Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Spennende vikingfunn i Maridalen

Spennende ting i jorda i Maridalen. Foto: BYANTIKVAREN

Metalldektorist fant gammel øks i Maridalen, fra vikingtid - tidlig middelalder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2016 kl 10:57

MARIDALEN: – På mandag ble Byantikvaren kontaktet av en metalldetektorist som hadde funnet en øks i Maridalen, skriver Byantikvaren på egen facebookside.

LES OGSÅ: – Vi bor jo i den kuleste bydelen! Med OverOslo-festivalen!

Gjenglemt eller mistet?

Som dro ut for å sjekke funnet.

– Torsdag dro vi ut sammen med den heldige finneren og gravde frem øksen og sikret funnkonteksten. Øksen ser ut til å ha blitt gjenglemt eller mistet i skogen, muligens i forbindelse med skogsarbeid, tror Byantikvaren.

Det er også tidligere gravd frem gamle gjenstander i Maridalen, blant annet ved Skjerven Gård - les hele saken her.

LES OGSÅ: Politiet sender varselbrev - unge møtes for å slåss. De som ikke ønsker å slåss blir hentet av andre unge.

950 - 1075 e. Kr.

Øksen kan være helt fra 950 - 1075 e. Kr.

– En foreløpig datering basert på øksens form peker mot perioden 950 - 1075 e. Kr. Tusen takk til metalldetektoristen for å ha avdekket et spennende øyeblikksbilde fra vikingtid/tidlig middelalder, skriver Byantikvaren videre.

En metalldektorisk oppdaget øksen. Foto: BYANTIKVAREN

Marghrettadale

Denne uka besøkte også Nordre Aker budstikke spennende Riksarkivet. Maridalen har ikke alltid vært Maridalen - men Marghrettadale. Som Kong Magnus overførte til blant annet lokale Græfsina.

– Kong Magnus overførte eiendommer han hadde, blant annet Grefsen og Sogn til Mariakirken i Oslo, kunne Riksarkivets representant fortelle.

Mariukirkiu

Eller Mariukirkiu, som den er omtalt som i Diplomatarium Norvegicum - en bok som kom ut i 1847. Dokumentet om Kong Magnus og eiendomsoverførselen til kirken, er i boka, og dokumentet er datert tilbake til 1336.

Dagens Stor-Oslo, tegnet inn på 1700-tallet. Foto: RIKSARKIVET

Fortsatt finnes kirkeruinene i dalen, fra Margaretakirken, fra 1200-tallet.

– Den er i dag en ruin, men etter restaureringen i 1934 er kirken Oslos best bevarte middelalderbyggverk nest etter Gamle Aker kirke. Kirken blir på folkemunne kalt Maridalsruinene, ifølge wikipedia.no.

Les hele saken fra Riksarkivet og mer spennende lokalhistorie her.

– Sannerwand

Så kanskje ikke rart at Maridalsvannet også het noe annet i riktig gamle dager. I kartet nevnt ovenfor, heter Maridalsvannet nemlig Sannerwand. Sanner Gård - med folk, gårdsdrift og hester - ligger fortsatt ved vannet den dag i dag.

LES OGSÅ: Brekkedammen er friskmeldt!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...