Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Året 2015 – mars og april:

Lyn, Skeid eller Kjelsås? Innbrudd om natten, og Ullevål-gutt midt i dødsskred

NAVN i MARS OG APRIL: Lyns Ola S. Moe, Kjelsås Espen Frøystveit og Skeids Davis Tavakoli før sesongstart. Teodor Glomnes Johansen på Mount Everest, Mariann S. Utstumo hadde innbrudd og Høka-trikken vendte hjem. Foto: KRISTIN HAGA/PRIVAT/ALEXANDER SYNSTAD/KARL A. KJELSTRUP

I april var Kjelsås, Skeid og Lyn svært optimistiske for sesongen, sprittaxier ville selge dop til tenåringer, og Nordre Aker Budstikke var blant de første til å rapportere direkte fra Mount Everest da Nepal ble rammet av et voldsomt jordskjelv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2015 kl 02:09

2015 var året da Nordre Aker Budstikke «gjenoppstod», som nettavis.

Gjennom årets siste uke gir vi deg noen av høydepunktene og de mest leste sakene fra 2015. Under følger mars og april. Trykk her for å lese januar og februar. Følg med de neste dagene for resten av året!

MARS OG APRIL 2015:

Våren pustet på oss tidlig i år, men midt i mars kom vinteren tilbake med full styrke, og sørget for forlenget skiføre. Oslofolk våknet til full snøstorm 26. mars. Trafikkaoset var et faktum, faktisk så ille at flere av Ruters busslinjer stod hele dagen.

Og da vi nok engang trodde våren var kommet, gjorde vinteren utrolig nok en ny gjesteopptreden 14. april, på det som fra gammelt av ble regnet om årets første sommerdag. En dag som visstnok legger lista for sommerværet. Og med 2015-sommeren friskt i minnet, skal vi kanskje vente med å fnyse av gammel overtro…

For noen boligpriser!

Aase Marie og Erik Woldmo på Lofthus Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

I 2015 har vi fortalt om en rekke boligsalg i Nordre Aker som har gått skyhøyt over takst. I starten av året fikk vi vite at boligprisene økte mer i Nordre Aker enn i Holmenkollen. Og vi kunne i mars og april blant annet fortelle om et marked der selgerne knapt trengte å annonsere boligen før den ble solgt, Disen-ekteparet som kjøpte bolig for 800.000 og solgte huset igjen for 14,5 millioner, og Kjelsås-huset som gikk 2,2 millioner over takst – før visning,

Tenåringsranere og innbrudd hos Mariann mens hun sov

Natt til lørdag 14. mars våknet Mariann Staxrud Utstumo i Midtoddveien på Kjelsås til det hun trodde var avisbudet som kom ekstra tidlig. Det viste seg imidlertid å være frekke innbruddstyver som brøt seg inn for å stjele pc-en hennes. Der lå bachelor-oppgaven, som hun ikke hadde tatt back up av.

– Det er veldig ekkelt at noen tar seg inn i hjemmet ditt på denne måten, sa Mariann, og det forstår vi godt.

Joker Nordberg i Carl Kjelsens vei. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tirsdag 24. mars i 20-tiden kom tre unge menn inn i matbutikken Joker på Nordberg. De hadde alt annet enn hederlige handelsplaner i tankene.

– Den ene av mennene begynte å distrahere den ansatte inne i butikken. De to andre startet så å forsyne seg med tobakk og snus fra hyllene, sa etterforskningsleder Terje Løvstad.

Da den ansatte oppfattet hva som var i ferd med å skje, oppstod det et basketak mellom vedkommende og ranerne. Ved hjelp av overvåkningsbilder ble heldigvis tre gutter på 18 og 19 år pågrepet for ranet i begynnelsen av april.

Opprør mot «sprittaxier» som selger dop til ungdom

I mars gikk Majorstuen politistasjon ut og advarte mot at «sprittaxiene» trolig hadde utvidet varesortimententet, og at de kriminelle spritselgerne også solgte narkotika til ungdom i Oslo.

– Vi vet at det selges sprit, røyk og hasj fra «taxiene», svarte Ungdomsrådet i Nordre Aker, som manet til at deres jevnaldrende skulle melde fra til politiet om henvendelser fra disse kriminelle.

– I dag kan man i Sverige bli dømt til flere års fengsel for illegalt alkoholsalg, mens her er strafferammen noen få måneder. Det kan være veien å gå for å få bekjempet kynisk organisert kriminalitet som utnytter unge på denne måten, sa daværende sosialbyråd Øystein E. Søreide.

Drømmedamer og 8. mars-kommentarer

Christel Stub fra Grefsen ble også Årets Navn i Nordre Aker Budstikke og dittoslo.no i 2013, for sitt store frivillige engasjement Foto: PRIVAT

den internasjonale kvinnedagen inviterte Nordre Aker Budstikke et stjernelag av bra kvinnfolk til å skrive om hva 8. mars betyr for dem. Innspillene deres ble svært godt lest. Her kan du lese dem igjen:

I slutten av mars fikk dessuten kommunikasjonssjefen ved populære Teknisk museum, Kathrine Daniloff, skryt av daværende miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby. Hun bruker nemlig både sykkel og ski for å komme seg til arbeidsplassen på Kjelsås, og er dermed et forbilde for andre oslofolk. Eller «drømmedama til byråden».

Trikkeklenodiet vendte hjem

Høka-trikken, like før den fikk skinner under hjulene igjen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kriblet det nok litt ekstra, både her og der, for enhver trikkeentusiast som uforvarende kunne beskue den nylakkerte sporvognen som 10. april ble fraktet med lastebil opp til Trikkehallen på Kjelsås. Skjønnheten av en Høka-trikk er igjen på skinner i Oslotrikkens farger, som museumsvogn, over 20 år etter at den «ble svensk».

Nye planer for Grefsenveien

I begynnelsen av mars ble forslagene til «nye» Grefsenveien lagt frem til politisk behandling. Der ble det blant annet foreslått parkeringsforbud, trikken lagt i egen trikketrase, og påbudt høyresving til og fra alle sidegatene. Men hva med sykkeltrasé?

Nettopp det stakk kjepper i hjulene for den videre prosjekteringen. «Husk syklistene,» sa bydelsutvalget i Nordre Aker. Og samferdselsbyråden var enig. Derfor ba hun om en ny, og bedre utredning, som i større grad skulle hensynta syklister i Grefsenveien gjennom Storokrysset.

Siste nytt er at en konsekvensutredning i Bymiljøetatens regi skal være ferdig i januar 2016.

Store forventninger før «Trikkeligaen»

Alle 2. divisjonslagene i Oslo skulle i 2015 få spille i samme avdeling, og den ble før sesongen døpt til «Trikkeligaen».

Vi samlet derfor de tre lagene med tilhørighet i bydelen til en uhøytidlige konkurranse før sesongstart, for å se om det var Kjelsås, Lyn eller Skeid som var sterkest. Se her hvordan det gikk! Du vil nok bli overrasket.

Første runde ble imidlertid en skuffelse både for Kjelsås, som tapte borte mot KFUM, laget som mot slutten av året skulle vise seg å vinne serien, og for Lyn, som tapte hjemme på Bislett mot Grorud. Skeid inviterte på målkalas mot Stabæk på Nordre Åsen, men greide bare uavgjort i sesongdebuten.

På Grefsen stadion startet en gjeng «avdanka fotballspillere» før sesongen kronerulling for å finansiere ny pølsevogn for å kunne servere sultne supportere. Og jammen lyktes de ikke også med å ha den på plass, til andre serierunde i april.

Blokker på idrettsbane og tennishall på Disenjordet

I mars kom planene fra Studentsamskipnaden i Oslo, om at de vil bygge nye studentboliger på idrettsbanen ved Domus Athletica. Det reagerte Oslostudentenes idrettslag (OSI) sterkt på, og de fikk full støtte fra bydelsutvalget i Nordre Aker, som svarte at de ikke ønsker flere studentboliger på Ullevål.

På Gransjordet/Disenjordet fikk Grefsen Tennisklubb i mars full støtte fra politikerne på Rådhuset til å bygge tennishall. En rekke naboer protesterte imidlertid høylytt, og klaget vedtaket inn til Fylkesmannen.

Mangel på idrettsarealer kom til syne da den relativt ferske idretten i norsk sammenheng, Rollerderby, fortalte at de må avvise interesserte fordi de ikke har steder å trene og spille kamper.

– Til tider har vi måtte ha inntaksstopp, mye på grunn av hallproblematikken i Oslo. Det finnes haller i Oslo som står ubrukt med låst dør. Vi jobber aktivt mot kommunen for å få de til å satse mer på billige flater fremfor dyre flerbrukshaller. De må tenke kvadratmeter, når de dyre hallene er for fine til å bli brukt av idretten, sa Siri Therese Flamme-Larsen fra Kjelsås.

På Blindern blir matavfall til gourmetmat

SiO Mat og drikke-direktør Per Christensen.

På universitetet på Blindern dukket det i april opp en pop up-restaurant, med navnet Kutt Gourmet. I samarbeid med blant andre Matvett, ønsket Studentsamskipnaden å sette fokus på hvor mye mat hver enkelt av oss kaster. All maten på Kutt Gourmet er nemlig laget av råvarer som er i ferd med å gå ut på dato, og som ellers ville blitt kastet. Så populært var tiltaket, at stuntet fra april resulterte i at restauranten ble et permanent tilbud til studentene fra om med oktober.

Uhørt sjarmbombe til topps i UKM

Ungdommens kulturmønstring ble holdt i Trikkehallen på Kjelsås 15. mars. Talentene blomstret på scenen, og kulturbidrag fra mange sjangre fikk billett videre til fylkesmønstringen. «Uhørt», en sjarmbombe av et band fra Ullevål, var blant dem som imponerte aller mest. Her kan du se bilder av talentene på scenen!

PS! En av gutta i bandet, 13 år gamle Gustav Rørmark, gikk bare noen dager senere til topps i en internasjonal musikkonkurranse i Paris, med 20.000 deltakere. Rockeren fra UKM har nemlig flere talenter, og imponerte seg helt til topps i «Jugend Musiziert» – med et klassisk program!

Flest søkere til Nydalen, og ikke plass til 6-åringer på Disen

Assisterende rektor Marit Jensen sammen med lærer Christian Buffon og klasse 8A på Morellbakken skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Da fristen for å søke videregående opplæring gikk ut i mars, viste det seg at flest elever hadde søkt seg til Nydalen videregående skole.

– Vi pleier å si at bredden er vår spisskompetanse, sa rektor Linn-Siri Jensen.

For de yngre elevene var det ikke like hyggelig på Disen. Der fikk nemlig en rekke skolestartere vite at de likevel ikke ville få plass på Disen skole, men måtte flytte over til Refstad. Nordre Aker Budstikke skrev flere saker om elevene, og til slutt løste det seg.

Og i mars fikk den ganske så nye ungdomsskolen Morellbakken på Grefsen inn hele 140 søkere til ni utlyste stillinger!

Russejentene gjør det selv, men mer bråk enn før

Kjelsås-jentene på Crashpad 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Russeindustrien utnytter at russen er unge og dumme, sa russejentene på russebussen Crashpad, og slo et slag for en litt rimeligere russetid.

De fortalte om hvordan de hadde fått i stand bussen sin nesten helt selv, og ved hjelp av venner og foreldre.

En helt smertefri russefeiring ble det imidlertid ikke i Oslo, og politiet sukket, igjen, over støyende og søplete russefester.

Det er mer bråk enn tidligere. Det er uvanlig at det festes så hardt, så tidlig, sa politiet på Majorstuen til Nordre Aker Budstikke i april.

Teodor rapporterte fra Everest etter jordskjelvet i Nepal

I april la Ullevål-gutten Teodor Glomnes Johansen (23) avgårde mot toppen av Mount Everest, som den yngste nordmannen til å – forhåpentligvis – nå toppen av verdens høyeste fjell. I 2014 måtte han avbryte et tilsvarende forsøk etter et snøskred som krevde mange menneskeliv.

Nordre Aker Budstikke fulgte ferden til 23-åringen, med ukentlige oppdateringer fra ekspedisjonen.

Teodor Glomnes Johansen på Lukla Airport, helt i starten av ekspedisjonen. Foto: PRIVAT/KARL ANDREAS KJEKSTRUP

Om morgenen 25. april, norsk tid, ble Nepal rammet av et kraftig jordskjelv som førte til enorme ødeleggelser flere steder i landet. Det utløste også et voldsomt snøskred på Mount Everest, og svært mange omkom. Teodor fra Ullevål var i Basecamp da snømengdene raste inn mot leiren. Som et av de første mediene i verden rapporterte Nordre Aker Budstikke om hendelsene, via Teodor på sattelittelefon.

– Vi bærer ut hardt skadde mennesker, menn, kvinner, sherpaer side om side. Det er mye snø og en kaotisk situasjon. Dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred heller, og alle hjelper til med å evakuere, sa Teodor.

Les resten av årskavalkaden for 2015 gjennom romjula, fra 26. til 31. desember. I morgen kan du lese høydepunktene fra mai og juni!

Hold deg oppdatert om lokale hendelser også i 2016! Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev, og følg oss på Facebook!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...