
Magnhild Neergaard på vei over hengebrua i Bjørnsjøhelvete, som den siste før Statnett stengte den av sikkerhetsmessige årsaker onsdag. Foto: Christian Fredrik Borg
Magnhild fikk den siste turen over hengebrua
Onsdag stengte Statnett hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Det store engasjementet for å verne den, sikrer at den ikke rives i denne omgang. Magnhild Neergaard ble den siste til å gå over før Statnett satte på hengelås.
Publisert: 06.05.2020 kl 18:40
Sist oppdatert: 15.05.2020 kl 16:24
NORDMARKA: I midten av mars skrev Nordre Aker Budstikke om Bjørnsjøhelvete i Nordmarka. Brua eies av Statnett, men de ville rive brua om ikke Oslo kommune vil overta den.
Da Sindre Langaas, tidligere orienteringsløper med tredjeplass i verdenscupen som beste resultat, leste det, vekket det noe i ham.
– Da spontant gjorde jeg ingen ting, men den artikkelen må ha forplantet seg inne i hjernen ett eller annet sted. Denne søndagen for to og en halv uke siden innså jeg at risikoen for at de ville si nei, forholdene tatt i betrakting, var veldig stor. Det sto i artikkelen at da ville Statnett rive brua. Det sank ned, og da innså jeg at jeg måtte agere, sier han.
2000 medlemmer
Søndag 19. april opprettet han Facebook-gruppa "Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete". På kort tid fikk den mange medlemmer og har skapt mye engasjement. Tirsdag passerte gruppa 2000 medlemmer.
– Jeg hadde en sterk følelse av at det var veldig mange som var oppriktig glade i hengebrua og hadde gått eller løpt over den. At det ble så mange, var faktisk å bli tatt litt på senga. Jeg tenkte noen hundre, kanskje tusen, men at det ble så mange, det hadde jeg ikke regnet med, forteller han om engasjementet.
– Alle som går over den, kan ikke unngå å bli berørt og automatisk få en veldig stor negativ følelse om de hører at den risikerer å bli revet. Det er så spesielt å være der at man knyttes til det punktet når man har vært der.
Siste over brua
Brua, som er 22 meter lang, ble bygget på 1950-tallet av Oslo lysverker. 13 meter over Bjørnsjøelva i Nordmarka går brua på et av de smaleste partiene av elva.
Magnhild Neergaard og mannen leste om brua i Aftenposten. Onsdag ettermiddag ble hun den siste til å gå over brua. Rett før klokka 15.30 onsdag ble det satt opp lås i påvente av en sikkerhetsvurdering, slik Nordre Aker Budstikke skrev tidligere i dag.
– Vi har vært på sykkeltur til Kikut, og det ble en avstikker hit fordi vi synes det var litt spennende, sier hun.
– Hvordan var det å være den siste på en stund over?
– Det var morsomt det, men bare flaks, ler hun.
Hun synes det er synd brua stenges.
– Jeg håper Statnett vil ta vare på den og sikre den slik at vi kan bruke den videre, sier hun og sender et stikk til Statnetts kommunikasjonsdirektør Henrik Glette, som lytter til innspillene.
Eneste alternativ

Kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette, sier selskapet er overrasket over det store engasjementet for hengebrua. Foto: Christian Fredrik Borg
For Glette selv, var det den første turen til Bjørnsjøhelvete onsdag.
– Det er ingen tvil om at dette er et veldig spektakulært sted. Det var spennende å se! Jeg har en liten smule høydeskrekk, så det var spennende. Men jeg gjorde det og er fornøyd med det.
Saken har de siste ukene fått stor oppmerksomhet, og Glette forteller hva som skjer videre:
- Nå ble den stengt fordi vi må sørge for sikkerheten til folk. Inntil vi har fått undersøkt den grundig og eventuelt reparert den hvis vi må det, blir den stengt. Den har ikke vært dimensjonert for eller ettersett at det skulle være et utfartssted, og nå har den blitt det. Da må vi passe på sikkerheten.

Slutt for denne gang: Vidar Gjestemoen stenger hengebrua for passering. Foto: Christian Fredrik Borg
– Var stenging det eneste alternativet?
– Så lenge vi ikke kan dokumentere at den er trygg for ferdesel, må vi det. Det er ansvaret vårt som eier.
Markering
Onsdag ettermiddag ble det holdt en markering. Langaas overrakte boka og plata som en start på et godt samarbeid om det videre arbeidet for å bevare brua. Under koronarestriksjoner var det kun Langaas, Statnett, TV2 og Nordre Aker Budstikke som kunne være tilstede, men gaven ble godt mottatt av Statnett.
Mandag denne uka skrev Nordre Aker Budstikke om Oslo kommune som takket nei til overdragelse.
– Oslo kommune har takket nei til brua. Hva tenker du om det, Langaas?
– På den ene siden er det forståelig av noen årsaker. For det første er kommunen veldig presset økonomisk i koronatider. Hengebrua ligger langt utenfor kommunens egne skogsområder, så det finnes det logikk i det. På en annen side synes jeg avslaget var litt for firkantet. De kunne tilbudt seg å ta en dialog med Statnett for å finne noen muligheter de kunne støttet Statnett som brueier, svarer han.
Må se hva løsningen blir
Inntil videre blir det Statnett som er ansvarlige for brua. Kommunikasjonsdirektør Glette sier det er for tidlig å si hvor lang tid det vil ta å undersøke den.
– Er det utrygt å gå over den?
– Vi har ingen indikasjoner på det, men vi har heller ingen ingen indikasjoner på at den er trygg, og det er dilemmaet vårt.
– Dere er positive til bevaring selv om behovet for brua må kunne sies å være minimalt?
– Vi ser at det er et engasjement og muligheter. Vi får se hva løsningen blir på sikt. Nå får vi høre på engasjementet som er, forslagene som kommer og se hva vi klarer. Vi skal vurdere alle muligheter ordentlig og grundig, ha en god dialog med grunneier og entusiastene, poengterer han.
Optimistisk for bruas fremtid
Han er tydelig på at det må på plass en tilstandsvurdering før nye vurderinger kan bli gjort i saken.
– Når det og avklaringen med grunneier er på plass, er det på tide å snakke med en bredere krets av aktører og interesser. Den gruppa er stor, sier Langaas og legger samtidig til at han allerede har vært i kontakt med flere.
Initiativtakeren forteller at 13 verdensmestere er medlemmer i gruppa. All æren for at de nettopp ble verdensmestere vil han ikke gi brua, men mener det er en liten del av grunnen.
Nå ser han positivt på bruas fremtid.
– Jeg har tillit til at Statnett som en stor og seriøs statlig eid aktør, innser at det er gjort en feilvurdering fra starten av. Nå starter vi på nytt og lytter på samfunnets respons på den trusselen som brua står overfor. Jeg tror vi kommer til å finne veldig bra løsninger. Jeg er optimist!

13 meter over elva henger brua, som i sin tid ble oppført av Oslo Lysverker. Foto: Christian Fredrik Borg

Kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette, Sindre Langaas og Vidar Gjestemoen. Foto: Christian Fredrik Borg

Initiativtaker til støttegruppa, Sindre Langaas, på vei til Bjørnsjøhelvete sammen med Statnetts utsendte. Foto: Christian Fredrik Borg