Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fant flyvraket i Maridalen

Mye historie i Hansakollen i Maridalsalpene etter krigen. Foto: Øivind Georg Johansen

I en bortgjemt fjellside øst i Maridalsalpene ligger vrakgods etter dramatikk fra andre verdenskrig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.12.2015 kl 14:07

MARIDALEN: 2. juli 1942 krasjet et tysk Dornier DO17-fly i Hansakollen. Alle de tre ombord ble drept og restene av flyet spredd utover.

Øivind Georg Johansen, hobbyfotograf og fra Nittedal, ferdes mye i skog og mark, også over til oslosiden. Første juledag fant han vrakrestene i Hansakollen, i Maridalen.

LES OGSÅ: Synnøve Finden ligner ikke mye på den snertne blondina på ostepakken

Lett tidligere

Foto: Øivind Georg Johansen

– Jeg har lett en gang før, men da var jeg litt for langt vest. Det er tett skog i området så man må komme ganske nære for å se vraket. Jeg hadde funnet koordinatene hvor vraket ligger på nett, så da fant jeg ut at jeg hadde lett på feil plass tidligere, forteller Øivind.

Han fortsetter:

– Jeg gikk inn fra Rundmyrveien ved Movatn. Det var egentlig bare å følge rett sti lenger øst. Stien går rett forbi. På stedet kan du se trær meg doble topper og skader langt ned på stammen som vitner om at det ikke gikk rett i fjellveggen.

Fortsatt der

Noen tanker gjør man seg.

– Kanskje først og fremst at vrakdelene ligger der fremdeles. Fra en tid da ekstremismen sto sterkt i Europa. De tre flysoldatene som døde der oppe var nok bare vanlige menige som gjorde jobben sin. og var uheldige å feil navigerte. Sikten skal ha vært dårlig den dagen flyet styrtet. De trodde kanskje de var i et annet dalføre. Nittedal kanskje? ifølge Øivind.

– Mener å ha lest et eller annet sted at bestemmelsestedet var Gardermoen.

LES OGSÅ: Hvor er grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

Godt bevart

Foto: Øivind Georg Johansen

Fra kjentmannsmerket.org står det videre følgende:

– Vraket er forbausende godt bevart. DO17 var et svært vanlig bombefly under Hitler-Tysklands offensiv i Europa og Luftwaffe hadde mer enn 500 maskiner da krigen brøt ut i 1939. Siden ble disse flyene raskt erstattet med bedre modeller. Det hadde vanligvis en besetning på fem. Hvorfor det bare var tre ombord i dette flyet og hva slags oppdrag det var eller hadde vært på, er ikke kjent.

HUSKER DU 2015? Lyn-treneren som kom hjem, revyrabalder og skiløypedebatt. Les årskavalkaden!

Brann

Flykrasjet i Hansakollen er også beskrevet i Trygve Christensens bok «Marka og krigen». Der forteller Olaf Lørenskogen, forøvrig fra Lørenskogen gård innerst i Oslo 8, ovenfor Movatn.

«Det hadde vært brann rundt der flyet hadde gått inn rett over toppen av en bratt fjellvegg. Det hadde feid med seg alt som hette grantrær rundt, og deler av flyet lå spredt utover et stort område som var svidd (…) det var et tomotors fly, og motorene hadde fortsatt oppover den bratte lia og lå øverst.»

LES OGSÅ: Liket som ble dumpet i Kringla

Radiostasjon

Videre fra kjentmannsmerket står det:

«Bare et steinkast unna fant et annet drama sted helt mot slutten av krigen. Her ble radiostasjonen Corona overrasket og nedkjempet av tyske styrker 18. mars 1945.
Beste adkomst til dette området er opp stien fra enden av Rundmyrveien, og ta til høyre opp en tydelig sti. Man kan også gå fra Mobekken og via en umerket sti som stikker inn bak informasjonstavlen på toppen.»

«Mange mennesker mistet livet i dette området, som i dag er stemningsfullt med med tunge graner og tykk mose. Vi ber om at du ferdes her i stillhet og respekt og ikke tar med deg noe», oppfordres fra kjentmannsmerket.org.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...