Nordre Aker Budstikke

Katastrofe for Kjelsås-selskapet:

Espen må permittere 30 ansatte og forventer milliontap

Espen M. Gryt startet i 2003 selskapet Elvebredden Catering og har i dag 30 ansatte. Nå forventer han milliontap som en følge av koronaepidemien. Foto: Elvebredden Catering

Kjelsås-selskapet Elvebredden catering har gått fra suksess til katastrofe på få dager. De ansatte har i flere dager kun jobbet med å avbestille ordre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2020 kl 13:29

KJELSÅS: Espen Mikal Gryt etablerte i 2003 selskapet Elvebredden catering. Det har vokst til å bli ett av Oslos største catering- og eventspesialister og har i dag 30 faste ansatte og omsetter årlig for mer enn 50 millioner kroner. I tillegg har de en omfattende stab av ekstrapersonell og teller totalt nesten 200 ansatte.

Nå må Kjelsås-bedriften permittere alle ansatte og forventer milliontap som en følge av koronaviruset. Daglig leder Gryt frykter livsverket kan gå i grus og kassa bli tom.

- Tøff avgjørelse

- Det er en veldig tøff avgjørelse å ta. Valget er enkelt når man ser alternativene - at man kanskje mister arbeidsplassen sin. Vårt fokus er å holde liv i bedriften, og forberede oss på at det kan bli langvarig, sier Gryt til Nordre Aker Budstikke.

Han mener de ansatte har vært helt fantastiske i den krevende situasjonen. Som daglig leder har han ikke fått én eneste negativ tilbakemelding og gleder seg over støttemeldinger fra ansatte.

- Hvordan skal dere klare å holde liv i bedriften i denne krevende tiden?


- Det er å kutte alle løpende kostnader man kan. Jeg håper at kassa ikke går tom, svarer Gryt, som satser på å komme sterkere tilbake.

- Frykter du at det kan skje?

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for at det ikke skal skje. Selvfølgelig frykter jeg det, men jeg tror ikke det skjer.

Milliontap på dager

På bare noen få dager har selskapet tapt millioner, og de vet heller ikke hvor lenge dette vil kunne vedvare. Gryt omtaler det som en «økonomisk katastrofe».

Hver dag har de i gjennomsnitt mellom 40 og 50 leveringer. En levering kan variere fra ei kake til tusen baugetter. Mandag er det helt stopp.


Det var flere dagers jobb for flere ansatte bare å håndtere avbestillingene.

- Vi har brukt alle våre ressurser og ansatte i jobb på å jobbe med avbestillinger og nedstengning. Det er direkte kostnader ved å fjerne ordre. En ting er å miste omsettingen, men det koster mye tid å behandle all omsetningen man mister også. Man skal bli enige med alle kunder om hvordan det skal løses og håndtere krisen, sier han.

Alle 30 fulltidsansatte i Elvebredden Catering er permittert, men sjefen har ikke fått én eneste negativ tilbakemelding. Foto: Elvebredden Catering

Snu negativt til positivt

- Hvordan er det å se at livsverket ditt holder på å gå i grus?

- Det er tøft å gå gjennom. Jeg er vant til motgang, og det må man tåle hvis man skal holde på som gründer. Jeg prøver alltid å snu negativt til positivt og finne ut hva man kan få ut av dette, hva kan man finne av positive ting.


- Hva positivt kan dere få ut av dette?

- For meg personlig vil det bety mer tid med barna og en timeout og tenkepause. Det er ikke så veldig mye positivt som kommer ut av det, men man må se fremover. Sortere tankene, legge planer og få en ny start.

- Hadde vi ikke vært så godt etablert, ville vi aldri overlevd, legger han til.

Regjeringen med tiltak

Regjeringen har de siste dagene arbeidet med tiltak for å motvirke de økonomiske utfordringene koronaviruset skaper. Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad legger frem tiltakene på en pressekonferanse klokka 12.30.


Gryt på Kjelsås håper de ansatte får dagpenger tilsvarende lønnen, ikke bare 60 prosent fra NAV. Han håper også perioden han som arbeidsgiver må lønne de ansatte kuttes. I dag må arbeidsgiver betale dagpenger de første 15 dagene, ettersom koronaviruset ikke er vurdert til «brann, ulykke eller en naturomstendighet».

- Det er snakk om å sette det ned fire dager, men det burde vært null. Bedriftene sliter nok som det er, avslutter han.

Fakta: Krisetiltakene

Regjeringen la fredag frem sine krisetiltak og vil i denne omgang prioritere følgende tiltak:

  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen. Vi må blant annet sikre nødvendig tilgang på legemidler, og ressurser til å gjennomføre nødvendige koronaprøver. Det kan bli nødvendig med økt bemanning i helsesektoren. For å legge til rette for at helsepersonell som har gått av med pensjon kan mobiliseres, foreslås det å endre pensjonslovene slik at arbeid ifb. virusutbruddet ikke fører til avkorting av pensjonen.
  • Reduksjon fra 15 til to dager dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering. Det vil føre til at bedrifter som opplever en midlertidig svikt i etterspørselen eller produksjonsforstyrrelser, kan få bedre likviditet ved å redusere kostnadene sine raskt. På den måten kan reduksjonen i antall lønnspliktdager ved permittering bidra til å unngå oppsigelser. Tiltaket vil være midlertidig.
  • Oppheve ventedagene før dagpengeutbetalingene starter for de som permitteres. Dette vil redusere inntektstapet for permitterte arbeidstakere. Tiltaket vil være midlertidig
  • Redusere kravet til arbeidstidsreduksjon fra 50 pst. til 40 pst. for rett til dagpenger under permittering. Tiltaket vil være midlertidig.
  • Endring i skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd i 2020, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år. Det vil hjelpe bedrifter som i dag er rammet av at inntekter bortfaller, for eksempel i reiseliv. Det kan bidra til at bankene blir mer villige til å gi bedriftene lån i en overgangsperiode.
  • Endring i skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd i 2020, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Formuesskatten er en skatt som må betales av eiere selv om bedriften går med underskudd. Da vil bedrifter med underskudd kunne slippe å betale utbytte til eiere med sikte på å dekke eieres formuesskatt. Det vil gi likviditetshjelp til eiere av slike bedrifter allerede i 2020 gjennom redusert innbetaling av forskuddsskatt.
  • Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flyginger som finner sted i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.
  • Midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni.
  • Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring. I en periode med lavere aktivitet kan det være gunstig for bedriftene å øke innsatsen for å styrke kompetansen til arbeidstakerne. Fylkeskommunene vil få økt bevilgning til dette formålet for å kunne ivareta regionale behov. Dette vil komme både arbeidstakere og bedriftene til gode på litt lengre sikt.
  • Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.

Kilde: NRK

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...