Nordre Aker Budstikke

Lokalpolitikken har blitt digital. Inviterer deg med inn i møtene

Status John Colletts plass er en av sakene som skal behandles i de digitale, politiske møtene i Nordre Aker i mai. BU-leder Bente M. Larsen inviterer innbyggerne med på Åpen halvtime på Zoom. Foto: Privat

Bydelspolitikken har flyttet over på digitale plattformer på grunn av koronarestriksjonene. Nå åpnes det for at også befolkningen kan slippe inn til digital Åpen halvtime.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2020 kl 09:53

NORDRE AKER: For første gang i historien foregikk et bydelsutvalgsmøte (BU) i Nordre Aker digitalt i april, på grunn av koronasituasjonen som begrenser hvor mange som mennesker som kan samles i ett rom.

BUs 15 representanter fikk gjennomført et over to timer langt møte på videoplattformen Zoom. Der ble det blant annet vedtatt å utsette utdelingen av årets Frivillighetsmidler, på grunn av at mange av arrangementene det er søkt om støtte til trolig må utgå på grunn av den spesielle situasjonen landet og verden står midt oppi. BU avga også høringsuttalelse til Behovsplan for idrett og friluftsliv.

Åpen halvtime

– Jeg synes vi greide å gjennomføre møte i bydelsutvalget via Zoom med gode diskusjoner, og med tverrpolitiske vedtak i de fleste sakene. Politikerne har i ettertid gitt uttrykk for at de synes møtet fungerte bra, de kunne tegne seg til innlegg og skrive endringsforslag til vedtak direkte i chatten, sier BU-leder Bente M. Larsen (Ap).

Skjermbildet fra det digitale BU-møtet 2. april.

– Hva synes du fungerte bra og hvilke utfordringer møtte dere på som bør forbedres, slik du ser det?


– Når det gjelder gjennomføringen av åpen halvtime, så oppfordret vi innbyggerne om å sende BU-innspill per e-post. Vi fikk to skriftlige innspill som vi behandlet i møtet, og som senere er fulgt opp med svarbrev fra administrasjonen. Et viktig forbedringspunkt for møtene fremover er å involvere innbyggerne i enda større grad. Jeg vet at i andre bydeler er innbyggerne invitert inn i selve møtet, så det må vi få til også i vår bydel. Administrasjonen vil nå legge opp til at innbyggerne kan melde seg til åpen halvtime slik at de kan snakke direkte med oss lokalpolitikerne via Zoom. Det blir bra! sier Larsen.

Neste møterekke blir også digital

Bydelsutvalget er bydelens øverste politiske organ. De 15 representantene er direktevalgt av innbyggerne i bydelen. Partisammensetingen for perioden 2019-2023 består av Høyre (4 representanter), Arbeiderpartiet (3), MDG (3), SV (2), Venstre (1), Fremskrittspartiet (1) og Rødt (1). Sakene som tas opp i BU har som regel først vært til behandling i én av de tre fagkomiteene. Til vanlig kan innbyggerne møte opp både i komiteene og BU for å presentere synspunkter eller saker i Åpen halvtime.

Nå er det vedtatt at også neste møterekke i de politiske utvalgene avholdes elektronisk via Zoom. For å sikre innbygger-involvering åpnes det for at de som har innspill til åpen halvtime i komiteene eller bydelsutvalgsmøtet inviteres inn.

Det vil si at de senest en dag før møtet må sende en e-post til postmottak@bna.oslo.kommune.no med info om hva de ønsker å ta opp og hvilken sak det er til.

De vil da få tilsendt en lenke i forkant av møtet slik at de kan logge seg på og holde sitt innlegg elektronisk. Møtene i mai er Miljø-, plan og samferdselskomiteen (MPS) 4. mai, så Helse- og sosialkomiteen (HS) 5. mai og bydelsutlvaget 14 mai.

Digital terskel

– Hvorfor er det viktig å opprettholde den lokalpolitiske aktiviteten i en periode som den vi er i nå?

– Det er vanskelige tider for bydelen, og da er det ekstra viktig å finne måter som politikere og innbyggere kan snakke sammen på. Demokratiske prosesser er like viktige i disse koronatider som ellers. Jeg er glad for at Nordre Aker Budstikke er til stede også under digitale BU-møter, og formidler informasjon om de politiske beslutningene som de pleier, sier BU-leder Larsen.

Innbyggerne pleier å være flinke til å møte opp i komitemøter og bydelsutvalget for å legge frem saker og synspunkter som opptar dem - og disse får ofte god oppmerksomhet i de politiske vedtakene.

– Hvorfor er det viktig at de "møter opp" også nå når det er digitalt?


– Bydel Nordre Aker har mange engasjerte beboere som gjør en innsats for sitt nærmiljø. Det er vi lokalpolitikere glade for. Vi ønsker medvirkning, og å gi folk mulighet til å komme med sine innspill basert på den kunnskap og erfaring som de har. Det er viktig med dialog for å kunne fatte gode vedtak! sier Larsen.

– For noen kan kanskje terskelen til å engasjere seg digitalt være høyere enn å møte opp fysisk. Hva vil du si til dem som kanskje vil vegre seg for å delta nå, enten fordi de er usikre på tekniske løsninger, eller føler det litt skummelt å møte 15 "digitale" ansikter på en skjerm?

– Vi som sitter i bydelsutvalget er vanlige innbyggere, som ønsker å jobbe for at bydelen skal være et godt sted å være for alle, svarer BU-lederen.

Hun mener læringskurven har vært bratt for flere av dem som sitter i bydelsutvalget, men også og for bydelsadministrasjonen når det gjelder å ta i bruk digital kommunikasjon.

– Men slik situasjonen med korona er, så må vi også ta i bruk digitale løsninger. Det er moro når vi ser at det fungerer, sier Bente M. Larsen.


Hun vil oppfordre alle som har noe på hjerte å ikke la seg stoppe av den «digitale terskelen»:

– Jeg håper du blir med dersom du ser at sakene som skal opp til behandling er noe som engasjerer deg og som du ønsker å mene noe om. Har du lyst til å komme i digital åpen halvtime så vil du få hjelp av bydelsadministrasjonen, sier hun og viser til du da enkelt sender en e-post til postmottak-adressen referert lenger opp i saken.

– Du kan også sende oss innspill skriftlig, dersom du ikke har mulighet til å delta digitalt, legger hun til.

Disenjordet og John Colletts plass

Sakene som skal opp i Miljø-, plan og samferdselskomiteen (MPS) den 4. mai og Helse- og sosialkomiteen (HS) den 5. mai blir publisert på bydelens nettside en uke før møtene avholdes.

– Er det noen spesielle saker som står på planene for komiteene og senere BU i denne omgangen som er spesielt viktige med tanke på innbyggermedvirkning?

– Blant de sakene som skal opp til behandling i MPS kan jeg nevne «Bruk og etterbruk av Disenjordet». Jeg vet jo at Grefsen og Disen vel jobber for at Disenjordet skal bli en park som innbyggere i alle aldre kan bruke som rekreasjonsområde og møteplass. Jeg oppfordrer representanter fra vellet til å komme i åpen halvtime der de både kan få informasjon om saken og si noe om hva de tenker og ønsker når det gjelder park.

– En annen sak er «Status John Collets plass». Bydel Nordre Aker jobber for å oppgradere John Colletts plass til torg og møteplass, og i møtet gis det informasjon om oppgraderingsarbeidet. En tredje sak er en status om prosjektet «Ny vannforsyning Oslo» ved Oset.

– Blant de sakene som skal opp til behandling i HS kan jeg nevne «Rusplan i bydel Nordre Aker 2020-2024», en viktig lokal plan for å nå Oslo kommunes strategiske plan på rusfeltet.

Sakspapirene til MPS- og HS-komitemøtene kan du lese i kommunens e-innsyn her.

Den 14. mai fatter bydelsutvalget vedtak i alle sakene som har vært behandlet i komiteene.

Trolig vil også møtene i juni bli gjennomført digitalt, opplyser Larsen.

Digitale, politiske møter i Nordre Aker i mai

I mai avholdes møte i Miljø-, plan- og samferdselkomiteen 4. mai, Helse- og sosialkomiteen (HS) 5. mai. Bydelsutvalgsmøtet er 14. mai.

Møtene begynner kl. 18.00 via videotjenesten Zoom.

Innbyggere som har innspill til åpen halvtime i komiteene eller bydelsutvalgsmøtet inviteres inn.

Senest en dag før møtet må du sende en e-post til postmottak@bna.oslo.kommune.no med info om hva du ønsker å ta opp og hvilken sak det er til.

Deretter vil du få tilsendt en lenke i forkant av møtet slik at du kan logge seg på og holde ditt innlegg elektronisk.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...