Nordre Aker Budstikke

Lyn, Skeid og Oppsal fikk nei, men på Jordal fikk de ja

Byrådet bevilger 46 millioner til ny kunstgressbane, med undervarme på Jordal idrettspark ved nye Jordal Amfi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oslo kommune tar hele regningen på over 40 millioner for ny kunstgressbane med undervarme på Jordal. Lyn, Skeid og Oppsal fikk alle nei da de ba kommunen ta regningen for reparasjon av deres undervarmeanlegg da banene skulle rehabiliteres i fjor. Det reagerer Sjur Skridshol i SFK Lyn sterkt på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2020 kl 13:09

OSLO: Det var Dagsavisen som 4. november formidlet budskapet fra byråd for kultur, idrett, og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), om at det nå blir nytt kunstgress med undervarme på Jordal.

Kunstgresset som var der ble fjernet i forbindelse med bygging av nye Jordal Amfi.

– Vålerenga Trolls, som spiller amerikansk fotball, og fotballklubben Sterling har stått uten bane på Jordal i fire år, skriver avisa.

Nå har byrådet snudd, og legger 46 millioner inn i tilleggsinnstillingen til budsjettet for 2021, til nytt kunstgress, fritt for gummigranulat og med undervarme.

Sa nei til Lyn, Skeid og Oppsal

Dette får blant annet idrettsklubbene Lyn og Skeid til å reagere sterkt. Senest i mars i fjor sendte de to klubbene, sammen med Oppsal IF, et felles brev til daværende idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).


Blant annet viste klubbene til utskifting av rør i undervarmeanlegg i forbindelse med bytte av kunstgress:

«Alle står overfor en rehabilitering av kunstgressbane våren 2019. Det viser seg at grunnarbeidet er av en slik karakter/kvalitet at dreneringen over tid har blitt altfor dårlig. I forbindelse med bytting av kunstgresset vil det derfor også bli utført utbedringsarbeider under kunstgresset. Budsjetteringen av utskifting av kunstgresset har ikke tatt høyde for de banene som har undervarmeanlegg. Alle undervarmeanleggene til våre tre baner fungerer svært tilfredsstillende. De er alle bekostet av klubbene selv. Fordi det er nødvendig å skifte ut og løse opp massen under kunstgresset, må undervarmerørene skiftes. De må ikke skiftes fordi det er mangler ved varmerørene, men fordi det ikke er forsvarlig å legge eksisterende rør tilbake etter at det er arbeidet med massene under kunstgresset og under rørene», skrev blant annet klubbene.

Videre at de alle har en vanskelig økonomisk situasjon:

«Det er første gangen rehabilitering også omfatter baner med undervarme. Våre klubber må ha en buffer for å dekke opp kostnader knyttet til at undervarmeanlegget ikke fungerer slik det skal. Et slikt problem kan være lekkasjer i rørene. Da vil dette være en kostnad klubben må være beredt på å ta. Siden byttingen til nye rør denne gangen er en del av rehabiliteringen av banene, finner vi det rimelig at Oslo kommune dekker denne kostnaden.»


Så kom svaret i slutten av mai 2019, etter en purring i april. Det er signert kommunaldirektør Elisabeth Storaas Heggen, som blant annet skriver:

«Når det gjelder undervarmeanlegg så har praksisen vært at klubber som ønsker å etablere undervarme har måtte finansiere og drifte dette på egen hånd. Dette innebærer at undervarmeanlegg skjer for klubbenes egen regning og risiko, og at utgifter knyttet til undervarmeanlegget må tas av de respektive klubbene. Dette gjelder utgifter både i forbindelse med rehabilitering og ved uforutsette hendelser. Til informasjon ble problemstillingen diskutert i møte mellom byråden og Oslo Fotballkrets 14.05.2019. Fotballkretsen er satt som kopimottaker på dette brevet og er dermed informert om vår avgjørelse.»

Lyn, Skeid og Oppsal fikk nei

Daglig leder i SFK Lyn, Sjur Skridshol, er opprørt over at det samme byrådet som avslo oppfordringen fra Lyn, Skeid og Oppsal i 2019, tar regningen for banen på Jordal neste år – med undervarme.

Tidligere idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og daglig leder i Lyn, Sjur Skridshol, avbildet på "problembanen" på Kringsjå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)


– 46 millioner! Beløpet er het utrolig og langt over det som det normalt koster å bygge en kunstgressbane med varmeanlegg. Og dette skjer under ett år etter at klubbene Oppsal, Skeid og Lyn fikk blankt avslag fra Byrådet på en søknad om at kommunen skulle betale for undervarmeanlegg som måtte skiftes på de tre banene. Og bakgrunnen; kommunen og entreprenørene hadde gjort så elendig jobb med tidligere rehabiliteringer slik at jobben måtte gjøres på nytt!, tordner Skridshol til Nordre Aker Budstikke.

Hovedbanen på Nordre Åsen har gått gjennom flere runder med rehabilitering på grunn av feil. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Han hevder undervarmen på de tre banene fungerte perfekt før de måtte skifte rørene på grunn av at jobben med banen eikke var gjort skikkelig tidligere.

– Klubbene mente de var helt uskyldige i den situasjonen som hadde oppstått og at kommunen måtte betale for nye rør i og med at anlegget tidligere var i meget god stand. Men rørene kunne ikke gjenbrukes!

– Her stiller vi opp

Idrettsbyråden har også selv nevnt i Dagsavisen-saken at klubbene selv pleier å betale for undervarme:

– Vanligvis er det klubbene selv som betaler for undervarme, men her stiller vi opp. Det er viktig for lokalmiljøet og det er svært viktig for utviklingen av området, sa idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV) om banen på Jordal.

Dette gjentar han overfor Nordre Aker Budstikke:

– Det normale i Oslo har vært at klubbene betaler for undervarmeanlegg som de eier og drifter, mens kommunen bygger kunstgressbaner som vi eier, og rehabiliterer. Vi har 28 baner med undervarme i Oslo i dag. Det er skjevt fordelt over byen hvor undervarmeanleggene ligger, noe som speiler hvor lett det har vært for klubbene å skaffe penger til undervarme, i hvert fall delvis, sier han.

For å bøte på skjevheten viser han til at kommunen har samarbeidet med OBOS om å legge undervarme på Kalbakken og Caltexløkka. På disse banene fordeler fotballkretsen treningstiden på flere lag, sånn at flest mulig skal nyte godt av investeringen.

Byråd for idrett og kultur, Omar Samy Gamal (foran) besøkte Skeid på Nordre Åsen i høst. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Hvorfor forskjellsbehandles klubbene på denne måten? Og forstår byråden av de nevnte klubbene reagerer på praksisen?

– Kunstgresset på Jordal deles av flere. Det brukes til noe amerikansk fotball i VIF, og fotball for Sterling, Forward og flere som får tildelt tid gjennom Osloidrettskrets.

– Kartlegging av idrettsanleggene i byen viser at behovet for anlegg er størst i indre by. Da bykjernen ble bygget ut ble det ikke satt av plass til idrett. Vi prioriterer å bygge ut anlegg her, og vi legger opp til helårsdrift for å få mest mulig ut av plassen, svarer Gamal.

– Grunnforhold gir høyere pris

– Det poengteres at prisen på banen på Jordal er svært høy. Hvordan har man kommet frem til prisen?

– Nytt kunstgress med undervarme på Jordal er anslått til 40 millioner, ca. 25 for banen og ca. 15 for undervarmen. Dette er bare anslag. Dette er en stiv pris og høyere enn det normalt koster. Det skyldes særlig at det er mye forurenset masse i grunnen, og også til dels at det er boret energibrønner i forbindelse med Jordal amfi. Det er dessverre ofte tilfelle at anlegg i indre by er mer komplisert å få til, svarer han.

– Vil avslaget i 2019 nå bli vurdert på nytt, i lys av at det settes av over 40 millioner til banene på Jordal?

– Kommunen bygger anlegg og stiller dem gratis til disposisjon for idrett. Byen mangler mange anlegg og det er store etterslep på vedlikehold. Det rødgrønne byrådet gjennomfører tidenes satsing på idrett, vi har bygget 16 nye baner og rehabilitert 32. Vi har tatt tunge rehabiliteringer av bad, isflater, skianlegg og friidrettsarenaer. Vi skal fortsette med å bruke 5,8 milliarder de neste fire årene, sier Gamal, og legger til:

– Vi er nødt til å være nøkterne og få mest mulig ut av pengene. Det er mange prosjekter på ønskelista. Vi prøver å vurdere hvor behovet er størst.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...