ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Ser du hvor dette er?

Store endringer i området i løpet av de siste 100 årene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2018 kl 07:56

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: Endringer skjer hele tiden, også der vi bor. Dette bildet er fra den tidligere husmannsplassen Grønvold, og skal være foreviget rundt århundreskiftet ved 1900.

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen forteller:

– Den tidligere husmannsplassen Grønvold ligger på høyden øst for Akerselva et stykke ovenfor Brekkedammen, og hadde jorder helt ned til elva. Opprinnelig var det en husmannsplass under Kjelsås gård, men den ble senere brukt som bolig for en av sagmestrene på Brekke bruk.

I bakgrunnen er Oset gård, i en etasje og jernbanen mellom Oset og vannbehandlingsanlegget, som var i drift i 1867.

Grønvold i dag, gjerdet bak er mot anleggsveien, som brukes i disse dager og en god stund fremover i forbindelse med utvidelse av Oset vannbehandlingsanlegg. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

ANNONSE

Grønvold står fortsatt, men nå er det kun en bygning ved hovedhuset, og det er rødt. Det er også et uthus på plassen i dag.

Det er ikke så fredelig ved Grønvold i dag, da Oset vannbehandlingsanlegg benytter anleggsveien bak huset, til inn- og utkjøring i forbindelse med at anlegget skal lage nye vannbassenger inne i fjellet. Gjerdet mot anleggsveien synes også bak huset, på det nye bildet.

Fram til årsskiftet 2017/18 ble Grønvold utleid til en barnehage, men per i dag er huset ikke i bruk. Bymiljøetaten opplyser at før det eventuelt kan leies ut igjen, vil det måtte gjøres en vurdering av tilstanden på bygget, og om det eventuelt trenger rehablitering.

En etasje til

Bilde nummer to er fra 1908 og viser at Oset gård har fått en etasje til. Det kan også skimtes en bru ved den nederste kummen som går over til det lille røde huset som står der nå (og som er hvitt på bildet).

ANNONSE

Takk til Roy Jensen for utlån av bilder med informasjon.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE