Nordre Aker Budstikke

Familieverk ble til bok om Søndre Tåsen Hovedgård

Edvard Stang, forfatter av boken om Søndre Tåsen Hovedgård, under lanseringen 10. desember. Foto: PRIVAT

Det startet som nedtegninger om familien, og endte som en rikt illustrert bok om Søndre Tåsen Hovedgårds historie. Gården som ble kjøpt av forfatter Edvard Stangs forfedre i 1838.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2015 kl 11:21

TÅSEN: Digitalbyrået Laboremus Oslo AS flyttet inn i det snart 200 år gamle våningshuset til Søndre Tåsen Hovedgård i februar i år. Det er firmaets grafiske avdeling som har bistått Edvard Stang med boken. 10. desember åpnet de dørene i det historiske våningshuset for lansering.

Slekt, venner, og representanter fra Sogn Kultur- og Historielag, Berg, Nordberg og Sogn Vel, Lyn og Lions Club Oslo Berg møtte opp for å høre om gårdens historie, om arbeidet med boken, og for en omvisning i historiske omgivelser.

Bygget i 1816

Stang gratulres med ferdig bok av daglig leder Erik Lie i Laboremus, som i dag holder til på Søndre Tåsen gård. 30 mennesker har i dag arbeidsplassen sin i den historiske gården. Foto: PRIVAT

Daglig leder Erik Lie i Laboremus overrakte Stang en lanseringsgave i form av en kopi av et oppmålingskart over Søndre Taasen fra 1870. Stang, som i dag er nabo til gården i Tåsenveien, har hatt en rekke verv i lokale organisasjoner, men har også et sterkt bånd til området gjennom sin egen slekt.

Byggingen av hovedhuset, våningshuset på Søndre Tåsen, startet i 1816. Gårdens historie er mye eldre. Den hører til de gamle vingårdene i Aker. Nonneseter kloster finner vi som eier allerede på 1100-tallet.


LES OGSÅ: Skrekk og gru! Kjenner du Disen gårds historie? Derfor senket de et lik i Kringla!

Nordre lenger syd enn Søndre

Senere ble gården delt i Nordre og Søndre Tåsen. Mange har stusset på at Nordre Tåsen ligger syd for Søndre, men det skyldes jordveien. Søndre Tåsen ligger på sitt nordjorde, mens Nordre på sitt sydlige jorde. Eiendommen var lang og smal, og strakte seg opprinnelig fra Geitemyra til Maridalsvannet.

Murbygningen som sees i dag er en av få i Norge i enkel emipirsk stil. Utvendig er det søkt å bringe utseende tilbake til hvordan man tror den opprinnelig ser ut.

(Saken fortsetter under bildet)

Søndre Tåsen gård i dag. Foto: PRIVAT

Det var stor hage til, og lunden bak, eller «Lødrup’n» som mange kaller det, var gårdens park. I første halvdel av 1900-tallet hadde gården en meget betydelig fruktproduksjon. Da låven brant ned i 1926 ble det slutt på gårdsdriften.


LES OGSÅ: Vestre Aker kirke 160 år: Jubilanten på Kalvehaugen

Fra familieskrift til lokalhistorisk bok

Stang, som er nabo til hovedhuset, sier at han ble litt nysgjerring da det kom nye eiere i februar i år, og tok kontakt. Han fortalte da at han også skrev litt for etterslekten om familien, forfedrene og om gården som hans 2. tippoldefar på morssiden kjøpte i 1838.

Det førte til at prosjektet ble utvidet, og at det ble skikkelig bok. Det var profesjonelt påtrykk fra den nye naboen, forklarer Stang.

Selv om noe stoff var på plass fra tidligere er det alt vesentlige arbeid gjort i år.

– Det har vært en artig reise med mange gode opplevelser og støtte ikke minst fra slekt og venner, sier Stang og forsetter:


– Dessuten har responsen fra ulike arkiv og bibliotek vært fantastisk. Jeg har møtt en utrolig fin imøtekommenhet.

Slektseid fra 1838 til 1987

Som gård har Søndre Tåsen vært sentral i århundre. Da Oslo ekspanderte var gårdens områder attraktive for utbygging. Dette sammenfalt med at låven brant og det ble en naturlig slutt på gårdsdriften, kun fruktdyrking fortsatte.

Morten Husebye kjøpte gården i 1838, og den siste i forfatterens slekt som bodde der var hans fetter Bengt Lødrup, som flyttet ut i 1987. Fra da av har ulike virksomheter holdt til i huset. I dag har vel 30 mennesker hos Laboremus sin arbeidsplass der.

Ønsker du å se nærmere på boken og ta en prat med forfatteren, eller skaffe deg signert eksemplar, blir Stang å treffe på Tåsensenteret mandag 14., onsdag 16., torsdag 17. og fredag 18. desember fra klokken 14-17, og på Tåsen seniorsenter i Tåsenveien 66, tirsdag 15. og torsdag 17. desember klokken 12-14.

LES MER LOKALHISTORIE I NORDRE AKER BUDSTIKKE HER!


LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...