Nordre Aker Budstikke

Magisk nyttårsfeiring, men også med viktig budskap

I forkant av vardebrenningen ble det organisert to fakkeltog til Korsvolltoppen, med start på Grinda og Coop Extra i Skibakkeveien. Foto: Christian Fredrik Borg

For 21. gang ble året avrundet med fakkeltog og vardebrenning på Korsvoll. I talen ble det tatt opp en viktig ting - som har truffet mange hjerter denne julen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.01.2020 kl 11:49

KORSVOLL: Fra en nesten skyfri himmel har sola for siste gang dette tiåret gått ned, og mørket tvinger seg frem over hovedstaden. Et tiår preget av sosiale medier, Trump, Brexit og kommune- og fylkesammenslåinger her hjemme, men også alle de lokale og gode tingene som har skjedd. På Korsvoll blir en 20 år lang tradisjon holdt ved like - fakkeltog og vardebrenning på Korsvolltoppen.

Fakkeltogene, som starter på to ulike steder, møtes ved Korsvolltoppen, der varden snart skal tennes. Før varden kan tennes, skal det holdes tale og allsang.

En vakker himmel på årets siste dag ved starten på fakkeltoget fra Grinda. Foto: Christian Fredrik Borg

Mange oppmøtte

Hvor mange som møtte opp er ikke godt å si, men dugnadsgjengen anslår at rundt 500 fant veien nyttårsaften.

Det var mange oppmøtte på Korsvoltoppen tirsdag. Foto: Christian Fredrik Borg


Det er ikke kvist og avfall bålet er bygget opp med. Elleve ivrige ildsjeler har brukt romjula på å forberede tømmerstokkene som skal brukes.

- Vi bruker en dag på å hente tømmer og noen timer på å reise selve varden. Dessuten møtes vi noen timer tidligere på nyttårsaften for å forberede, forteller leder i vardebrenningslaget på Korsvoll, Lars Dueled.

SE OGSÅ NYTTÅRSMARKERING FRA TÅSEN OG VOLDSLØKKA HER

- Fint å være med andre

To av de som tok del i nyttårsfeiringen på Korsvolltoppen tirsdag, var åtteåringene Amund Bjørnsen Backer og Ulrik Lie Eriksen. De var enige om at det var en fin avslutning på året.


- Det er fint å se bål og fyrverkeri og være sammen med andre, forteller åtteåringene.

Åtteåringene Ulrik Lie Eriksen (til venstre) fra Korsvoll og Amund Bjørnsen Backer fra Kringsjå. Foto: Christian Fredrik Borg

De gikk i fakkeltog fra Korsvollbanen, og forteller at de pleier å delta hvert år.

En annen som var fornøyd, var leder i vardebrenningslaget på Korsvoll, Lars Dueled.

- Vi vet ikke hvor mange det er, men jeg tror nesten det er rekord.


Vardebrenningslaget anslår at omkring 500 var med.

- Vi synes det er gøy at så mange kommer hit. Det er mange som setter pris på at vi fortsetter med dette, så det er hyggelig.

Deler av vardebrenningslaget på Korsvolltoppen tirsdag. Fra venstre: Vidar Fjellang, Per Tøien, Dag Bredesen, formann Lars Dueled. Foto: Christian Fredrik Borg

- Fin opplevelse

I talen ble det innledningsvis snakket om hvordan den årelange tradisjonen startet før tusenårsskiftet. Det var gjennom vardeetableringgrupper.

- Fordi Idrettsforbundet og jeg fikk være med å være med i den gruppen, fikk vi lurt til oss en varde på Korsvolltoppen i 1999. Da bar vi tømmerstokkene fra toppen av Havnabakken og satt opp en varde helt på tuppen ytterst, sa Per Tøien til de fremmøtte.


Per Tøien i vardebrenninnslaget sto for talen, og han kommer med en oppfordring til alle. Foto: Christian Fredrik Borg

Der sto den det første året, og den har senere stått på den andre siden i 19 år, til kommunen satt opp benker der i høst. Tirsdag var første gang den sto på det nye stedet.

- Det har vært en utrolig fin opplevelse, og det er bygget en bra tradisjon i dette området på dette, fortsatte Tøien.

Det var god fyr - og det varmet godt! Foto: Christian Fredrik Borg

Tenke på hverandre

I talen tok han også opp et viktig tema, nemlig å se hverandre.

- Jeg har veldig lyst til at vi i år skal prøve å bruke denne anledningen til å tenke litt på hverandre. Bruke denne anledningen til å se hverandre litt mer og litt nærmere enn vi gjør. Kanskje ta vare på folk rundt oss som vi ser trenger det å bli tatt vare på.

Han viste også til Kirkens Bymisjon som sier "ingen er det du bare ser":

- Det synes jeg vi skal tenke på. Ta vare på hverandre. Hvis vi gjør det, kan sånne samlinger som dette være med på å bygge små og større nettverk og være med på å bygge et godt lokalsamfunn. Tusen takk for at dere stiller opp!

Slik kan du få hjelp

Ved akutt selvmordsfare:

  • Ring 113 når det er akutt og står om liv
  • Ring legevakt på 116117 for øyeblikkelig hjelp

For å snakke med noen:

  • Mental Helse: 116 123
  • Kors på Halsen (Røde Kors): 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40

Mer informasjon hos Krisehjelp eller Helsenorge.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Allsang

Før to unge jenter fikk æren av å tenne på det hele, ble det sunget "Deilig er jorden".

Det var to unge jenter som fikk æren av å tenne på varden. Foto: Christian Fredrik Borg

På bare få minutter ble det god varme rundt bålet. Latteren satt godt hos tilhørerne da Tøien avsluttet med at de kanskje ville få besøk av brannvesenet i år. Det gjorde de nemlig i fjor. Arrangementet er meldt inn og godkjent av Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, men i fjor dukket det likevel opp flere brannmenn. Oslo 110-sentral fikk flere meldinger tirsdag i 17-tiden om synlige flammer på Korsvolltoppen, skrev de på Twitter.

Arrangørene er ikke redde for brann.

- Nei, ikke egentlig. Vi har sikret bålet, forteller Dueled, og peker mot rammen rundt bålet.

Arrangørene anslår at omtrent 500 var på Korsvolltoppen nyttårsaften. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...