Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Rettssaken fra Sognswandet

Kartet som ble tegnet opp av dagens Sognsvann, i forbindelse med konflikten om demning og oversvømmelse. Foto: RIKSARKIVET

I riktig gamle dager ble ofte kartene tegnet opp fordi det var en eller annen tvist eller konflikt. Som kartet over Sognswandet - eller dagens Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2016 kl 13:56

SOGN: I 1782 ble dette kartet over Sognswandet tegnet opp. Det var oppstått konflikt mellom Iver Sogn og Halvor Blindern.

Hege Brit Randsborg, arkivar ved Riksarkivet forteller.

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

Ulovlig

– Bakgrunnen var at Iver Sogn anla sak fordi han mente at Halvor Blindern - som eide Gaustad som strakk seg mot vestre side av Sognsvann - hadde anlagt demningen syd ved vannet, ulovlig.

Demningen førte til høyere vannstand, noe som igjen førte til oversvømmelse når høstregnet satte inn.

Randsborg fortsetter.

LES OGSÅ: Det hete boligmarkedet : – Det virker umulig - man må jo nesten arve!

Erstatning?

– Striden gjaldt da to ting, om demningen var lovlig oppsatt - hvis ikke måtte den rives. Hvis den var det, om det skulle betales erstatning for de skadene den høyere vannstanden medførte for de to husmannsplassen som lå nordvest for Sognsvann, og som Iver Sogn eide.

LES OGSÅ: Nå skal det bli liv og røre rundt den gamle gården - restaurant, butikker og 440 leiligheter.

Tapte

Iver Sogn tapte i alle instanser.

– Begrunnelsen var at Gaustad hadde hevd på å ha en demning over Sognsvannsbekken, det var nevnt allerede i et skjøte fra midten av 1600-tallet, og Halvor Blindern hadde bare bygget opp igjen en demning som hadde ligget til forfall.

Forteller arkivaren, og legger til.

– Når det gjaldt erstatning, var noe slikt aldri utbetalt før.

Grunnlaget for informasjonen rundt rettssaken og tvisten, er landmålingsforretningen og rettsprotokoller for Aker og Overhoffretten.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...