Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Lyns vei tilbake: – Utrolig vanskelig, men ikke umulig

Kristin Vinje, Lyn-supporter og Lyn-mor, sammen med sporstlig leder Rolf-Magne Walstad, oppfordrer dem med hjertet i Lyn til å bidra til Olja Lyn. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Man kan vel ikke kalle det «Lyn Toppfotball» når laget spiller i 3. divisjon? – Toppfotball beskriver ikke nødvendigvis hvor vi er, men hvor vi skal, sier sportslig leder Rolf-Magne Walstad. På veien opp igjen spiller supporterne, og Olja Lyn, en avgjørende rolle.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.02.2017 kl 09:54

KRINGSJÅ: Det er fredag morgen og snødriv over kunstgressbanen på Kringsjå. Ennå er det to måneder til seriestart i 3. divisjon for A-laget.

Inne i klubbhuset sitter Rolf-Magne Walstad. Den sportslige lederen i klubben innrømmer at Lyns framtidsmål er hårete, men krystallklart. I motsetning til sikten utenfor klubbhusvinduene.

Rolf-Magne Walstad i Lyn. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har et uttalt mål om å være tilbake i norsk toppfotball i 2020. Da må vi rykke opp annet hvert år fra denne sesongen.

De to øverste nivåene i norsk fotball består av 32 lag i Eliteserien og 1. divisjon.

– Å komme oss opp i Obos-ligaen blir utrolig vanskelig, men det er ikke umulig, sier Walstad.

Kronerulling sikrer spillere

Lyns historie, med fallet fra toppnivå til 6. divisjon, nesten over natten, er velkjent.

Walstad var med i klubben da toppfotballsatsingen lå nede med brukket rygg. Det var tyngre å drive fotballag når fokuset var å skrape sammen penger til å betale gamle regninger.

Nå er det optimisme og tro på en fremtid som vil føre til flere pokaler til premieskapet på klubbhuset.

– Vi har i dag driftsrammer omtrent som en hvilken som helst annen 3. divisjonsklubb. På sikt er selvfølgelig målet å få en egen økonomi basert på driften i klubben, sier Walstad.

Lyns pokalskap er fyldig, men det er plass for mye mer. Klubben er på vei tilbake til toppen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

På veien dit spiller Olja Lyn en avgjørende rolle. Kronerullingen, som ble satt igang av engasjerte bastionærer etter toppfotballhavariet, bidrar til at Lyn kan gi noen av spillerne en liten økonomisk godtgjørelse for innsatsen sin.

– De fleste spillerne våre på A-laget er skoleelever og studenter. Det er dyrt å bo i Oslo, så hvis deltidsjobben deres kan være å spille på Lyn, heller enn å ta nattevakter på Shell, så er det viktig for klubben, sier Walstad.

Det gjør at klubben i større grad kan legge til rette for aktuelle spillere, og at de kan ta seg råd til å velge Lyn framfor andre lag.

LES OGSÅ: Olja Lyn i 2016: – Blir helt satt ut av giverviljen

Passert en halv million

Olja Lyn har så langt samlet inn omlag 500.000 kroner til 2017-sesongen. Men som så mye annet i Lyn er målet også her høyere. Minst 600.000 kroner.

Lyn begeistret i forrige sesong. Men nå er det på tide med opprykk i 2017. Her fra cup-kamp mot Konnerud i fjor. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

– Det er rørende å se engasjementet og bidragene som kommer inn gjennom Olja Lyn, sier Walstad, og forteller at omlag 100 personer bidrar med penger inn i Olja Lyn.

De er bastionærer og andre supportere og støttespillere til klubben, som gir alt fra 200 kroner i måneden, til flere tusenlapper i slengen.

Blant giverne finner vi stortingspolitikeren og den tidligere finansbyråden i Oslo, Kristin Vinje fra Korsvoll. Alle hennes fire barn har siden 1990-tallet gått på ski eller spilt fotball med «LYN» på lua eller brystet.

Eldstesønn Vegard gjorde det skarpt som fotballspiller og ble toppscorer for Lyn i 2010.

Vegard Vinje scoret ett av målene da Lyn slo Vestli i 2012. Her i duell med Marius Andresen (venstre) og Lars Gøran Engebråten. Foto: ARILD JACOBSEN (ARKIVFOTO)

– Selv i 6. divisjon sto Bastionen på sidelinjen og heiet fram spillerne. Det var en magisk opplevelse, minnes Kristin.

Som Lyn-mor har hun stått i pølseboden på Ullevaal stadion, og mannen Vetle har solgt billetter. Hun forklarer det med et stort hjerte for nabolagsklubben, som betyr så mye for mange.

– Vi er mange som er glade i Lyn, og har sterke følelser for klubben. Da de ringte fra Olja Lyn og lurte på om jeg ville bidra, var det ikke vanskelig å si ja, sier Vinje.

På tide med opprykk

Bastionærene har stått ved Lyns side i tykt og tynt. Nå øyner de igjen toppfotballspill. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Det er nok litt unikt for Lyn med en supporterskare som står så last og brast.

De kjennetegnes av utholdenhet, og Walstad mener det var avgjørende for at A-laget «sto opp fra de døde». Det siste tiåret har vært en kraftig påkjenning.

Husker du? Nordre Aker Budstikkes lesere kåret Bastionen til Årets Navn i 2015, da Lyn rykket ned fra 2. divisjon med minst mulig margin.

– Det er et stort grunnfundament som virkelig brenner for Lyn. Men de har blitt hardt prøvet. Jeg tor mange supportere har melkesyre i begge beina av 3. divisjon. Det ligger i Lyns DNA å spille i høyere divisjoner. Det er skummelt å si at vi "skal" rykke opp, men jeg tror supporterne krever det i 2017, sier Walstad.

LES OGSÅ: Har bestemt seg for hvor Lyn skal ha hjemmebane

Gamle helter stilte i Lyn-drakt under jubileumskampen mot gamle Vålerenga-spillere i 2016. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Sesongen 2017

Etter endringen i seriesystemet i fjor, som gjorde at Lyn ble snytt for opprykk til tross for at de vant sin avdeling i 3. divisjon, vil motstanden i 2017 bli tøffere enn i 2016.

LES OGSÅ: Lyn kom seg gjennom «sesongen fra helvete»

Men Walstad har tro på det unge Lyn-laget, som også har fått ny trener i Thomas André Ødegaard, etter suksessduoen Mikkis og Tresor.

– Det ser bra ut, selv om de sportslige ufordringen i 2017 blir tøffere enn i fjor. Men er det noe vi er vant til i Lyn, så er det utfordringer. Det er fortsatt et par måneder til seriestart, og troppen skal styrkes med enda noen spillere.

Oppfordrer til å støtte Olja Lyn

Hvor sterk Lyn-troppen blir, se det kan fort avhenge også av Olja Lyns resultat.

Rolf-Magne Walstad og Kristin Vinje.

– Jeg vil oppfordre alle som er glade i Lyn til å bidra. Oslo som hovedstad, trenger flere topplag, og det er Lyn som er best egnet til det. Også trenger vi å slå Vålerenga igjen, smiler Vinje.

Med 1400 fotballspillere i klubben, og raskt dobbelt så mange foreldre, burde utsiktene for både å nå, og til og med knuse, målet til Olja Lyn være innen rekkevidde.

– Vi takker alle som har gitt, både nå og tidligere. Bidragene er avgjørende og vitale for Lyns vei tilbake til toppen. Og ikke minst ildsjelene bak Olja Lyn – Vegard, Jan, Magnus, Eirik og Steinar – og alle de andre som er de egentlige "heltene" i dette initiativet! sier Walstad.

Olja Lyn kan kontaktes på e-post post@oljalyn.no

LES OGSÅ: Sjekker perrongen etter at 16-åring omkom på Nordberg

Mange har bidratt til Lyn opp gjennom årene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...