Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Lommetyver skyr ikke landegrensene

Roar Kvassheim og resten av lommetyverigruppen gjør livet surt for lommetyvene. I Oslo peker anmeldelsestallene nedover. Foto: Foto: Camilla Svendsen

Landegrensene betyr lite når lommetyvene er på ferde. Men blir ikke lommetyven tatt i Oslo, så hankes han kanskje inn i Sverige.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2014 kl 10:10

OSLO: Oslo kan skilte med en egen lommetyveri-gruppe. Og skal vi tro leder Roar Kvassheim, var gruppen etterlengtet i Europa da den startet opp i 2012.

Fra oppstarten har gruppen samarbeidet med politi i blant annet Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Finland. Og samarbeidet sørger for at de omreisende lommetyvene har fått litt å bryne seg på.

- Vi utveksler informasjon og tar det gjerne over en telefonsamtale. Det Europeiske samarbeidet er en sterk satsing. I norden er det allerede veldig godt, sier Kvassheim.

Han forteller at det er nyttig. En gang glapp en lommetyv for politiet. Kvassheims team mistenkte at personen var på vei videre til Sverige, og ga politiet der en varsel. Etter kort tid kom fikk telefonen tilbake. Personen var blitt pågrepet.

- Grensene betyr lite, så det er et viktig samarbeid. Det ville blitt tatt færre lommetyver uten tett kontakt med andre land, mener Kvassheim.

 

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i lommetyverier i fjor

18.000 tyverier på det meste

Oslo er byen i norden som skilter med en nedadgående trend, ifølge Kvassheim. Det er betydelig færre lommetyver nå.  Ifølge Kvassheim er det også få som velger å komme tilbake etter de er blitt tatt av politiet.

- De vi tar, får en dom mens de sitter i varetekt. Etter soning blir de transportert ut og får et innreiseforbud. Nå er straffen for å bryte dette forbudet økt, og de vil ikke risikere ett års fengsel ved å komme tilbake hit, mener Kvassheim.

LES OGSÅ: Pinkodetyvenes utspekulerte metode

Oslo har på det meste hatt et tresifret antall lommetyver i byen. I 2012 var det anmeldt nesten 18.000 lommetyverier.  Samme år ble lommetyverigruppen opprettet.

Året etter ble 14.656 tyverier anmeldt. Hittil i år er det anmeldt 2363 tyverier anmeldt og det er en nedgang på over 31 prosent sammenliknet med i fjor.

Likevel har ikke Kvassheims team en nullvisjon. Lommetyveri er altfor etablert til det.

- Dette er kanskje et av de eldste kriminelle "yrkene". Vi tror ikke dette er et problem som forsvinner, men vi må gjøre vårt for at Oslo skal være et kjipt sted for lommetyver. Vi skal gjøre det vanskelig for dem, sier han.

 

Flest voksne menn

Lommetyvene opererer på knutepunkter, og helst i rushtiden på ettermiddagen. De er profesjonelle. Men det har også Kvassheims team blitt. De vet hvor lommetyvene er og de har lært seg flere av deres metoder. Hensikten er å sørge for å gjøre lommetyvenes arbeidssituasjon så vanskelig som mulig.

De fleste lommetyvene er voksne mellom 30-50 år. Hovedtyngden er menn, men det er også en del kvinner.

De tjener såpass gode penger på geskjeften at de gjerne ikke har fast arbeid ved siden av. De vil blande seg inn i mengden og kler seg pent. Hovedtyngden er fra Romania.

- Når det gjelder dem som blir utsatt for dette, så er det veldig gjennomsnittlig. Det er alle mulig mennesker. Men av de utsatte, er 65 prosent kvinner, sier Kvassheim

- Dette er hverdagskriminalitet som rammer folk flest og den kan virke integritetskrenkende, i og med at tyvene har holdt øye med offeret.

Jobben vi gjør, og innsatsen mot dette er viktig for  trygghetsfølelsen, mener Kvassheim.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Nordstrand og Vålerenga møtes i cupen

To menn tatt med revolver og politibatong

Thea er årets kickbokser (video)

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...