan både komme av et tragisk dødsfall i kjelleren på 60-tallet, og av byggets arkitektur.

Vi fant denne artikkelen fra 14. februar 1990, der Berg-mannen Per Iversen ser noe kritisk på dødsfallteorien:

«– Navnet referer seg til restaurantens arkitektur. Bygningen, og særlig fløyen mot syd, likner en likiste, noe som gjorde at restauranten fort fikk oppnavnet "Kassa", med en senere avledning "Liket", hevder Iversen.

– Alle historier om døde øltappere eller gjester er nok helst oppspinn i hjerner som har tatt litt for meget til seg av restaurantens flytende tilbud, mener Iversen.


Han er overrasket over at restauratør (Knut) Renslemo ikke kjenner opprinnelsen til navnet på restauranten.

«Liket», eller Stadion kro, slik det lå ut mot Sognsveien. Bildet er tatt i 1992. FOTOGRAF: RUNE AAKVIK/OSLO MUSEUM. (Bildet er Creative Commons-lisensiert)

Ikke oppspinn

Renslemo på sin side avviser at historien om kelneren som fikk hjerteproblemer og døde under en tur i kjelleren for å hente øl er oppspinn.

Det bekreftes av tidligere innehaver Astrid Hoel Mortensen, som drev restauranten fra 1952 til 1980.

– Det var en meget tragisk historie, men den er slik Renslemo har fortalt, sier hun.


Imidlertid kan Mortensen opplyse at Ullevaal Hageby Restaurant (her regner vi med det skulle stått Ullevaal Stadion Restaurant, journ. anm. i 2015) hadde oppnavnet "Liket" allerede før kelnerdødsfallet en gang i slutten av 60-årene.

– Så Iversens forklaring er sikkert riktig, bortsett fra at han tar feil når han betegner historien om den døde kelneren som oppspinn, sier hun.»

LES OGSÅ: Hvor ligger egentlig Frysja?

Har du minner fra «Liket» på Ullevål, eller andre forklaringer på navnet? Skriv i kommentarfeltet under saken!

Ble revet

«Liket» ble revet da Ullevaal stadion ble ombygd på 90-tallet.


Vi har tidligere omtalt utbyggingen av Ullevaal tadion i 1990. Les om det her: «A/S Ullevaal Stadion (har) i all stillhet tydd til ”søta bror” for å redde et idrettsprosjekt til flere hundre millioner kroner», skrev Akersposten i 1990.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...