Nordre Aker Budstikke

Beboerparkeringen:

Lokalpolitikerne mener grunnlaget for ordningen er endret

BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og Julie Myhre Barkenæs (MDG, leder av miljø-, plan- og samferdselskomiteen, mener grunnlaget for innføring av beboerparkering i bydelen er endret. Bildet viser P.A. Munchs vei, der alle parkeringsplassene bak skiltet fjernes fra mandag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat

– Effekten av vedtaket om beboerparkering i Nordre Aker er ikke lenger er den samme, sier BU-leder Bente M. Larsen (Ap), som nå vil gå i dialog med Bymiljøetaten om justering av parkeringsmuligheter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2020 kl 17:35

NORDRE AKER: «Hensikten med beboerparkering er å sikre plass til dem som bor i området, og redusere omfanget av fremmedparkering. Personer med bostedsadresse i bydelen kan kjøpe beboerparkeringstillatelse for ett kjøretøy, og dermed parkere fritt i veier med beboerparkering i egen bydel. Gjester og andre uten tillatelse betaler for den tiden de står parkert».

– MPS og bydelsutvalget har lagt denne hensikten til grunn for sin vurdering og vedtak om beboerparkering, sier lederen for Bydel Nordre Akers miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS) Julie Myhre Barkenæs (MDG).

Myhre Barkenæs og leder for bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker, Bente M. Larsen, har i helgen fulgt Nordre Aker Budstikkes dekning av innføringen av beboerparkeringen.

– Etter at BU fattet sitt vedtak, er faktagrunnlaget endret. Bymiljøetaten som fagmyndighet ønsker å regulere bort parkeringsmuligheter der den asfalterte gatens bredde er mindre enn 5,5 meter. Dette betyr at effekten av vedtaket om beboerparkering ikke lenger er den samme, sier BU-leder Larsen.

Sterke protester

«Du som bor i bydelen skal få bedre tilgang til offentlig parkering. Beboerparkering reduserer parkering fra arbeidsreisende, noe som også har en positiv effekt på miljøet og luftkvaliteten. Oslo bystyre vedtok ordningen i 2012, og det er bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker som har besluttet å innføre ordningen i ditt område.»

Slik lyder deler av informasjonen som er sendt ut i e-post til beboere i områdene som blir omfattet av den utvidede beboerparkeringsordningen i Nordre Aker som trer i kraft mandag 5. oktober.

At flere veier og delstrekninger ikke blir beboerparkeringssoner, men istedenfor får parkering forbudt, har derfor overrasket mange. Nordre Aker Budstikke kunne fredag presentere hele oversikten over hvor mange parkeringsplasser det bli i de enkelte veiene i bydelen fra og med 5. oktober.

Årsaken til at flere strekninger får parkeringsforbud, er ifølge Bymiljøetaten at de krever 5,5 meter veibredde for å regulere den til beboerparkering – 2 meter til parkering, og 3,5 meter fri veibredde.

Tåsen og Berg

Løvåsveien har fått skilt som skal gjøre veien parkeringsfri. Fredag var skiltene dekket over, men skal etter planen tre i kraft fra mandag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I Øvre Tåsen Boligsameie, som omfatter veiene Løvåsveien og P.A. Munchs vei, erstattes dagens parkeringsmulighet for 35-40 biler med kun seks beboerparkeringsplasser fra og med mandag. Styreleder Per Ove Eikeland og styremedlem Torgeir Helland stilte lørdag spørsmål ved Bymiljøetatens begrunnelse, i en sak i Nordre Aker Budstikke. De viste blant annet til at Brann- og redningsetaten etter en befaring i 2019 kun hadde innvendinger mot veibredden i deler av Løvåsveien. Denne strekningen fikk derfor i ettertid parkeringsforbud for å gi plass til etatens utrykningskjøretøyer.

De viste til at mål av veiene i eget nabolag, og andre veier som tidligere har fått beboerparkering, vier at denne begrunnelsen ikke er konsekvent. I tillegg mener de at reasfaltering av Løvåsveien over tid har gjort veien smalere, og at veien lett kan utvides.


Det samme argumenterte beboere i Gjennomfaret på Berg i en sak i Nettavisen lørdag. Gjennomfaret skiltes også med parkering forbudt i store deler av veien, og et 20-talls parkeringsplasser forsvinner, fortalte de. Bymiljøetaten svarte at en slik veiutvidelse ikke er del av mandatet.

– Prosjektet med beboerparkering har fått midler til innføring av ordning med beboerparkering – det vil si skilting og montering av p-automater. Det ligger ikke innenfor prosjektets mandat eller budsjett å omregulere gater, øke gatebredde, bygge fortau eller lignende. I Gjennomfaret er gaten regulert med 5 m veibredde, så dersom beboerne ønsker en bredere gate i fremtiden må den omreguleres, skriver prosjektleder for beboerparkering i Bymiljøetaten, Marianne Solhaug Mølmen, til Nettavisen.

Hele Gjennomfaret får parkeringsforbud. Bortsett fra ca. 10 plasser i svingen ned mot gamle ringvei. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vil ta kontakt med Bymiljøetaten

Øvre Tåsen Boligsameiet har engasjert seg opp mot både Bymiljøetaten og Bydel Nordre Aker, og Eikeland og Helland ba i saken på lørdag lokalpolitikerne om å kjenne sin besøkelsestid.

Per Ove Eikeland og Torgeir Helland i Øvre Tåsen Boligsameie viser at P.A. Munchs vei måler opptil 6 meter på strekningen som får parkeringsforbud. Foto: Julie Maria Grønningsæter


Søndag bekrefter BU-leder Bente M. Larsen (Ap) at BU og utvalgets miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS) 23. september fikk e-post fra Øvre Tåsen Boligsameie der det fremgikk bekymring og informasjon om at det ikke var beboerparkeringsskilt, men «parkering forbudt». Både hun og MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG) har vært i dialog med beboere, og jobber med å belyse saken, opplyser hun til Nordre Aker Budstikke.

Spesialkonsulent og sekretær for MPS, Bent Gether-Rønning, var på oppfordring fra BU-leder, på et befaringsmøte med beboerne 29. september. Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til, møtte ikke Bymiljøetaten opp, selv om de var invitert.

BU-leder Larsen opplyser at Bydel Nordre Akers forsøk på å komme i kontakt med Bymiljøetaten fredag for å få opplysninger om den forestående beboerparkeringen, ikke nådde fram. Hun sier at bydelen mandag vil ta kontakt for å gå i dialog med Bymiljøetaten for å se på muligheten for nødvendige justeringer.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...