Nordre Aker Budstikke

Anne Margrethe (43) før VM på hjemmebane:

– Målet er medalje

En av de siste øktene før VM ble gjennomført søndag i Lillomarka under stafetten Night Hawk. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

Tirsdag begynner VM i orientering i Østfold. En av de lokale håpene er Anne Margrethe Hausken Nordberg fra Nydalens SK. Hun vedgår at uttaket har blitt diskutert, og at det kom overraskende også på henne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2019 kl 20:14

KRINGSJÅ / GRORUDDALEN: Regnbygene henger som et mørkt teppe over Oslo denne søndagsmorgenen. Kalenderen viser 11. august, og mens noen nyter den siste delen av ferien har andre knapt igjen av tid før det store målet, VM.

I løpet av noen få timer skal over 150 lag gjennomføre dagetappene av orienteringsstafetten Night Hawk. Én av dem er landslagsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg, som i morgen løper for en finaleplass og medalje i VM.

Få var igjen til slutt, men for landslagsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg gikk ferden rett fra stafetten Night Hawk på Ammerud til Vestre Kjærnes gård, der den norske troppen holder til under mesterskapet. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Kynisk

Stafetten, som samler eliten (få VM-løpere i år) og bredden i norsk orientering samt noen utenlandske deltakere, ble Hauskens siste ordentlige gjennomkjøring før hun skal kjempe om edelt metall i Østfolds dype skoger. Men først spoler vi tiden tilbake fire uker.

Siden det ble kjent at Norge skulle arrangere VM i april 2016, har det vært et mål for mange norske o-løpere. Et utall skader og treningsøkter senere, ble den norske troppen offentlig kjent 9. juli. Da hadde utøverne allerede visst om uttaket et døgn.


Naturlig nok blir det diskusjoner rundt et uttak, og det ble det også denne gangen. Også "orienteringsdronninga" Anne Margrethe Hausken Nordberg ble overrasket over uttaket.

Anne Margrethe slik vi er vant til å se henne i løypa. Foto: IVAR HAUGEN / ORIENTERINGSFORBUNDET

I et intervju med Nordre Aker Budstikke i desember i fjor fortalte hun at hun trente for å løpe alle distansene. To dager før VM-festen starter legger hun ikke skjul på at målet var å løpe alle distansene i mesterskapet, mellom-, langdistanse og stafett:

– Jeg hadde egentlig håpet å løpe alt. Jeg var litt kynisk og valgte bort verdenscupen. Det ble færre muligheter for meg til å kvalifisere meg, men jeg tenkte det skulle gå greit å kvalifisere meg på testløpet. Da det gikk dårlig på et langstrekk (mellom to poster, journ. anm.), og det ble nok helt avgjørende, forteller hun.

– Ser muligheter

Selv om det ikke ble helt som ønsket, vil hun likevel se fremover og gjøre det best mulig. Hun går inn med et annet fokus mot distansene enn tidligere VM, og mener det bil bli spennende.


– Jeg har likevel fått to veldig flotte distanser jeg føler jeg har muligheter på. Tiden siden uttaksløpene har jeg brukt godt, og gjort alt jeg skulle. Sett muligheter. Ikke at jeg er skuffet, men det er første gang jeg har mellomdistansen som hoveddistansen. Jeg går inn med et annet fokus enn det jeg har pleid å ha, og det blir spennende.

– Ville du i ettertid valgt annerledes og løpt verdenscupen?

– Det var et valg jeg gjorde fordi jeg følte et behov for å forlenge grunntreningsperioden så lenge som mulig. Valget gjorde jeg også for å øke sjansen på VM. Det var ikke aktuelt for meg å være 12 dager i Finland for å løpe Jukola (verdens største klubbstafett, journ. anm) og VM. Jukola var viktig som et delmål frem mot VM. Å ta med han her på verdenscup, som da var ti måneder ville vært vanskelig, sier hun og sikter til den yngste i søskenflokken Hausken Nordberg, Aslak.

Diskusjoner

Hun vedgår at det har blitt diskusjoner rundt uttaket:

– Det var et overraskende uttak i år, spesielt når det gjelder distansefordeling. De som har gjort det får stå for det. Ledelsen må bare ta et valg, sier Hausken, og blir noe mer skjerpet.


Hun legger til at uttaket "selvfølgelig" har blitt diskutert blant løperne.

– Det kom overraskende på meg også. De får disponere løperne slik de mener det er best. Vi får telle opp etterpå, humrer hun.

Mer om uttaket og hele uttaket kan se i vår forrige sak om VM.

La om treningen

Totalt løpes det om tre seire iløpet av VM-uka. Mellom- og langdistansen er de eneste konkurransene det er mulig å kapre individuell medalje på.

Hausken har i lengre tid blitt sett på som en tradisjonell langdistanseløper, og hennes siste medalje i VM-sammenheng kom nettopp på denne distansen, noen mil over grensen ved Strømstad i 2016. Etter å ha siktet seg inn på alle distansene, og så sett at det kun blir mellom la hun om treningen.


– Da mellom ble hoveddistansen ble jeg avslørt. Det er lang jeg har fokusert mest på mentalt, og det var en vekker for meg. Jeg måtte gå inn på mellomdistansen på en annen måte. Da må jeg søren meg gjøre en ekstra jobb, og legge opp teknikktreningen mot VM, men det mentale er vel så viktig, poengterer 43-åringen.

NB! Hausken er førstereserve til langdistansen, og kommer inn på laget om noen blir syke eller må melde skadeforfall.

– Hvordan har det gått?

– Jeg merker forskjell når jeg løper. Det har ikke gått så lang tid enda, så jeg evaluerer min egen teknikk fortsatt mens jeg løper. Det begynner å sitte, men nå må jeg tenke at det er nå det gjelder. Kommer tankene de neste løpene, som det godt kan hende de gjør, må jeg hive dem vekk, og tenke at jeg må jobbe videre med det jeg skal.

– Overtramp

I tillegg til Jon Aukrust Osmoen (Norge), Henrik Eijsink (Nederland) og Bojan Blumenstein (Tyskland) utgjør Silje Ekroll Jahren (Norge) og Hausken Nydalens VM-tropp. Ekroll Jahren, opprinnelig fra Nordkisa, er hjemmeværende reserve for Norge.

– Det er litt vanskelig, for man får ikke følelsen av at man bare kan glede seg. Det er en blandet følelse, men det er bedre å være reserve enn ikke, forteller Ekroll Jahren til Nordre Aker Budstikke.

Hun trener som om hun får løpe, og valgte i motsetning til Hausken å stå over Night Hawk.

– Om jeg får løpe vil jeg løpe så bra som jeg kan.

Sykdom under testløpene ødela mye for Silje Ekroll Jahren. 31-åringen er førstereserve til mellomdistansen, og andre på stafetten. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hun har tidligere hoppet inn som reserve på kort varsel, senest på en sprintstafett i fjor. Også på herresiden har det vært vellykkede innhopp fra reserver. Da verdensmester Olav Lundanes fikk magesjau før stafetten i fjor kom groruddølen Gaute Hallan Steiwer inn. Det endte med gull.

– Det er ingen skam å være reserve, konkluderer hun.

På spørsmål om hvordan hun synes klubb- og landslagsvenninna har jobbet det siste året mot mesterskapet forteller hun følgende:

– Jeg synes hun har vært veldig dedikert. Hun har vært avhengig av å være hjemme og gjøre alt selv, en ensom vei mot VM. Dessuten er hun flink til å følge planene, og gjøre det som er beste for henne.

– Hvor bra kan hun gjøre det?

– Jeg tror hun er medaljekandidat. Helt klart på stafetten, på mellom er hun en outsider, men hun har farten. Gjør hun som hun skal teknisk kan det absolutt skje mye.

VM i orientering 2019

VM i orientering arrangeres fra 12. til 17. august 2019. Mesterskapet blir det første verdensmesterskapet uansett idrett i Østfold.

Selskapet VM Orientering 2019 AS eies av åtte orienteringsklubber i Østfold.

Konkurranseprogrammet

  • Tirsdag 13. august: kvalifisering mellomdistanse - Knatterudfjellet, Sarpsborg. Første start 10.00. Siste løper i mål 12.30.
  • Onsdag 14. august: finale langdistanse - Mørk, Spydeberg. Første start herrer 10.30 og damer 13.30. Siste målgang 16.00 herrer og 18.10 damer.

Sending på NRK 1 13.30-18.50.

  • Fredag 16. august: finale mellomdistanse - Mørk, Spydeberg. Første start 13.30 damer og 15.45 herrer. Siste målgang: 15.50 damer og 18.10 herrer.

Sending på NRK 1 13.45-18.50.

  • Lørdag 17. august: stafett - Mørk, Spydeberg. Fellesstart damer 16.20 og herrer 18.30. Avgjørelsen i dameklassen 18.05 og 20.15 herrer.

Sending på NRK 1 16.10-19.00. Fortsettelse på NRK 2 under Dagsrevyen og Lotto 19.00-19-40. Avgjørelse på NRK 1 19.35- 20.25.

– Overtramp

I likhet med Hausken er hun overrasket over uttaket.

– Uttaket var ok, men man kunne gjort det motsatte. I utgangspunktet tror jeg hun kunne vært en større medaljekandidat på lang, men orientering er orientering, så hun burde takle mellom bra også. Jeg har troen, smiler Ekroll Jahren.

Marianne Andersen, som vant begge uttaksløpene, er ikke på stafettlaget. Det har Ekroll Jahren en tydelig mening om:

– Jeg synes det var et overtramp. Det er rart at den som vinner begge uttaksløpene ikke skal få løpe.

– Slipper å gå og vente på VM

Tilbake til campingstolen på Lillomarka Arena har Hausken akkurat mottatt premie og skiftet etter ankeretappen. Trebarnsmoren valgte å bruke stafetten som en siste gjennomkjøring.

– Det meste var bra, men jeg har en bom på halvannet minutt. Jeg følte meg bra, og løp med overskudd. Det var deilig, og en fin gjennomkjøring før VM. Det finnes ingen bedre trening enn å løpe et o-løp. Da slipper man å gå og vente på VM, så jeg er veldig glad jeg var med, forteller hun.

– Hvorfor valgte du å løpe en annen konkurranse så kort tid før mesterskapet?

– Folk er forskjellige, og jeg liker veldig godt å konkurrere og er vant til å konkurrere. Jeg hadde ikke fått en bedre siste hardøkt et annet sted. Om det var i går eller i morgen er ikke så farlig, så da passet det fint å ta det her. Folk vil alltid trene forskjellig de siste ukene inn mot et mesterskap, fortsetter hun.

Få var igjen til slutt, men for landslagsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg gikk ferden rett fra stafetten Night Hawk på Ammerud til Vestre Kjærnes gård, der den norske troppen holder til under mesterskapet. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

Går for gull

Trebarnsmoren, som er utdannet farmasøyt, har fra tidligere tre gull fra verdensmesterskap. Det hittil eneste individuelle kom på sprinten i 2008. Distansen hun sto på toppen av i den tsjekkiske byen Olomouc, skal fra i år arrangeres annet hvert år. Det forestående mesterskapet blir derfor det første med kun skogsdistanser. Neste år er piggskoene byttet ut med lettere joggesko i mer urbane strøk i Danmark.

I et større intervju med lokalavisa i slutten av fjoråret sa hun at hun ikke hadde lagt andre planer enn å fortsette, men skulle vurdere den videre idrettssatsing. Om det blir et nytt mesterskap eller ikke er målet en medalje for 43-åringen denne uka.

– Hva er målsetningen?

– Målet er medalje. Det blir selvfølgelig tøft men VM handler om å slåss om medaljene, smiler Hausken.

På stafetten løper med Kamilla Olaussen og Andrine Benjaminsen. De to sistnevnte har begge slitt med skader inn mot mesterskapet. I fjor ble Olaussen nummer fem på langdistansen under VM med Benjaminsen på plassen bak. Førstnevnte avgjorde verdens største stafett, og sikret en historisk bragd for Fredrikstad skiklubb.

– Det er lov å se lyst på stafetten?

– Ja, jeg tror vi har bra lag både på dame og herresiden. Jeg tror folk er bra i slaget, så det er kjempespennende.

I beste sendetid på NRK

En del halvtrøtte o-løpere sperret opp øynene da de fikk øye på en bil fra NRK ved parkeringen til stafetten i går. På arena viste det seg at det var Hausken som ble fotfulgt av NRK-teamet.

De seneste årene har ikke o-sporten vært viet mye medieoppmerksomhet sammenlignet med andre idretter som langrenn og fotball. Likevel sendte NRK prøve-VM med verdenscup direkte fra Østfold i fjor høst. Nå har statskanalen gått nye skritt, og blant annet vært pådriver for målgang etter Dagsrevyen lørdag kveld.

– Det var veldig lite media sist jeg løp VM, i 2017. At NRK både sender og lager reportasjer utenom er veldig flott. Jeg håper det blir fine TV-sendinger. Det går riktig vei med tanke på underholdningsverdien og kvaliteten hvert år. Det viktigste er at flest utenom sporten skal forstå hva det dreier seg om, og det føler jeg meg trygg på at de skal få til, svarer trebarnsmoren.

Hausken Nordberg håper mesterskapet vil bli et løft for orienteringsidretten i Norge, særlig i TV-sammenheng. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Er det ikke stressende å ha en løpende bak seg med kamera?

– Hehe, det er som å ha Anders (Nordberg, ektemann og o-løper, journ.anm.) bak seg på en trening. Det er selvfølgelig annerledes enn det var i gamle dager.

– Så du tenker ikke på at folk sitter i de tusen hjem og ser direkte at du bommer?

– Tankene kan sikker komme, men i og med at vi har løpt med GPS i så mange år tror jeg de fleste o-løpere er vant til det.

Familien kommer

Om ikke hele familien kommer blir det flere av Hauskens nærmeste som vil følge mesterskapet. Den yngste sønnen Aslak på et år hadde sin første dag i barnehage i dag. Mens mamma kjemper om gullmedaljer og verdensmestertitler har han tilveningsuke i barnehagen. De to eldste, Sigrid (5) og Tarjei (8), kommer trolig til å være blant tilskuerne under den avsluttende stafetten. Dessuten vil hennes foreldre være tilstede hele uka.

Hele familien var samlet på o-løp søndag, før Hausken Nordberg dro til Vestre Kjærnes gård, en time sør for Oslo, hvor den norske VM-troppen bor under mesterskapet. Mannen og klubbtreneren Anders Nordberg blir hjemme med de tre barna. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Jevnt om plassene

I Orienteringsforbundets egen miniserie, "Gulldrømmer," på Youtube, som nå også ligger i NRKs nett-TV, forklarer landslagssjef Jørgen Rostrup uttaket:

– Vanligvis er det ganske jevnt om plassene, og det var det også i år. Da er oppgaven vår dessverre å knuse en del drømmer. Det er ikke gøy hverken for oss eller løperne. Vi har sett etter hva hver enkelts toppnivå er, og det er de de har blitt tatt ut på.

Om Hausken forteller han følgende:

– Anne Margrethe er en løper med mye erfaring. Hun har vist gode takter i år, etter et år borte med barn. Jeg gleder meg til å se hva hun er kapabel til både på mellom og i stafetten, sier Rostrup i videoen.

Det siste kan forsvinne

Under mesterskapet bor den norske VM-troppen på Vestre Kjærnes gård, en time syd for Oslo. Stedet, som trolig er mer kjent som lokasjon for innspilling av TV 2-programmet "Hver gang vi møtes," har vært landslagets base også under de tidligere samlingene rettet mot mesterskapet.

– Hvordan er stemningen i leiren under VM?

– Jeg har ikke vært der enda, men folk er friske og raske. Folk gleder seg. På slutten handler det også om at gleden ikke skal forsvinne helt. Når det nærmer seg begynner man ofte å tenke hvor det ble av gleden og den gløden som gjør at man kanskje presterer litt bedre. Det må vi passe på for hverandre.

Når det nærmer seg begynner man ofte å tenke hvor det ble av gleden og den gløden som gjør at man kanskje presterer litt bedre.

– Det er et privilegium å få løpe VM! avslutter hun med glimt i øyet.

Silje Ekroll Jahren (til venstre) er i tillegg til Anne Margrethe Hausken Nordberg og Jon Aukrust Osmoen Nydalens norske håp i VM. Førstnevnte er reserve. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NORDRE AKER BUDSTIKKE

Nordre Aker Budstikke følger mesterskapet, som åpnes med seremoni i Sarpsborg sentrum i det Nordre Aker Budstikke publiserer denne saken.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...