Nordre Aker Budstikke

– Jeg er ikke så opptatt av å fortelle hvor vakkert det er

Forfatter Sverre Grimstad med siste bok ut: Normarka og Alaska. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sier forfatter Sverre Grimstad. Men kulturhistorie videreformidler han gjerne – sist ut fra Nordmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2019 kl 21:33

TÅSEN/MARKA: Sverre Grimstad (76) fra Tåsen har vært mye i marka, og da mener vi virkelig mye. Bedriftsøkonomen, som pensjonerte seg i 2002, er i tillegg veldig skriveglad. Den syvende boka er ute: Nordmarka og Alaska.

– Alaska?

– Boka har også med et lengre kapittel om Alaska. Grunnen til denne sammenkoblingen, er følgende: Jernverkene i marka ble etter hvert nedlagt, på slutten av 1800-tallet. Mange ble arbeidsledige. En del av disse utvandret til Amerika, og mange deltok også i rushet nordover for å finne gull ved Yukon River i Alaska, forteller Sverre, som selv har gått over Chilkoot Pass og til Yukon River.

Han understreker at boka for øvrig ikke er en turtipsbok. Det kan Sverre understreke så mye han vil, men det er ikke til å unngå at man får lyst til å legge ut på turer til flere av stedene og plassene han trekker frem i boka.

– Jeg er heller ikke så opptatt av å fortelle hvor vakkert det er. Jeg er opptatt av å formidle kulturhistorie! Og det skal jeg fortsette med, jeg har fortsatt mye på lager, forteller Sverre. Han røper at den åttende boka er under planlegging.


Det er en spennende bok vi blar i. Historier, plasser, hytter, huler, ulovlig jakt og fiske, kart og bilder fra marka. Mye av innholdet oppgis å være basert på Løvenskiolds egne arkiver, men også på Sverres turer i skog og mark.

Vi landet på Lørenseter, fra boka om Nordmarka.

Lørenseter, 1930 - 1940. Foto: Oslobilder.no/ukjent fotograf

Lørenseter

Det fortelles at Lørenseter har en vidløftig historie. Plassen ligger i Blankvannsskogen, som skal ha vært tidligere krongods. Eid av dommer Niels Toller, som også eide Løren gård. Helt sør i skogstykket bygde han en seter - som altså ble til Lørenseter.

Det ble flere eiere underveis, og eiendommen ble også lagt under Nordmarksgodset, fortelles fra boka til Sverre Grimstad.


«Ny stue ble bygget i 1909. Familien Moen hadde overtatt forpakterskapet i 1880, og fikk hele ti barn. Søskenflokken forsøkte etter hvert å kjøpe Lørenseter, men Harald Løvenskiold hadde ikke lyst til å selge,» skriver Grimstad.

Men familien Moen lyktes etter hvert i å få kjøpe eiendommen med 131 mål innmark, for 28.000 kroner, i 1930.

På de store utfartsdagene var det servering på Lørenseter om vinteren, skiløypa fra Ullevålseter gikk forbi Lørenseter og videre til Kobberhaughytta og Kikut.

Solgte

De siste fra Moen-familien som bodde på Lørenseter, var Randi og Svein Moen, som flyttet i 2000. I august 2016 ble eiendommen lagt ut for salg.

Og der fortsetter historien i media.


En Oslo-kvinne (35) blar opp 10 millioner for en idyllisk markaplass med forfallent småbruk, serveringskiosk, skolestue, hytte, grisehus og 130 mål av Nordmarka, skrev Aftenposten om salget.

Fra historien videre i boka til Sverre Grimstad, står det følgende om kjøperen:

«Hun bruker Marka mye til rekreasjon og er glad i dyr...Planen hennes er å bosette seg her inne, men først må hun få konsesjon, siden Lørenseter er klassifisert som jordbruksplass. Planen er å etablere et atelier her inne, siden hun er glad i å male og tegne.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...