ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Fuglemyrhytta ved Vettakollen med utsikt over Oslo. Foto: Christian Fredrik Borg

Fra Hongkong til Fuglemyrhytta:

Mann av huse for å overnatte i marka

Aldri før har en av Turistforenings markahytter vært like populær som Fuglemyrhytta i Nordmarka. Her kan folk våkne med utsikt over Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2019 kl 14:41

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

VETTAKOLLEN: Sola myser mot folkemengden på toppen av Vettakollen denne lørdagen. Mange har tatt turen til Vettakollen for å nyte høstsola og utsikten over Oslo. Hundre meter inn fra selve utsiktspunktet slapper noen av i hengekøyer.

Turen til Nordre Aker Budstikkes utskremte kunne stoppet her, men det gjør den ikke.

Folksomt ved utsiktspunktet på Vettakollen. Foto: Christian Fredrik Borg

Ny hytte

Fortsetter man en drøy kilometer videre på stien fra utsiktspunktet, får man øye på en stor myr på venstre side. Denne lørdagen setter høstfargene preg på den. Etter å ha tatt til venstre i stikrysset ved myra, får vi snart øye på Fuglemyrhytta, som ryktes å ha blitt veldig populær. Er det hold i ryktene?

Myra med samme navn som hytta i vakre høstfarger. Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

Man skulle kanskje trodd alle hadde tatt turen til utsiktspunktet, men det viser seg fort å være feil. På tunet er det mange turglade folk som nyter matpakka til utsikten.

Hyttetur i hverdagen

Hit drar folk i hverdagen og drar rett til jobb og skole fra markahytta. Hva ved Fuglemyrhytta er det som får så mange ut på tur?

Tanken bak Fuglemyrhytta var å skape en hytte i nærheten av folk. Et sted folk kunne dra etter jobb for å kjenne på friluftslivet, for så å stå opp med Oslo som utsikt fra frokostbordet.

Og nettopp det har blitt en suksess. Tall fra Turistforeningen viser at hytta har vært populær helt siden åpningen i september 2018. Det er kun mulig å bestille enkeltsenger - så mange av de ti sengene på hytta har vært belagt i vinteridyll så vel som sommernetter med spektakulære solnedganger daglig.

ANNONSE

I perioden oktober 2018 - oktober 2019, har det blitt foretatt 3496 overnattinger av totalt 3960 mulige (antall dager den har vært åpen * ti senger).

Det gjør at de ti sengene på hytta har vært utleid 88,3% av antall mulige utleier.

NB! Tallene for september 2018 er ikke inkludert, da hytta ble åpnet 25. september. Det ble foretatt 27 overnattinger i september i fjor.

Det gode besøket har gjort at hytta er DNT Oslo og Omegns mest besøkte i siden åpningen.

ANNONSE

Panorama

Der den står i skoglysningen må den kunne sies å være en av de mer moderne hyttene i marka. Og det var også idéen bak hytta. De store glassene sikrer panoramautsikt over deler av Oslo.

Fuglemyrhytta sett fra "tunet" på nedsiden. Foto: Christian Fredrik Borg

Nordre Aker Budstikke møter arkitekten bak det hele, Anne Cecilie Haug i Snøhetta, i høstsola utenfor Fuglemyrhytta.

- Hvordan er det å se at hytta blir tatt imot så godt?

ANNONSE

- Det er kjempegøy og det aller morsomste. Den er vist i Australia og Kina, men det viktigste for meg og Snøhetta, er at folk bruker den og kommer seg ut. Kanskje har den bidratt til at noen har fått sin første naturopplevelse og terskelen for å komme seg ut har blitt lavere, og det er vi veldig glade for.

Arkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta, er fornøyd med hvor bra hytta har blitt mottatt. Foto: Christian Fredrik Borg

- Det er kanskje ikke den tradisjonelle markahytta. En "funkishytte"?

- Nei, vi kan nok ikke kalle det en "funkishytte". Den har en del av de tradisjonelle elementene som de fleste hytter har, for eksempel taket og at den er bygget i tre. Men den har annerledes arkitektur, og det tror jeg folk synes er spennende. Jeg synes vi bør ha det både i Oslomarka og hele Norge generelt, forteller Haug.

Hun forteller også om hyttas fine plassering, med den bratte skråningen ned til Skådalen og trollskogen i retning Frognerseteren som noen av høydepunktene.

- Det at hytta ligger på denne tomta med denne panoramautsikten er utrolig flott. Det skal ikke så mye mer til for at folk skal få nye turmål, og se noe som er annerledes.

Inn til hytta er det ikke bilvei, og delene ble flydd inn med helikopter. Materialene kom i store deler, slik at snekkerne skulle slippe å gå ned om det manglet en spiker eller to.

- Men det ble noen runder på snekkerne likevel, forteller Haug til Nordre Aker Budstikke i solveggen.

Fra Hongkong

I anledning Snøhettas 30-års jubileum i 2019, hadde de invitert ansatte fra resten av verden til Norge. I solveggen med utsikt over Oslo, møter vi Karen Shueh, Emily Yan og Chun Wing Fok fra Hongkong og Taiwan.

Chun Wing Fok fra Hongkong, Emily Yan fra London og Karen Shueh fra Hongkong. Foto: Christian Fredrik Borg

Winy Fok kan ikke love at det vil bygges en kopi av Fuglemyrhytta i Hongkong med det første, men er uansett imponert over hva de har fått til i Nordmarka.

- Hytta er bare helt nydelig! Vi har kun sett slike hytter i Norge.

- Vi har bare øyer hjemme, så det er vanskelig, følger kollegene hans i Sønhetta opp.

De har vært på Vertslandet da lokalavisa møter dem. De trekker frem turen opp som fantastisk og at skogen i Norge er flott.

- Vi har også mye natur i Hongkong, men ikke den samme typen trær.

- Jeg forestiller meg hvordan det er om vinteren. Det ville blitt koselig å gå turen opp hit og så fyre opp i peisen med utsikten, forteller de tre fra Snøhetta, som spesielt beundrer hytta for de store vinduene.

- Opplevelse i hverdagen

I gapahuken i tilknytting til hytta, nyter Anine Herbern og Bjørn Sestøl matpakka. De forteller at de har vært her flere ganger tidligere, og snart skal overnatte i hytta.

- Vi har booket overnatting fra mandag til tirsdag. Alle helgene som var mulige å booke er helt fulle. Det har ligget som en drøm å overnatte her helt siden vi hørte om hytta, men det har ikke vært så lett med hun her, sier Herbern og sikter til datteren Agnes Herbern Sestøl på ni måneder.

- Hvorfor vil dere overnatte her?

- Det er kult, og vi synes det er en fin utflukt. Det blir å skape en opplevelse for barna i nærområdet i hverdagen, forteller foreldrene.

Agnes Herbern Sestøl på ni måneder skal snart overnatte i Fuglemyrhytta med foreldrene Bjørn Sestøl og Anine Herbern. Foto: Christian Fredrik Borg

At det hverken er strøm eller innlagt vann på hytta tror de ikke blir et problem. Logistikken morgenen etter,da de skal på jobb og skole, ser de heller ikke på med skrekk.

- Det blir hverdagslogistikk på morgenen og rett ned til t-banen, men det lar seg gjøre å komme på jobb og skole.

- Vi tror det blir veldig hyggelig. Det er en ny DNT-hytte som er fresh med kul arkitektur. Å komme på en hytte er alltid hyggelig, avslutter de to.

Enkel standard

Selv om hytta er av de nyeste byggene i marka, og ved første øyekast ser påfallende moderne ut, er standarden enkel.

Turistforeningen skriver på UT.no at hytta er utrustet med gassbluss og vedfyring. Det er lys, men ikke strøm. Energien til lyset kommer fra solcellepanelet ved gapahuken. Overnattingsgjestene tar med egen lakenpose eller sovepose til sengene. Drikkevann må medbringes, men vann til annet bruk kan hentes i bekk ved hytta. For å komme deg inn må man ha Turistforeningens standardnøkkel, og minst en i følget må være medlem. De anbefaler også å ta med hodelykt eller lykt på turen.

Fullbooket siden åpningen

Kommunikasjonssjef Kari Merete Horne i DNT Oslo og Omegn, forteller at interessen for hytta har vært stor. Den har vært fullbooket siden åpningen i september i fjor, slik som de forventet før åpningen. Dessuten kommer det mange på dagsbesøk, selv om de foreløpig ikke har en teller.

- Hver eneste dag er det mange innom på dagsbesøk. Ekstra mange kommer innom i helgene, forteller hun, og legger samtidig til at det i helgene er flere hundre innom hver dag.

Hytta er tilrettelagt for dagsbesøk fra klokken 11 til 16 hver dag.

- Her kan man komme å nyte utsikten og spise matpakka.

De ti sengeplassene, som er fordelt på to rom, er det de forhåndsbookede gjestene som har tilgang til. Alle sengene er belagt så godt som hver dag.

- Går du litt fram i tid, er det mulig å finne ledige plasser. Søndag til mandag, for eksempel, er ofte en mulighet hvis man planlegger litt tid i forveien, forteller hun.

- Vanvittig utsikt og kult design

- Hvorfor tror dere hytta er så populær?

- Her er det en kombinasjon som er uslåelig; utrolig flott beliggenhet med vanvittig fin utsikt - kombinert med utrolig kult design. Dessuten er turen inn overkommelig for veldig mange. Vettakollen har vært et populært turmål i mange år, forståelig nok med den flotte utsikten. Fuglemyrhytta ligger ikke så langt unna og kan by på like fin utsikt. Vi tror derfor at mange som før «bare» gikk til Vettakollen, nå forlenger turen sin inn til Fuglemyrhytta, svarer Horne.

Hun forteller også at hytta har fått mye omtale, som gjør at mange vil komme å se.

- Og de blir ikke skuffet - for her inne kan vi virkelig by på wow-effekten. Bilder deles av mange i sosiale medier. Dermed får vi god hjelp til å spre fine bilder av denne flotte hytta med den supre beliggenheten.

- Dere er litt stolte?

- Ja, veldig! Og det kuleste er at dette er en hytte for alle. Vi er veldig glade for at Oslo kommune ville samarbeide med DNT Oslo og Omegn på dette prosjektet.

- Hver gang jeg går inn i Fuglemyrhytta og ser utover marka og byen, så må jeg bare si høyt for meg selv WOW!

Rev gammel hytte

- Hva skiller Fuglemyrhytta fra de andre hyttene deres?

- Spenstig design! Det er rett og slett et turmål i seg selv å se selve hytta.

Det er kommunen som eier tomta og hytta. DNT Oslo og Omegn har en langtids-leiekontrakt med Bymiljøetaten. Til byggingen av hytta fikk turorganisasjonen og kommunen støtte fra flere stiftelser og sponsorer.

- Slik kunne hytta bli en realitet. Akkurat som vi drømte om første gang vi så denne tomta, på befaring med kommunen. Det er også utrolig bra at Bymiljøetaten har tynnet skogen her oppe slik at det har blitt panoramautsikt!

Fuglemyrhytta ble ifølge Horne i DNT Oslo og Omegn en mulighet fordi Oslo Kommune eide ei hytte som stod til «nedfalls». Kommunen kom til DNT med spørsmål om de ville overta. I dette tilfellet ble det mulig å få lov til å rive hytta og å sette opp en helt ny. Tegningene Snhøtta hadde laget til DNTs hytte "Nye Tungestølen" ble brukt. Fuglemyrhytta ble bygget ett år før de andre Snøhetta-modulene ble satt opp på Tungestølen i Luster.

Nye hytter?

Selv om Fuglemyrhytta har blitt en ubetinget suksess, har ikke DNT umiddelbare planer om å bygge nye hytter i marka.

- Her gjelder Markagrensen og det skal ikke bygges nye hytter. Men det kan jo bli flere muligheter i samarbeid med Oslo kommune eller andre kommuner som er grunneiere i marka og som sitter med eldre hytter, avslutter kommunikasjonssjefen.

Om du ønsker å feire nyttårsaften på hytta til synet av fyrverkeri over Oslo, er du for sent ute. Det er imidlertid mulig å finne noen ledige senger ut året og også ett rom. Bookingen for neste år har enda ikke åpnet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE