Nordre Aker Budstikke

Lørdag åpner museet igjen

Museumsdirektør Frode Meinich gleder seg til å ønske publikum velkommen tilbake lørdag. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Mens Teknisk museum har vært korona-stengt, er gode smitteverntiltak etablert. Museet frister også med en gigantisk attraksjon nå som vannhjulet igjen er i drift. Den nye, hyperaktuelle utstillingen, Regjeringskvartalet, venter også.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Det har vært noen usedvanlig stille uker i museumsbygget på Kjelsås. Som alle andre kulturinstitusjoner har også Teknisk Museum holdt stengt i over to måneder. At gjenåpningen av samfunnet og nye smittevernregler nå gjøre det mulig å ønske gjestene tilbake til det som omtales som «Gullgruven for nysgjerrige i alle aldre».

– Selv om deler av museet ikke er tilgjengelig, er det fortsatt mye å se og lære, forteller direktør Frode Meinich.

Museets mange utstillinger byr på spennende historie, og du får se unike gjenstander med betydning ikke bare for utviklingen av næringslivet, men også utviklingen av vår kultur, forklarer museumsdirektøren.

– Den store veteranbilavdelingen byr på mange perler, som en av verdens første biler designet av legendariske Porsche, Norges første elbil og flere av Kong Olavs biler. Eller hva med å se Norges første jetfly, høre Norges første lydopptak, se Norges første oljefunn, finne ut hvordan det var på sykehus i gamle dager eller se et autentisk mekanisk verksted? Bare for å nevne noe, sier Meinich.

Museumsdirektør Frode Meinich gleder seg til å ønske publikum velkommen tilbake lørdag. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Smitteverntiltak

Når museet nå gjenåpner, er det med en rekke smitteverntiltak. Teknisk museum har fulgt Folkehelseinstituttets anbefalinger for smittevern for at alle skal føle seg så trygge som mulig på museet. Det er derfor innført endringer i utstillingene og i vitensenteret, som alle er merket.

En del av installasjonene i Vitensenteret er tatt ut av bruk, og andre er tilpasset for å oppnå godt smittevern. Alle berøringsskjermer er skrudd av eller står i info-modus. Det henvises til museets nettsider for oversikt over hvilke installasjoner som ikke er tilgjengelige. Verkstedsaktiviteter og show er utsatt til 20. juni. Når Vitenshowene starter opp igjen vil det være med begrensning på 50 personer.

Videre oppfordres det til å følge rådene for håndvask- og hosterutiner, og håndspritdispensere er plassert ut i museet. Man må holde minst én meter avstand til andre og ta hensyn om det oppstår kø. Renholdet, spesielt på kontaktflater, er forsterket. Det er lagt opp til kontaktløs betaling, både i resepsjonen, butikken og i kafeen. Garderobeskapene er stengt.

Museet oppfordrer til å ikke ta med ulikt utstyr inn på museet. Har du med mobil, ber bes du om å beholde den i lomma under hele besøket.

Vannhjulet er i drift igjen

Det er 18 år siden sist det var et fungerende vannhjul på museet. I anledning gjenåpningen i helgen er det nyrestaurerte hjulet i drift igjen. Foto: Kathrine Daniloff / Norsk teknisk museum

Med sine åtte meter i diameter ruver vannhjulet i museumslandskapet, og når det nå, til gjenåpningen, for første gang er i drift på 18 år, er det lett å forestille seg hvordan hjulene fra fordums tid drev kjerratene.

Museumshjulet er en kopi av et hjul som stod ved Solli Brug, et gårdsbruk og tidligere sagbruk ved Ågårdselva i Solli, Sarpsborg i Østfold fylke. Ser man seg rundt i museet, vil man få øye på detaljer i arkitekturen, som henter form nettopp fra vannhjulet.

Regjeringskvartalet

Like før museet måtte korona-stenge, 12. mars, åpnet den svært aktuelle utstillingen, Regjeringskvartalet. Utstillingen viser interessante fotografier av eksteriør og interiør, utviklet med kurator Arne Langleites blikk for flater, sammenhenger og detaljer.


Utstillingen Regjeringskvartalet viser eksteriør og interiør fra Regjeringskvartalets tidlige år. Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo

De ansattes anbefalinger

Få som besøker Teknisk museum får med seg alt som finnes i museet. Går man rundt, oppdager man stadig noe nytt. Flere sier entusiastisk at de må komme tilbake for å se mer. Ansatte på museet mener alle bør besøke Teknisk museum mange ganger, og her er noen konkrete anbefalinger:

Bestemor Duck-bil:

Da Frode Meinich, direktøren på Teknisk museum, ble utfordret til å plukke ut en av de interessante gjenstandene på museet landet han på å anbefale den elektriske bilen, Milburn Electric. Den står i kommunikasjonshallen blant alle de andre flotte veteranbilene.

– I bilens første tid var det ikke selvsagt at forbrenningsmotoren skulle bli den vanligste bilmotoren, forteller han. Både dampmaskinen og elektromotoren var aktuelle konkurrenter. Elektriske biler fikk fra rundt år 1900 en betydelig utbredelse som bybiler. Problemet med elektrisk drevne biler var imidlertid den gang, som det er nå, batterikapasiteten. I tillegg var det mange områder som ikke hadde tilgang på strøm. Det var mange steder enklere å frakte bensin enn å distribuere strøm.


Bilen i Teknisk Museums utstilling er en Milburn Electric, som ble bygget i 1918/1919. Den ble registrert første gang 8. mars 1919 med registreringsnummer A- 437 i Oslo.

Bilen har rom for batterier foran og bak, og en elektromotor under, som driver bakhjulene ved vanlig kardangdrift.

Den var blant de mest populære av de amerikanske elektriske bilene og ble brukt av president Wilsons "Secret Service".

Men det morsomste er at den er brukt av den legendariske Donald-tegneren Carl Barks, som modell for bestemor Ducks bil. Du vil kjenne den igjen fra Donald-bladene!

– Og hos oss står den selvfølgelig ved siden av vår elektriske Porsche – Lohner Porschen fra 1905 designet av Ferdinand Porsche. Han lagde både hybridbiler og helelektriske biler 115 år før Porsche nå igjen lanserer elektriske biler. Den må du også se, oppfordrer han.

Lohner-Porsche:

Tilfeldighetene ville ha det til at Frode Weium, avdelingsleder for Utstillings- og samlingsavdelingen også trekker frem elektriske biler, med lang og spennende historie.

– På museet har vi flere elbiler som er over hundre år gamle. En av disse er helt spesiell; en såkalt Lohner-Porsche fra omkring 1905, som var en av de første bilene som Ferdinand Porsche konstruerte. Bilen er skjør og står skjermet inne i kommunikasjonshallen. Men vi har satt i gang et prosjekt som forhåpentligvis gir oss mer kunnskap om bilen og som gjør at vi kan sette den i bedre stand.

Finn Viking, Caravelle:

Øystein Salomonsen, prosjektmedarbeider på museet, anbefaler deg å bli kjent med Norges første jetdrevne fly, Finn Viking, en Caravelle fra 1959, som ruver på Teknisk museum. Det finner du i kommunikasjonshallen blant flere andre fly på museet.

– Visste du at man til og med kunne røyke underveis? Flyet er imponerende, og Øystein synes det er fascinerende å komme så tett på undersiden av et fly. Liker du å reise, er kanskje dette det nærmeste du komme på et fly på en stund, smiler han.

Fargeblanding:

Jon Haavie jobber med Vitensenteret. Hans favoritt-installasjon i vitensenteret er fargeblandingen. Han synes det fortsatt er ganske merkelig at om du blander fargene rødt, grønt og blått, kan man få alle verdens farger.

– Om du bruker lys med riktig farge kan du dessuten få hvitt, forteller han.

Hvordan du oppfatter farger er avhengig av hvordan sansecellene i netthinnen din registrerer lyset.

– Det er også rart å tenke på at andre dyr og insekter ser verden på en helt annen måte enn det vi gjør. Men hva skjer med fargen på klærne dine om du f.eks. går inn i den røde lyskasteren med en blå genser, eller en gul genser? På Vitensenteret kan du eksperimentere med farger og finne ut selv.

Motorsykkelen:

Elisabeth Holm Hartvedt, markedsansvarlig på museet, anbefaler å prøve motorsykkelen.

– Det er innimellom deilig med litt vind i håret! Har du drømt om motorsykkellappen, men aldri helt fått rotet deg til å ta den? Fortvil ikke. Her hos oss kan du få følelsen av fart og spenning på sykkelsetet samtidig som du lærer smarte ting om for eksempel Newtons lover. Jeg elsker alle aktivitetene nede i Oslo vitensenter, der du blant annet leker deg til kunnskap om fysikkens mysterier på en morsom måte.

– Nå når museet åpner igjen vil du se at enkelte av opplevelsene er stengt eller tilpasset smittevernstiltakene våre, men jeg kan love deg at det fremdeles er mye å ta seg til for både store og små hos oss.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...