Nordre Aker Budstikke

Grefsenkollen: Fra bryggeri-stue i marka til vinbar og oktoberfest

Klare for oktoberfest og ny bar, Lars Fosdahl og Heidi Johnsen ved Grefsenkollen Restaurant. Foto: GREFSENKOLLEN

Ikke langt unna 100 år siden Ringnes Bryggeri bygget «Grefsenkollen Sportsstue». Mye har skjedd siden da. Det stopper heller ikke med gourmetrestaurant, musikkfestival og intimkonserter, men fortsetter med oktoberfest og helt ny øl- og vinbar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2015 kl 10:20

GREFSENKOLLEN: Der noen mener at «nye» Grefsenkollen og musikkfestivalen OverOslo har bidratt til økte boligpriser i området, er andre bare veldig fornøyde med at det blir flere tilbud til den voksne befolkningen i nærområdet. Mens andre drar til taket av Oslo kun for å nyte muligens byens beste utsikt.

Men det er vanskelig å ikke like det som skjer på Grefsenkollen, gourmetmat, intimkonserter, musikkfestivaler. Utsolgte konserter, utsolgte julebord og bortleide lokaler.

LES OGSÅ: OverOslo 2015: Gamle stjerner og unge stjerneskudd på Grefsenkollen

Folkefest når det inviteres til OverOslo på Grefsenkollen. Her fra sommerens festival. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ny bar i kjelleren

Lars Fosdahl åpner bardøra om få dager - et lavterskeltilbud, åpent nesten hver dag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Men det skjer mer, også i nærmeste fremtid. Ikke bare inviteres det til stor oktoberfest på fredag – med gratis inngang. Men også bare få dager til den nye baren åpner, i kjelleren under restauranten.

Da Nordre Aker Budstikke var innom tirsdag formiddag, sto håndverkerne på for fullt. Neste onsdag er den offisielle åpningsdatoen for baren.

– Vi gleder oss veldig til dette. Det vi tenker med denne baren, er at den skal være et supplement til restaurantgjestene før og etter maten. I tillegg ønsker vi lokalbefolkningen – og selvfølgelig også alle andre – velkommen til et lavterskeltilbud her på toppen av Oslo, inviterer Lars Fosdahl på Grefsenkollen.

Han fortsetter:

Ny generasjon: Astrid S var blant artistene som gjestet OverOslo i sommer. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


– Uteserveringen har vært veldig godt besøkt i år, og denne baren blir også litt som en forlengelse av uteserveringen, inne, sier Fosdahl.

LES OGSÅ: Flere som vil skape hygge i nabolaget: Inviterer til nabopub

Fem dager i uka

Selv om ikke alt er helt på plass når avisen er innom, så er det ikke vanskelig å se at dette kan bli tøft. Med blant annet peis, scene for konserter og annet, langbord og god plass ved bardisken. Etterhvert også afterski.

Fosdahl lover også barkeeper med god erfaring fra «down town» – les «Løkka».

Lars Fosdahl bak bardisken, arbeidene pågår for fullt i den nye øl- og vinbaren, som snart åpnes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Øl- og vinbaren, dog med alle rettigheter, er tenkt å være åpen fra klokken 18.00 alle dager fra tirsdag til og med lørdag. Til sent natterstid. Med flere tusen vin på lager, og ikke minst mange forskjellige ølsorter, så kan dette fort bli en hyggelig opplevelse.

LES OGSÅ: Slik kan «nye» Grefsenkollen bli

Oktoberfest

Sånn skal det bli - den nye baren på Grefsenkollen. Foto: ILLUSTRASJON GREFSENKOLLEN

Men som sagt, det er andre ting på gang også. Fredag førstkommende er det stor oktoberfest på Grefsenkollen. Ikke bare med DJ på plass, men også med et vaskekte «Ompa Ompaorkester»!

Allerede har veldig mange meldt fra på Facebook om at de kommer. Stiller halvparten, så blir det det fullt.


En opplagt Lise Karlsnes i et gjenforent Briskeby på Grefsenkollen i sommer. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det vil nok lønne seg å komme tidlig, vi åpner dørene klokken 18.00, sier Fosdahl.

Men selv om Grefsenkollen i første omgang begrenser seg til oktoberfest en fredagskveld, så betyr egentlig oktoberfest en årlig ølfestival over flere dager. Ifølge Wikipedia første gang arrangert i München 12. oktober 1810, til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Ølfestivalen er en av verdens største folkefester.

I de senere år har oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, som til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning.

LES OGSÅ: Flamingo bar på Platået skal selges

Tømmeret hugget med øks

Tilbake til det staselige bygget i nasjonalromantisk stil, på toppen av Grefsen, eller faktisk på toppen av Oslo. Tegnet av Sverre Poulsen (1892-1987), kjent for en rekke bygninger i Oslo og resten av landet. Alt tømmeret som er brukt skal være hugget ut med øks.

Grefsenkollen før og nå. Foto: GREFSENKOLLEN

Grefsenkollen ble bygget mellom 1926 og 1930 som serveringssted av Ringnes Bryggeri. Dørene ble åpnet for første gang 10. mai 1927.

Fra historikken på restaurantens egne hjemmesider, fortelles det videre at vei til toppen først kom i 1930. Så stien, som i dag er kjent som Akebakken, ble ryddet og tømmer og materiell fraktet til toppen med hester. Likevel ble Grefsenkollen bygget på kun ti måneder!

LES OGSÅ: Er drømmen å møte Northug i «baris»? Han kan ha passert deg på vei ned fra Grefsenkollen…

Gave til Oslo kommune

Jassing Four spilte på Grefsenkollen, helt tilbake til 1929 (!). Foto: GREFSENKOLLEN

I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune – mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri.

Stedet ble et populært utfartssted, og det ble også arrangert danseaftener flere dager i uken for ungdommen, som brukte kjelke for å komme seg ned igjen om kvelden. «Disse turene har ned gjennom årene ikke minst vært populære blant byens unge, forelskede par», står det i boka Oslomarka fra 1938.

LES OGSÅ: Vurderte taubane til Grefsenkollen

Bare buss på søndag

Like mye folk, og like fin utsikt i gamle dager som i nye dager. Foto: GREFSENKOLLEN

Sikkert forelskelser på Grefsenkollen også i 2015, og kanskje blir det også kjelke ned fra Grefsenkollen til vinteren. For Ruter har så langt ikke vært å rikke, med tanke på å sette opp flere avganger med buss opp og ned fra Grefsenkollen. Kun søndager går det en og annen buss.

– Vi har diskutert transport mange ganger, og har jo ved egne arrangementer flere ganger satt opp egen buss, og leiebusser til og fra. I tillegg til annen transport. På den annen side, det går fint å få tak i taxi opp hit, stedet er jo ikke veldig langt unna der folk bor. Vårt inntrykk er at mange fra nærområdet synes det er helt greit å spasere hjem også, sier Fosdahl.

Her kan du lese hva lokalpolitikerne svarte da vi spurte om de ville jobbe for bedre kollektivdekning til Grefsenkollen, før valget.

Okkupert av tyskerne

Men det er mye mer historie fra Grefsenkollen enn fest og moro. Den tyske okkupasjonsmakten overtok Grefsenkollen under krigen og benyttet stedet som radio- og peilestasjon. Ved frigjøringen forlangte unge milorg-gutter fra Grefsen stedet overgitt.

Hensikten var at verdifullt radiomateriell ikke skulle bli ødelagt tyskerne. Tyskerne etterkom ordren uten innsigelser, skriver historien.

I 1952 overtok Gunnar Haugen driften av stedet, og på 50- og 60-tallet skal det ha vært mye besøk på stedet, særlig knyttet til stor sportsaktivitet i nærområdet.

LES OGSÅ: Krigen i ditt nabolag

Fam. Bentzen og Det virkelige Gode Liv

Familien Bentzen overtok som leietagere i 1960 og kjøpte senere stedet midt på 80-tallet. Det var første gang Grefsenkollen havnet i privat eie. Familien Bentzen vitaliserte Grefsenkollen som restaurant og hadde i en periode ti faste ansatte på kjøkkenet og en rekke servitører.

I 2008 ble stedet solgt til Det virkelige Gode liv, eid av familien Kloster.

Oslo Blaaseorkester spiller opp til Oktoberfest. Foto: GREFSENKOLLEN

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...