Nordre Aker Budstikke

- Lønner det seg egentlig å selge boligen selv?

To helt like små leiligheter på 40 kvadratmeter solgt i blokkomårde, den ene for 700.000 kroner mer, et par uker senere. Foto: KROGSVEEN

Krogsveen-megler Aase da Rocha tviler, som selv nylig solgte for kunde en 40 kvadratmeter leilighet for 700.000 kroner mer enn den helt like naboleiligheten, hvor eier solgte selv. – Meglerene overvurderer egne salgsferdigheter, mener Merete Nordvik i selg selv-tjenesten PROPR.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2016 kl 08:34

NORDRE AKER: PROPR hjelper deg med takst, fotograf, annonsering, dokumentasjon, prospekt, visningsliste, budrunde, kontrakt og oppgjør for 34 900 kroner.

Kraftig ut mot PROPR

Det står det på nettsiden til firmaet som oppfordrer folk til å droppe eiendomsmegleren, og i stedet selge selv - ved hjelp fra Propr.

I sommer gikk Norges Eiendomsmeglerforbund kraftig ut mot nyetablerte PROPR, og kalte tjenesten for kvasimegling. Forbundet mener tjenesten hverken ivaretar interessen til kjøpere eller selgere. Eller at tjenesten er i tråd med loven.

– Vi kan ikke ha det sånn at noen eiendomsmeglere må drive under strenge lovkrav, mens andre kan omgå reglene og slippe unna. Da svekkes forbrukervernet, sa blant annet Carl Geving, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24 i sommer - les hele saken her: http://e24.no/privat/eiendom/nef-tordner-mot-meglerne-bak-meglerfritt-boligsalg-ber-finanstilsynet-om-hjelp/23718594

Finanstilsynet

Meglerforbundet ba Finanstilsynet om å vurdere om virksomheten PROPR er lovlig og følger de reglene de må i forhold meglerbransjen.


I begynnelsen av oktober svarte også Finanstilsynet PROPR AS' advokat.

– Basert på foreliggende dokumentasjon og opplysninger fra PROPR AS, legger Finanstilsynet til grunn at foretaket tilbyr en automatisert tjeneste.

Videre at et grunnleggende trekk som særkjenner meglerrollen, er at megleren skal yte en innsats for å bringe to eller flere parter sammen i en avtale.

– Selv om man kan sies å bidra til å bringe partene sammen, er det antatt at såkalt mekanisk formidling ikke faller inn under lovens saklige virkeområde. PROPR AS spiller ikke en aktiv rolle i å bringe partene sammen, skriver Finanstilsynet og konkluderer med at PROPR AS ikke driver eiendomsmegling og må følge samme regler som eiendomsmeglere ellers.

Hvor mye sparer du?

Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen AS avdeling Årvoll, Aase da Rocha, har mange kunder fra Nordre Aker. Hun tror ikke selgeren sparer noe med en slik løsning – snarere tvert imot.


Aase da Rocha, daglig leder i Krogsveen AS - avd. Årvoll. Foto: KROGSVEEN

– Det kreves stor innsikt i både markedet, lovverket og objektet som skal selges. Alt dette kan det nok være vanskelig for boligeiere selv å ha kunnskap om og å følge med på utviklingen til, sier da Rocha.

Og fortsetter.

– Som eiendomsmeglere følger vi med på boligmarkedet hver eneste dag. En privatperson har ikke denne innsikten eller vet hvem kjøperne er. I tillegg er rådgivningsdelen særdeles viktig, og kontakten med alle visningsdeltagerne og budgiverne. Eiendomsmegleren vet hvordan høyest mulig pris i budrunden kan oppnås - hvem som bør følges opp når og hvilke knapper som bør trykkes på, mener hun.

Da Rochas erfaring er også at mange er skeptiske til private salg.


– Ved privat salg er det ingen lovkrav til hva som må opplyses i salgsoppgave og annonser. Dette er en stor risiko for kjøper. Eiendomsmeglere er pliktige til å opplyse om det som kan ha betydning for handelen og skal følge Eiendomsmeglerloven, Markedsføringsloven og bransjenormen, forteller den erfarne megleren.

Hun trekker også frem at en eiendomsmegler er en nøytral mellommann og har taushetsplikt, i motsetning til privat boligselger.

– Og ikke minst har budgivere tiden frem til kl. 12 etter siste annonsert visning til å kunne komme med et bud, det har de ikke hos en privat selger, legger hun til.

Gjennom PROPR avtales det direkte mellom partene, også uten at finansiering blir kontrollert, mener da Rocha.

– Øvrige interessenter kan gå glipp av drømmeboligen og selger kan ende opp med en kjøper som ikke kan gjøre opp for seg. Vi derimot, sjekker budgivers betalingsevne og har kontroll på alle interessentene.


Hun ramser også opp at eiendomsmegleren tar seg for seg alt av det juridiske. Som innhenting og formidling av viktige opplysninger, skreddersydd kjøpekontrakt, overtagelse, oppgjør og tinglysning,

– Det er en tidkrevende prosess og en privatperson har ikke denne innsikten, sier da Rocha.

– Så lønner det seg egentlig å selge boligen selv?

Krogsveenmegler Aase da Rocha tviler. Selv solgte hun nylig en 40 kvadratmeter leilighet for 700.000 kroner mer enn, ifølge da Rocha, den helt like naboleiligheten hvor eier solgte selv gjennom PROPR, bare et par uker tidligere, også ifølge eiendomsverdi.no.

Og leilighetene var tilnærmet identiske.

– Dette eksempelet viser at selger kan gå glipp av store summer ved å selge selv. Vi plikter å understreke overfor boligselgere om at de bør tenke seg nøye om før de velger å selge privat.

– Og ja, det finnes sikkert også motsatte bolighistorier. Men det er vel ikke noe tvil om at med eiendomsmegler så får både selger og kjøper mye kunnskap og trygghet med i
prosessen. Det tror jeg betyr mye for mange, sier da Rocha.

Krogsveens pris for salget var 50.000 kroner inklusiv merverdiavgift. I tillegg kommer utgifter til fotograf og takstmann.

– Sparer masse penger

Merete Nordvik, daglig leder i PROPR kommenterer følgende.

– Vi har stor forståelse for at meglerne er bekymret for at det nå har kommet en trygg, rimelig og helhetlig tjeneste, for de som ønsker å droppe megler. Det virker heller ikke som den aktuelle megleren kjenner særlig godt til PROPR, sier Nordvik.

Merete Nordvik - daglig leder i PROPR. Foto: PROPR

Som sier at tidspunkt knyttet til PROPRs budrunde er identisk med det eiendomsmeglere bruker, og markedet er kjent med.
 
– Den største fordelen med å velge PROPR er at man sparer masse penger ved å droppe et fordyrende mellomledd. Selgeren kjenner boligen sin best selv, og har de beste salgsargumentene, ifølge Nordvik.
 
Hun forteller at PROPRs budrunde er transparent og kan følges i sanntid av alle. Alle interessenter får SMS-varsel ved bud, som gis via Bank-ID.

– Budgiver blir da synlig for selger og i etterkant mottar kjøper fullstendig budlogg. Det er langt større trygghet og åpenhet knyttet til vår budrunde enn hva meglerstanden kan tilby. Der er man prisgitt megleren, mener Nordvik.

Opplysninger som kjøper kan forvente

Det er også et lovkrav til at selger skal gi alle opplysninger om boligen, som kjøper kan forvente å få.

– Det følger av Avhendingsloven, og det burde megleren vite. De nødvendige opplysningene som en kjøper kan regne med å få om boligen ivaretas selvfølgelig gjennom PROPR.

Finansiering

Nordvik mener også at meglerens påstand om at finansiering ikke lar seg sjekke er også feilaktig.

– I PROPR sitt budskjema må budgiver blant annet fylle ut finansieringskilder, som selger enkelt kan verifisere med en telefon til långiver.
 
PROPR er ikke en eiendomsmegler, men et selvbetjeningsverktøy.

– På vår hjemmeside finner man svar på alle de vanligste spørsmålene knyttet til salg og kjøp av bolig. Er det noe man lurer på knyttet til tjenesten så har vi support 14 timer i døgnet, syv dager i uken, noe som er langt mer tilgjengelig enn hva de fleste meglere kan tilby.

– En rekke av boligene som er solgt gjennom PROPR har oppnådd rekordpriser i sine respektive nabolag. Det mener vi gir god grunn til å hevde at meglerne overvurderer egne salgsferdigheter, avslutter Nordvik.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

 

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...