Nordre Aker Budstikke

Tør du komme? Det handler om mystikk og overtro i Marka

Fra bokomslaget til Mystikk og overtro, av Even Saugstad. Foto: TORGEIR STENSTAD/MYSTIKK OG OVERTRO

«Jeg reiste mig opp i sittende stilling, men alle de andre sov. På den motsatte strandkanten stod nu en ung, vakker kvinde med utslåt hår, splitter naken.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2017 kl 09:42

MARKA: I 1896 var en gruppe på 20 - 25 mennesker på tur til Trollvann i Grefsenkollen på pinseaften. En av de som var med, som den gangen bare var en jentunge, satte seg ned mange år etter og skrev ned hva hun opplevde:

En vakker, ung og naken kvinne

«Jeg hadde sovet i omtrent tre timer da jeg blev vækket av ett eller annet, kanskje det var et plask fra vannet. Jeg reiste mig opp i sittende stilling, men alle de andre sov. På den motsatte strandkanten var det en ti - femten meter høy fjellskrent som endte i et platå i vannkanten.

Der stod nu en ung, vakker kvinde med utslåt hår, splitter naken, og med begge hender rettet frem for sig som om hun ville favne noen. Jeg stirret på henne, men hu så mig ikke...

Det var selvfølgelig uhørt å vise sig naken for folk på dette vis, men hun sto nå der helt til en av guttene ropte ”Er du gæern du da jente! Ser du ikke at det er folk her. Trur du at du er aleine her, du!” I samme øyeblikk var hun borte, som sunket i jorden...»

Her ved Trollvann skal en Kristiania-familie ha opplevd noe som kanskje var huldra på slutten i 1896. Denne og andre historier fra Lillomarka og Oslomarka forøvrig er med i den nye boka som snart lanseres på Trollvannstua. Foto: Postkort fra rundt 1930

Mystikk og overtro

Fra den splitter nye boka til Even Saugstad, Mystikk og overtro i Oslomarka. Fredag den 13., oktober, lanseres boka på Trollvannstua. Altså ikke tilfeldig valgt sted, dørene åpnes 17.30.

- For 150 år siden kunne du treffe på både huldrer og nisser i Oslomarka, i alle fall i følge sagn og historier fra den gangen. Og var man riktig heldig, eller kanskje uheldig, kunne man også få besøk av et gjenferd i seterstua, på husmannsplassen eller ved tømmerhoggerbålet, står det i invitasjonen.

Signekarer og kloke koner

Boka omhandler også flere av de såkalte signekarene og kloke konene som kunne kurere folk og dyr med sine magiske evner. I tillegg om eventyrsamleren Peter Chr. Asbjørnsens turer i Nordmarka og Krokskogen samt de myteomspunnede finnene som behersket trolldomskunster.

Forfatter Even Saugstad har tidligere utgitt bøkene «Hilsen fra Oslomarka» og «Østmarka fra A til Å». I fjor kom han ut med bok om Sarabråten i Østmarka. 


LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...