Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Skrekk og gru!

Liket som ble senket i Kringla

Det skjedde litt av hvert på Disen gård i gamle dager. I dag er den staselige gården blant annet mye brukt til arrangementer og selskapslokaler. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/ARKIV

Ærverdige Disen gård har en lang, men også en ganske skummel, historie. Blant annet om et lik som ble forsøkt skjult i Maridalsvannets nedslagsfelt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2015 kl 19:43

DISEN/LINDERUDKOLLEN: Fra boka Nord i Aker – gjennom 10.000 år, skriver utgiver Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen også om gamle Disen gård.

Offentlig eiendom

Helt tilbake til 1558 går det frem av datidens skattematrikkel, at Disen gård blant annet betalte fire riksdaler til Oslo bispestol.

LES OGSÅ: Det ble snakket om taubane opp til Grefsenkollen

I årene som fulgte var Disen gård fortsatt offentlig eiendom. I første halvdel av 1600-tallet var en av gårdsdrifterne Anders, som ifølge historieboka ble en av de aller rikeste bøndene i Aker. Hans datter, Marte Andersdatter Disen, skal du få lese mer om lenger ned i saken.

Privat i 1668

Men i 1668 solgte Lagstolen i Oslo Disen går til Ole og Paul Torsteinssønner Arneberg. Etter flere eierskifter endte gården i 1696 i familien Lachmanns eie. I 1759 solgte familien gården til Nicolay Federsen, som ifølge Nord i Aker var grunnlegger av landets første avis; Norske Intelligenz-Seddeler, en forløper til Verdens Gang.

Etter noen flere eierskifter i årene fremover, endte gården hos Harald Arnesen i 1831.

LES OGSÅ: Kjenner du historien? Hvorfor heter en så staselig bygning «Svetter'n»?

Liket på låven

Men tilbake til 1679: Lars Andersen Refstad kom i tjeneste på Disen gård, hos Marte Andersdatter Disen. Da Lars en dag jobbet på låven, begynte gårdshunden å grave på noe inne på låvegulvet. Hunden kom tilbake med et bein. Det viste seg å være liket av en kvinne.

Av Nord i Aker går det frem at Lars ble tilbudt penger av Marte for å fjerne liket. Først nektet han, men så fikk han litt mer penger, og ble med på planen. Sammen med sønnen på gården, Syver, og datteren Ingeborg, la de liket i sleden og dro oppover mot Grefsenåsen.

LES OGSÅ: Kelneren døde i kjelleren, men var det derfor kafeen het Liket?

Senket i vannet

De stoppet ved vannet Kringla, hugget hull på isen, og senket liket ned i vannet. Kringla ligger i nedbørsområdet til Maridalsvannet og Oslos drikkevann, men det brydde man seg kanskje mindre om på den tiden.

Kringla, vannet - som ligger i nedbørsområdet til Oslos drikkevann Maridalsvannet - på veien opp mot Linderudkollen og Solemskogen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Etterforskning

Men liket ble funnet noen måneder senere, og etterforskning ble opprettet. Etterforskningen avdekket at liket var av en ung jente, som hadde fått opphold gjennom natten på gården.

Det kom for en dag at Marte hadde kranglet med jenta, og slått henne i hjel.

Datteren Ingeborg var for ung til å dømmes. Men Marte og sønnen Syver ble dømt for ugjerningen, etter at de ikke klare å finne tolv menn og kvinner til å sverge på at de var uskyldige.

LES OGSÅ: Hammern - et viktig bidrag til Oslos velstand og utvikling

Enda et drap

I tillegg ble det oppdaget at Marte hadde enda et liv på samvittigheten. En kar som kom til gården for å kjøpe hest, kom også i klammeri med Marte. Og hun slo likegodt i hjel han også. Liket ble forsøkt brent opp i Grefsenåsen, står det i Nord i Aker.

Ifølge historieboka finnes ikke lenger dommene, men muligens ble det å bøte med livet, dømt som fredløse, eller kanskje fengsel på livstid. I tillegg til Syver, ble også en datter til, Kari, dømt for drapene.

I boka står det også at hvordan det gikk med Lars Refstad, det sier ikke historien noenting om.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...