Mandag: Trappeløp. Tirsdag: Fødsel. Første løpetur åtte dager senere

42-åringen fra Karmøy, som bor på Kringsjå, er ikke som alle andre. 7. august fødte hun sønnen Aslak. Drøye fem uker senere kom hun topp ti i NM i orientering. Allerede etter åtte dager løp hun for første gang etter fødselen. Neste sesong er VM på hjemmebane det store målet for den da 43 år gamle o-løperen. Foto: Christian Fredrik Borg
Verdensmesteren i orientering, Anne Margrethe Hausken Nordberg, løp i Skibakketrappa samme dag som hun dro på sykehuset.
Publisert: 27.12.2018 kl 08:55
Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:08
KRINGSJÅ: Hennes første økt i Skibakketrappa, den meget populære trenings- og snarveis-trappa langs Akerselva, ble noe spesiell.
Én dag etter terminen hadde hun flere kilo ekstra å bære på i tillegg til en kropp som var klar til å føde. Mannen Anders skulle trene en trappeøkt. Hun ble like gjerne med på økta.
– Jeg tenkte, ja det kan jeg jo være med på. Det skal sies at det var ganske tungt å løpe opp trappa med en baby i magen, men jeg forsøkte, smiler Anne Margrethe Hausken Nordberg.
Og tiden? 1.36 og 1.37 opp hele trappa, som sies å ha 226 trinn.
Hun gjorde seg vurderinger, og anbefaler ikke alle kommende mødre å trene dagen før fødselen. Hun påpeker at det er individuelt, og at hun som toppidrettsutøver er vant med å trene.
Rikshospitalet ble besøkt tidligere på dagen, og legene hadde konkludert med at de ville sette i gang fødselen senere i uka om det ikke skjedde noe. Samme natt dro hun til sykehuset, og dagen etter fødte hun Aslak. Hausken Nordberg er selv utdannet farmasøyt.
LES OGSÅ: Hunden Ulf gikk gjennom isen, nå advares det mot å legge utpå
Flyttet måneden før fødselen
I juli 2018, måneden før sønnen Aslak kom, flyttet Anne Margrethe sammen med mannen Anders Nordberg og de to barna Tarjei (7) og Sigrid (4).
– Idrettsutøvere snakker om at totalbelastningen er stor, og bruker derfor tid på dagen for å hvile og være mest mulig restituert. I tillegg til to barn på fire og sju år gikk du gravid i femte måned. Hvordan er den belastningen?
– Jeg var i god form, og så flyttet vi heldigvis ikke så langt. Mye ting skjedde på kort tid, men nå i ettertid er jeg glad for at vi valgte å flytte da vi gjorde. Jeg misunner ikke de som må flytte med en baby!
– Dere rakk å komme i hus før ungen kom?
– Ja, de viktigste tingene var i hus før Aslak ble født i august.
Markastue fremfor kafé
Da barna fritt fikk valget mellom å dra til en markastue eller en kafé i mer urbane strøk var valget enkelt. Med yngstemann i vogn gikk mor med de to eldre til Skjennungstua i Nordmarka. «Gav dem valget mellom å trille til Åpent Bakeri eller en markastue. Føler vi har gjort noe riktig de siste syv årene,» skrev hun på treningsappen Strava samme dag.
På gråværsdagene sier Hausken at det er barna som drar henne ut, fremfor at hun drar barna ut på tur. På denne nevnte turen ønsket barna å gjøre ting som også er naturlige hindere i o-løypa. Bekker ble hoppet over, skrenter ble klatret opp og busher ble forsert.
– Barn er flinkere enn voksne til å komme seg ut, og bryr seg ikke nevneverdig om været. I starten av desember vassa barna mine i Sognsvann, og det er klart det ikke er alle voksne som ville gjort det, smiler Hausken.
Velge selv
Med både mor og far som har VM-medaljer er det tenkelig at ungene blir dratt inn i det samme som foreldrene. Moren med 11 VM-medaljer, hvorav tre av edleste valør er klar på at barna må få velge selv.
– Etterhvert kan dere stille et eget familielag i stafettene?
– Kanskje det? Det heter jo at de skal velge selv, men de er med på orientering. Tilbudet i bydelen er mangfoldig, og eldstemann er med på sjakk og ski så langt. Om kort tid blir det organiserte o-treninger også, sier trippel-verdensmesteren.
VM som 43-åring
Neste sommer arrangeres orienterings-VM i Østfold. Mesterskapet i skogene nær grensen vil bli det første rene mesterskapet med utfordringer kun i skogen. Året etter arrangeres det første VM-et med kun sprintøvelser.
– Hva er det som gjør at du år etter år velger å satse videre?
– Oi, det var et vanskelig spørsmål. Jeg trives med treningshverdagen, det er tross alt de det er flest av. De store konkurransene, men også de mindre «grasrotarrangementene» er fantastiske innen orienteringsidretten. Man får muligheten til å oppleve nye fine steder rundt om i landet og møte hyggelige folk.
Spontanaborterte
Våren 2017 ventet Hausken sammen med ektemannen Anders Nordberg sitt tredje barn. Svangerskapet tok slutt etter bare ni uker, og toppidrettsutøveren valgte raskt å være åpen om hva de hadde vært igjennom.
– Det ble spesielt å få det til, siden det ikke gikk forrige gang. Jeg hadde fått to friske barn allerede, så jeg visste hva det var jeg skulle gjennom, men likevel er det som nevnt spesielt å få det til. Jeg er glad og takknemlig for å få klare dette.
– Hvorfor valgte du å være åpen?
– I en periode ble det mange hvite løgner, og når jobben min er å bruke kroppen blir det vanskelig når den gang på gang ikke fungerer. Det lå i bakhodet mitt hele tiden, jeg tenkte mye på det og det ble vanskelig når det var en skjult forklaring. Etterhvert så jeg at det ikke var noe poeng i å holde det skjult lenger når det er så mange som sliter.

Dette bildet er tatt dagen etter at Hausken fikk beskjeden om at svangerskapet ville ende i spontanabort. Hun valgte da å leve som normalt og delta i orienteringsstafetten 10-mila i Sverige, i samråd med treneren og mannen. Tre dager senere var det ni uker svangerskapet slutt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hun fikk massiv positiv respons etter at hun valgte å være åpen, og angrer ikke i dag på at hun gjorde det.
Første løpetur åtte dager etter fødselen
– Med førstefødte Tarjei ventet du seks uker, som er tommelfingerregelen, med å løpe. Tre år senere ventet du to uker med å løpe da Sigrid ble født. Og nå ventet du åtte dager. Hva var det som gjorde at du kortet ned og ned?
Det blir stille en kort stund før hun fortsetter. – Erfaringene fra tidligere er med i vurderingene, men jeg er klar over hva jeg gjør.
Toppidrettssatsingen er grunnen til at hun tar korte pauser fra løpingen. Hun mener at for å ikke «miste» løpeteknikken, det naturlige ved løpingen og ikke pådra seg skader, er det lurt å ikke vente for lenge. Hun prøvde seg etter åtte dager, men hun poengterer selv at dette var en roligere økt på mykt underlag (myr).
Vi informerer om at Hausken Nordberg trente styrke to ganger daglig før fødselen for å unngå skader. Hun trener fortsatt spesifikk styrker flere ganger i uka.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!