Nordre Aker Budstikke

Her er Lyns «grand old men» i smoking på Damplassen

Jørn Etholm, Lars K. Rivø, Andreas Morisbak, Knut Nævestad, Per Gjermshus og Ola Dybwad Olsen under fotografering. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Neste år feirer Ski- og fotballklubben Lyn 125 år. Og at klubben fortsatt kan mobilisere medlemmer i smoking på kort varsel, viste klubbens eldste torsdag kveld – i hjertet av Ullevål Hageby.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2020 kl 20:53

ULLEVÅL: Med lav augustsol i ryggen spaserer seks sortkledde herrer gjennom et buet portrom på Damplassen.

Jørn Etholm, Lars K. Rivø, Andreas Morisbak, Knut Nævestad, Per Gjermshus og Ola Dybwad Olsen – de seks æresmedlemmene i Lyn som er i live – stiller selvfølgelig ulastelig antrukket i smoking. Anledningen er fotografering til et jubileumsmagasin som skal gis ut til klubbens 125-årsjubileum i 2021.

Jørn Etholm, Lars K. Rivø, Andreas Morisbak, Knut Nævestad, Per Gjermshus, Ola Dybwad Olsen og fotograf Leander Falkenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Snobberier

– Det er klart vi trår til for klubben vår, sier Ola Dybwad Olsen, klubblegenden som innehar rekorden for flest kamper og flest mål for Lyn gjennom tidene – 175 scoringer på 285 kamper.

– Vi ble omtalt som en snobbeklubb, og en av de gamle historiene var at vi kunne stille 100 mann i smoking på en halvtime, sier Dybwad Olsen, og ler litt:

– Men vi syntes jo 100 var litt for lite. Og justerte det til 250 på et kvarter.


Lyns æresmedlemmer vei til fotografering på Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er redaktøren av LFM, det uavhengige Lyn-magasinet, som skal lage jubileumsmagasinet som kommer ut til neste år. Det skal være en feiring av hele bredden i klubben, ifølge Henning Herding. Og å løfte frem de seks som bærer utmerkelsen som æresmedlemmer – i smoking – er en selvfølge.

– Lyn er en Oslo vest-klubb, og burde i langt større grad dyrke det snobbete imaget, sier Herding.

Lyn under huden

Leander Falkenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

LFM-fotograf Leander Falkenberg har fått det ærefulle oppdraget å forevige klubbheltene.


– Det er veldig kult å få samle dem her, og fotografere dem i smoking. Jeg var hjemme hos Andreas Morisbak for å ta bilder tidligere i år, og fikk se medaljer og pokaler han har på veggen. De er åpenbart stolte av klubben, sier Falkenberg.

– Lyn er under huden for de fleste av oss, bekrefter Per Gjermshus, som var daglig leder i SFK Lyn da klubben feiret 110 år i 2006. Det ble feiret på Universitetet på Blindern med kake og mange gjester. Han håper koronasituasjonen bedrer seg og tillater dem å gjøre stas på klubben i 2021.

Lars K. Rivø forteller at man som Lyn-gutt et langt liv har opplevd mye.

– Jeg var 12 år da krigen sluttet. Da trengte jeg en fritidsinteresse, og meldte meg inn i Lyn, sier han. Dermed ble det tennis, orientering og ski. Siden har han hatt en rekke verv i klubben.

Jørn Etholm (bak), Lars K. Rivø og Ola Dybwad Olsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Det er fint å tilhøre et slikt miljø. Og disse har jeg kjent i mange herrens år, sier han og nikker mot sine smokingkledde med-æresmedlemmer.

– Jeg har ikke møtt noen jeg ikke har likt i Lyn. Tiden i klubben har gitt meg veldig mye.

Trenger å tenke nytt

I dag er veteranene samlet i Lyn Eldres avdeling, som møtes 3-4 ganger hvert år.

Ola Dybwad Olsen og Per Gjermshus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi har gode foredrag, og skryter og ljuger om gamledager, smiler Dubwad Olsen, og legger til, med mer alvor:


– Jeg tror det er verdifullt for klubben å ha en eldres avdeling.

Der kommer de også med innspill og synser om klubbdriften, og for den gamle fotballhelten er det litt leit at ikke A-laget hevder seg mer.

– Vi kan ikke fortsatt lene oss på 60- og 70-tallet. Vi må klare å fornye oss og tenke nytt for å få tilbake klubbens stolte historie, sier Dybwad Olsen.

Han understreker at det er svært positivt at Lyn lykkes på kvinneside, med lag i Toppserien, og skryter av at skiklubbens suksess.

– Det burde være en inspirasjon for fotballen også. Vi har jo ikke noe tilbud når fotballspillerne blir eldre. Et A-lag i 3. divisjon er ikke bra nok.

Bildene undersøkes. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lars K. Rivø får instruksjoner fra fotograf Leander Falkenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Knut Nævestad, pådriveren for Snøparken, som fortsatt aktivt med i Lyn Ski er enig med Dybwad Olsen.

– Lyn Ski er Norges største skiklubb, og dermed verdens største. Resultatene taler for seg selv. Vi har satset på de yngre utøverne – har skileik for 300 unger. Filosofien er at vi skal ha med alle, og vi gjør ikke dette for å skape verdensmestere, sier Nævestad, før de etter tur må stille opp for portrettfoto hos fotograf Falkenberg.

Og hvordan bildet av Lyns grand old men blir, ja det får vi se i jubileumsmagasinet tidlig neste år. Og flere store klubbprofiler har stilt opp for minnerike bilder. Forsiden skal prydes av fotballspillerne Joanna Aalstad Bækkelund og Julie Aune Jorde, og skiløperne Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger, mens de krysser et fotgjengerfelt på vestkanten – som The Beatles i Abbey Road, avslører Herding.

Jørn Etholm, Lars K. Rivø, Andreas Morisbak, Knut Nævestad, Per Gjermshus, Ola Dybwad Olsen og fotograf Leander Falkenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...