Startsskuddet gikk lørdag, og stolpesjefen avslører sin favoritt

Nils Bergan fra stolpejakten foran Oslo ladegård. Middelalderparken er en nyvinning i årets Stolpejakten fra Nydalens Skiklub. Foto: Jørgen Rist Holmen, Kulturetaten, Oslo kommune
Nydalens Skiklub, arrangøren av byens største stolpejakt, Oslo Nord, låste opp sine første kart på lørdag 27. mars. Det er flere nyheter i årets utgave, men sjefen for det hele har foreløpig en klar favoritt.
Publisert: 26.03.2021 kl 10:50
Sist oppdatert: 31.03.2021 kl 15:05
OSLO / NYDALEN: Stolpejakten startet på Gjøvik i 2013, og kom til våre områder et par år senere. Nå har det blitt en landsomfattende «farsott» med stolper og stolpejegere i hele Norge. Det første året Nydalens Skiklub arrangerte, registrerte de 1472 deltakere på 50 utplasserte stolper. I fjor besøkte 30.000 stolpejegere 200 stolper. På landsbasis ble det registrert rundt 200.000 deltakere, på det som vel endte på et sted mellom 7000 og 8000 stolper.
– Hvorfor har Stolpejakten blitt så populær?
– Dette er jo som Pokemon Go for voksne, ikke sant, sier Nils Bergan fra Nydalens Skiklub, arrangøren av Stolpejakten Oslo Nord.
Det handler om å få poeng og utmerkelser. Huke av stolper og følge med på hvem som har flest.
– Konkurransemomentet er nok viktig, og at man "samler" på noe. Og at man kan bruke appen og at det er lett tilgjengelig, sier Bergan.
Startet lørdag
Det er idrettsklubber rundt om i landet som arrangerer Stolpejakten lokalt, som er gratis å delta på. Man registrerer funn i Stolpejakten-appen, og der ligger også alle kartene. De kan også printes ut for dem som ønsker det, og i løpet av våren kommer også et eget hefte med alle kartene fra Oslo Nord, avslører Bergan. Det blir også gratis, og legges ut i bydelene, på biblioteker og andre tilgjengelig steder. Nytt av året er også at med de fleste stolpene følger litt lokalhistorie og fakta om stedet de er plassert. Dette finner man i appen, eller i heftet som kommer i løpet av våren
I Oslo har orienteringsklubbene delt byen mellom seg, omtrent slik den har vært inndelt i orienteringssammenheng siden krigens dager. I tillegg til Nydalens SK er Heming, Bækkelaget og Lillomarka O-lag arrangører.
I Groruddalen startet Lillomarka O-lag Oslo-sesongen 24. mars med Romsås, og lørdag 27. følger Oslo Nord med sesongpremiere. Da blir de første om lag 100 stolpene, på fem ulike kart, tilgjengelige. Det er St. Hanshaugen, Frogner, Bygdøy, Sentrum og Gamle Oslo med Middelalderparken.
Stolpejakt i Middelalderparken
– Det blir omtrent de samme områdene som i fjor. Det mest spennende tillegget er nok Akershus festning, sier Bergan.
Nytt av året er også Middelalderparken. Der har Oslo kommune stilt det historiske området til disposisjon, og Nydalens SK har plasser ut 16 stolper.

Byråd Omar Samy Gamal og en stolpe foran Vannspeilet i Middelalderparken. Foto: Jørgen Rist Holmen, Kulturetaten, Oslo kommune
– Det er veldig fint å se at dette tilbudet er kommet opp og jeg vil rette en stor takk til ildsjelene i stolpejakten. Det de gjør betyr mye for byen vår. Spesielt nå rett før påske hvor vi vet at behovet for aktiviteter kommer til å være stort. Jeg håper folk i alle aldre får glede av å oppleve Middelalderbyen og jakte stolper samtidig. Ta turen ut i ferien, hold avstand og hold ut! sa Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet, i en pressemelding fra Kulturetaten tidligere denne uka.
Til Nordre Aker Budstikke sier Bergan at postene i Middelalderparkene er noen av de mest tilgjengelige stolpene så langt. De står tett, og man kan plukke mange på en tur i parken.
– Jeg tror de er spesielt artige for barn, og er også satt opp i samarbeid med skolen i nærheten, slik at de kan bruke dem i undervisningssammenheng etter påske, sier han.
Trenger støtte
De observante vil for lengst ha oppdaget at de lokale kartene fra i fjor, som på Tåsen og Korsvoll, Kjelsås og Grefsenkollen ikke er å finne blant de første fem som slippes lørdag. Men de kommer etter hvert, lover stolpesjefen. Planen er at Nordre Aker-kartene er ute i slutten av april. Men noen justeringer blir det.
– Vi har trukket fra noen i skogen ved Langsetløkka, fordi vi har turorientering i samme område. Tanken er å koordinere mellom Stolpejakten og turorientering, slik at de utfyller hverandre bedre.
For der Stolpejakten er den urbane, og litt enklere varianten, er turorientering skogsvarianten, med større innslag av "ordentlig" orientering. Noen av de vanskeligste stolpene i skogen inn fra Brekke forsvinner også i årets utgave.
Totalt vil det, som i fjor, bli satt ut rundt 200 stolper i Stolpejakten Oslo Nord. Nøyaktig hvor og i hvilke bydeler er ikke helt bestemt ennå.
– For oss som idrettslag har stolpejakten to formål. Det ene er å skape aktivitet i byen, og lage et tilbud til almuen. Det andre er å skaffe penger til klubben for vår barne- og ungdomsaktivitet.
Nydalens SK søker støtte og mottar penger fra flere hold og støtteordninger for å drive både stolpejakt og eget tilbud. Det er slik Stolpejakten kan være gratis for deltakerne. Det søkes blant annet Frivillighetsmidler fra bydelene. Og dermed er det også de bydelene som innvilger de største beløpene som får flest stolper.
Derfor er det trolig godt nytt for stolpejegere i Nordre Aker at bydelsutvalget torsdag kveld innvilget 60.000 kroner til Nydalens SK og Stolpejakten i Nordre Aker, rikitgnok 20.000 mindre enn søknadssummen.
Favoritten
– Har du selv noen favorittstolper i årets jakt, så langt?
– Min favoritt nå er nok Bygdøy. Der er de fleste stolpene plassert ut i Kongens skog, og i Hengsåsen utenfor Prinsesseåsen. I fjor var det flere stolper rundt Sjøfartsmuseet og andre steder på Bygdøy, men i år er de litt vanskeligere og det er flere svarte stolper (stolpene er fargekodet etter vanskelighetsgrad - grønn, blå, rød og svart, jorn.anm.).Det er litt mer preg av orientering på det kartet i år, sier Bergan.
Så da er det bare å ønske alle stolpejegere god jakt i påsken, fra og med lørdag 27. mars, og minne om smittevern og å holde avstand!
Det er Øyvind Due Trier i Nydalens SK som tok initiativet til og har vært primus motor for Stolpejakten Oslo Nord. Han er tidligere nominert som Årets navn og ildsjel i Nordre Aker, og ble i fjor nominert som Årets osloborger i Aftenposten.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!