Nordre Aker Budstikke

Kuttet til Maridalens Venner:

– En uredelig prosess som ikke gir tillit til den politiske behandlingen, sier Ulvang

Maridalen-beboer Vegard Ulvang tar Maridalens Venner i forsvar, og mener bystyrepolitikerne ikke har hatt oversikt over hva foreningen egentlig gjør. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vegard Ulvang gir byrådspartiene det glatte lag etter kuttet til Maridalens Venner, og mener argumentasjonen ikke holder mål. – Det er trist at Ulvang forveksler interesse med manglende kunnskap, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2021 kl 13:20

MARIDALEN: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt organisasjonen Maridalens Venner, som har hatt egen post på Oslo-budsjettet med en overføring på om lag 850.000 kroner i året siden 2014. For 2021 foreslo byrådspartiene å barbere støtten kraftig, og etter budsjettforliket med Rødt ble beløpet ytterligere redusert, totalt med 600.000 kroner – uten en forutgående dialog med foreningen. Dermed får Maridalens Venner overført 250.000 kroner fra kommunen dette året.

I februar ble det invitert til et nettmøte, med byrådspartiene og Maridalens Venners leder Tor Øystein Olsen, professor og botaniker Rune Halvorsen og støttespiller Vegard Ulvang, som selv bor i Maridalen. Byrådspartiene ville lære mer om driften og arbeidet Maridalens Venner gjør. Nordre Aker Budstikke fikk ikke delta på møtet.

Derfor oppsummerer Vegard Ulvang, i samråd med Maridalens Venner-leder Tor Øystein Olsen, fra møtet:

– Tor Øystein redegjorde i møtet for arbeidet Maridalens Venner har utført i dalen, siden 70-tallet og opp til nå. Han gikk også gjennom nettsiden, og det som blir publisert der. Rune Halvorsen gikk gjennom det faglige grunnlaget. I alt virket byrådspartiene svært dårlig informert om arbeidet til Maridalens Venner generelt og om den statlige forvaltningsplanen som gjelder for landskapsvernområdet Maridalen.


– Jeg stilte blant annet spørsmål om den politiske prosessen, i forkant av det store kuttet til organisasjonen, og om hva som lå til grunn for å kutte så mye på så kort varsel. Det fikk jeg ikke svar på, sier Ulvang.

Han viser til argumentene som politikerne har lagt frem i etterkant av budsjettkuttet.

– Argumentasjonen for kuttet har endret seg over tid. Det startet med begrunnelsen at det ikke var levert årsrapport, selv om revidert årsregnskap og årsmelding beviselig ble sendt til Bymiljøetaten 2. mars 2020, og at regnskap og årsmeldinger ligger åpent tilgjengelig på nettsidene, tilbake til 1980 og 1973. Så ble lønnen til Tor Øystein tema, men dette kunne umulig ha vært et argument da kuttet ble vedtatt, fordi de da hevdet at årsrapport ikke var levert. Deretter ble det hevdet at det var manglende aktivitet, og så argumentet om likebehandling med andre organisasjoner. Jeg mener at dette rett og slett er uredelig og gir ikke tillit til den politiske prosessen bak et slikt kutt, sier Ulvang.

Det var med Venstre og Ola Elvestuen (V) i byråd i 2014 som ga Maridalens Venner egen post på Oslo-budsjettet. Her med Maridalens Venner-leder Tor Øystein Olsen og tidligere langrennsløper Vegard Ulvang. bydelspolitiker May-Brith Døssland (V) står med ryggen til. Hun foreslo å bevilge 300.000 til Maridalens Venner over Bydel Nordre Akers 2021-budsjett for å demme opp noe av bortfallet fra kommunen, men fikk ikke støtte lokalt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SV: – Vi lærte mer

Sunniva Holmås Eidsvoll, leder av Oslo SV og gruppeleder i bystyret, sier til Nordre Aker Budstikke at hun synes det var et hyggelig møte. Om manglende svar på den politiske prosessen før kuttet til Maridalens Venner, svarer hun følgende:


– Det er ingen tvil om at vi lærte mer, men det er trist at Ulvang forveksler interesse med manglende kunnskap. Budsjettet byrådet legger frem er en enighet mellom de tre byrådspartiene gjennom en lang prosess og flere budsjettkonferanser. Budsjettet som legges frem er en enighet mellom alle tre partiene, sier Holmås Eidsvoll, og legger til at hun selv var i foreldrepermisjon i perioden mars-oktober i fjor.

– Så jeg kjenner ikke detaljene til alle forslagene fra i fjor.

Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nordre Aker Budstikke har også kontaktet MDGs Sirin Hellvin Stav, gruppeleder for MDG og leder av Samferdsels- og miljøutvalget, for ytterligere informasjon om den politiske prosessen i forkant av kuttet til Maridalens Venner. Hun har i skrivende stund ikke besvart avisens henvendelser.

Sunniva Holmås Eidsvoll svarer imidlertid videre:

– Kommunens budsjett arbeides med gjennom hele året av kommunens fagfolk, så jeg føler meg trygg på at byrådet hadde nok kunnskap da de la frem budsjettet med dette kuttet. Det er begrunnet med en omprioritering av støtte slik at organisasjoner som skaper mer aktivitet og deltakelse fikk mer penger.


– Men kan dere ha hatt kunnskap, slik du nevner over, når du i budsjettdebatten sa at Maridalens Venner ikke hadde lagt frem årsregnskap?

Det har ikke Nordre Aker Budstikke lykkes i å få noe svar på så langt.

Holmås Eidsvoll har også tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke at hun sa feil i budsjettdebatten i bystyret, da hun uttalte om manglende årsregnskap.

Rødt: – Burde ha undersøkt nærmere

Det var Rødt som sikret flertall for byrådets budsjettforslag i fjor høst. Nordre Aker Budstikke har spurt om hvorvidt den feilaktige uttalelsen om manglende årsregnskap var bakgrunnen for at kuttet ble økt fra 400.000, som først ble foreslått av byrådet, til 600.000 etter forliket med Rødt, og hvem som informerte Rødt om det påståtte manglende årsregnskapet.


– Jeg husker ikke alle detaljer her, men jeg mener å huske at vi fikk informasjon om at det ikke forelå regnskap fra Maridalens Venner fra byrådspartiene, sier Siavash Mobasheri, leder av Oslo Rødt.

Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Hvis man også ser gjennom hvordan midlene er brukt – og planlagt brukt – så er det 640.000 som er gått til lønn til leder, 55.000 til mobiltelefon og internett/IT i året. Det er bare litt i overkant av 100.000 som har gått til skjøtselstiltak, og det er heller ikke avholdt årsmøter. Det var bakgrunnen for kuttet for 2021 som var på 200.000. Det var for å sende organisasjonen et signal om å ta grep. Jeg håper Maridalens Venner kan rydde opp i egne rekker fram mot neste budsjettbehandling, sier han.

– Hvordan har du kommet frem til lønn på 640.000? Regner du arbeidsgiveravgift mm. som en del av lønna, pluss lovpålagt innskuddspensjon (laveste sats) og yrkesskadeforsikring? Selve lønna til daglig leder var i 2020 534.876. Du skriver 55.000 til mobiltelefon og internet, beløpet var rundt 31.000 i 2020 - hvordan har du kommet frem til beløpet? Du skriver også at årsmøtet ikke ble avholdt, som en annen grunn til kutt i støtten. Det var fordi årsmøtet skulle holdes like etter at hele Norge ble stengt ned i mars. Derfor ble det ikke avholdt årsmøte for Maridalens Venner i 2020, og formelt vedtak er da valgkomiteens innstilling. I tillegg er tidligere nevnt at det ikke skulle være levert årsregnskap for det siste året, slik det ble sagt fra SV i budsjettdebatten, og som også var et argument for å kutte i støtten til Maridalens Venner. Er Rødt enig i at dere har hatt en del feilinfo da vedtaket om kuttet ble gjort?

– Og hvorfor viser Rødt nå til tallene i regnskapet som grunnlag for kuttet, når Rødt ikke kan ha hatt kjennskap til disse tallene da kuttet ble gjort, fordi man trodde det manglet årsregnskap for 2020, slik det ble hevdet fra SV i budsjettdebatten?

– I de lange og tidvis tøffe forhandlingene med byrådspartia om Oslo-budsjettet for 2021, var vi i Rødt opptatte av å prioritere organisasjoner som gjorde noe aktivt for å lette konsekvensene for folk under koronapandemien. Da vi fikk presentert et forslag om å kutte i støtta til Maridalens venner fra byrådspartia, framstilte de det som at det var noe rot i foreninga, og at det ikke var levert årsregnskap for 2019. Dette godtok vi, men vi ser jo nå at vi burde ha undersøkt saka nærmere, skriver Mobasheri.

– Vi er selvsagt veldig for landsskapsskjøtsel i Maridalen, men det bør ikke være slik at en så omfattende jobb skal gjøres utelukkende av en person. Vi er uansett litt skeptiske til at den kommunale støtta utgjør en så stor del av budsjettet til ei frivillig forening, der godt over halvparten går rett til lønn og dekking av mobiltelefoni og internett for en enkeltperson. Støtta til Maridalens Venner har også vært på et mye høyere nivå enn for tilsvarende foreninger (Østensjøvannets Venner og Østmarkas Venner, ,ed 100-150.000), skriver Mobasheri, men understreker at Rødt bryr seg om Maridalen.

– [Rødt] har i det siste vært en av de viktigste forkjemperne for at dagens forpaktere av kommunens gårdsbruk skal få fortsette uten å måtte gå ut på anbud, som byrådet har foreslått. Så vi vil gjerne møte Maridalens Venner og snakke om hvordan vi sammen kan sørge for en bærekraftig landsskapsskjøtsel av Maridalen framover.

Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til er det planlagt et møte mellom Rødt og Maridalens Venner i uke 10.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...