Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Man kan aldri snakke for mye om teknologi og utvikling

Koding er kult, her fra Grefsen skole. Foto: PRIVAT

Det sier skolemamma og it-ekspert Liana Gyulzadyan Svendsen. Og grefsenkidsa koder igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2016 kl 09:20

GREFSEN: – Vi hadde supersuksess i dag hos sjette og tredjeklassingene ved Grefsen skole, med koding i 2 skoletimer i hver klasse, oppsummerer skolemor og også utviklingssjef i IT-selskapet Maestro, Liana Gyulzadyan Svendsen, og initiativtager til kodetimer ved Grefsen barneskole.

Slett ikke første gangen grefsenkidsa koder. Men nytt denne gangen er fem microbit smådatamaskiner fra Lær Kidsa Koding, som kan brukes både i kodeklubber og i kodetimer.

Grefsenkidsa koder videre. Foto: PRIVAT

Koding handler om å lære barna programmering.

– Jeg synes at man kan aldri snakke for mye om teknologi og utvikling. Sjetteklassingene satt veldig stor pris på å kunne kode på skjermen, kompilere, og deretter kjøre programvaren og se den fungere på en "lomme"-datamaskin, forteller Liana videre.

Microbit?

– Microbit er en liten datamaskin, som har flere sensorer, led-skjerm og flere muligheter til å programmere. Og spesialtdesignet av BBC for 11+ skolebarn og over en million barn i Storbritania har fått en slik datamaskin de kan lære å kode på, ifølge Liana.

Enhetene ble brukt i ukas kodetimer på Grefsen, og elevene kodet blant annet en terning. Når man rister på datamaskinen, generere den et tilfeldig tall mellom en og seks på skjermen.

– Elevene ble fort enda mer kreative, og begynte å lage sine egne tilfeldige bilder. Dette passet veldig bra med skoleprogrammet, siden de også nå lærer om sannsynlighet i mattetimene, forteller Liana.

Tekno-julekalender

Og hvorfor ikke en teknologisk julekalender?

Kanskje neste års julekalender? Foto: PRIVAT

– Ja, en egenlaget julekalender. Som viser nytt lys for hver dag, og blinker for den dagen det er i adventstiden. Også med en liten skjerm som viser dagens dato, forteller Liana videre.

Det er Lars Erik Gyulzadyan Svendsen - ved Elliptic Labs - som har laget juletre-kalenderen.

En av de små datamaskinene som er montert bak kalenderen, henter klokkeslett fra internett via WIFI via NTP - Network Time Protocol - og oppdaterer lys/skjerm basert på mottatt klokkelslett.

– Et alternativ til en julekalender med mange pakker. Det er faktisk veldig koselig å våkne opp om morgenen og telle lysene som endrer seg ved midnatt, ifølge skolemamman.

Som også benytter anledningen til å rose lærerene Robin Høines og Marianne Sofie Bergsaker.

- Det gjør det veldig enkelt å samarbeide med skolen, når lærerne har en så positiv innstilling til koding.

LES OGSÅ: Sjekk denne - hva tror du den skal brukes til?

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...