Nordre Aker Budstikke

Har fått et stjernegalleri til Maridalsspillet

Line Verndal, Jesper Malm og Anders Sanzén bekler hovedroller i årets Maridalsspill. Foto: Lillian Julsvik

I år tar Maridalsspillet tak i historien om «Tyskemutter» – hele Korsvolls mor, med Himmelblå-skuespiller Line Verndal i hovedrollen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2019 kl 09:37

MARIDALEN: Etter fire år med nyskaping med Mads Henning Jørgensen i registolen, har Maridalsspillet-veteranen Anne-Marthe Lund Engnes, tatt over stafettpinnen.

Årets oppsetning, som har premiere i kirkeruinene lørdag 10. august, har fått tittelen «Katharina av Maridalen», og baserer seg på en sann historie fra lokalmiljøet.

Kjente skuespillere

I hovedrollen som Katharina finner vi Line Verndal, skuespilleren som for alvor ble allemannseie etter rollen som Marit i NRK-serien Himmelblå for ti år siden. Hun har siden spilt i filmer, serier og vært programleder på TV.

– Jeg hadde hørt om, men bare sett spelet én gang før. Jeg så det i fjor fordi Anne-Marthe allerede da forespeilet meg å spille hovedrollen i år. Ellers har jeg gjort en del spel de siste årene og er veldig glad i den formen for teater, sier Verndal til Nordre Aker Budstikke.

På rollelisten står også svenske Jesper Malm, kjent også fra norske produksjoner som blant annet Hotel Cæsar, Hvaler, og Varg Veum, og svenske Anders Sanzén, som spilte i filmen om Hundreåringen…, og TV-seriene Hotel Cæsar og En får væra som en er.


Gjør dette innslaget av profesjonelle skuespillere Maridalsspillet mer "proft"?

– Det å få dem med har vært utrolig flott. Jeg har vært stor fan av Lines arbeide og alltid synes hun var en dyktig skuespiller. Dette gjelder i høy grad også Jesper og Anders. Disse skuespillerene er tvers igjennom profesjonelle og dyktige - men det som er det aller viktigste for meg er at de alle er hyggelige, morsomme og omgjengelige mennesker. Vi driver med spel. Det er en egen sjanger, der alle trekker lasset sammen, sier Lund Engnes, og legger til at flere spel-vetaraner er med også i år:

– Jeg har jo også veteranen Ronny Fagereng med, og det er virkelig alltid en glede å ha ham med på laget. Jeg har også gleden av å ha med Joakim T. Dalen, som har vært med i aktørbasen vår lenge og den veldig talentfulle Kristine Brusdal som bare har gått ett år på teaterskole.

Nytt

Maridalsspillet ble satt opp første gang i 1974, og trilogien «Tre Maridalsspill», som inneholder «Kirkebyggeren», «Svartedauen» og «Kirkesølvet», skrevet av Carl Fredrik Engelstad for kirkruinene i Maridalen, er spilt en rekke ganger siden.

I 2015 ble I Marias skygge, første del av en nyskrevet triologi av regissør Mads Henning Jørgensen, satt opp. Den var løst basert på Engelstads originalmanus. Triologien ble fullført med Maria Mortem (2016) og Maria Fili (2017).


I 2018 forlot Maridalsspillet opprinnelsen med oppsetningen Hannah Krantz – ikke glem meg, der handlingen var lagt til andre verdenskrig, og basert på en sann historie fra Maridalen. Den også i Mads Henning Jørgensens regi.

LES OGSÅ: Kvelden krigens klamme hånd la seg over dalen

Tyskemutter

Også årets oppsetning har forlatt Engelstads univers. Handlingen er fortsatt lokal, fra Maridalen og Korsvoll, og handler om en skikkelse flere nok har hørt om: Tyskemutter.

– Arbeidet med årets oppsetning startet allerede for et og et halvt år siden, da jeg i desember 2017 fikk spørsmål om jeg ville være kunstnerisk leder og regissør for spillet 2019. Da fikk jeg også spørsmål om jeg ville skrive stykket selv, inspirert av historien om Henriette Vassel, "Tyskermutter" Jeg sa ja nesten uten å tenke meg om, sier Lund Engnes.

Hun startet arbeidet med å gjøre en masse research på Henriette Vassel, på norske sagn og overtro og på 1800-tallet.


– Det som fanget meg inn mest i Henriette Vassels historie var det at hennes mann eide henne og kunne gjøre med hennes eiendommer hva han ville. Da jeg leste det ble jeg veldig interessert i hvordan en så sterk kvinne og så smart kvinne som Henriette Vassel, "Tyskermutter", – hele Korsvolls mor – kunne la seg lure av sjarlatanen Nils Larsen ("Kællen") så da begynte jeg å skrive.

– Hvordan vil publikum kjenne igjen Maridalsspillet med denne oppsetningen, og på hvilke måte er arven fra Engelstads tilstede?

– Arven fra Engelstad er tilstede i at det er et historisk spel der handlingen i stykket er i kirkeruinen. Det er viktig for meg å føre akkurat den tradisjonen videre - at dette stykket hører til ruinen. Det er også litt politikk i det – kvinnekamp. Dette var ikke Engelstad selv spesielt opptatt av (i alle fall ikke såvidt jeg vet) men han brukte også stykkene sine til å si noe om samfunnet rundt seg, sier Lund Engnes og siterer Ogmund bonde i Engelstads Svartedauen:

– «Fiskeretten har de tatt fra oss i vårt eget vann! Nå sitter vi som usle leilendinger på våre egne gårder».

LES OGSÅ: Vi har tidligere skrevet om Tyskemutter: «Tyskemutter» – en mor for hele Korsvoll»

Æresmaridøl

I Lund Engnes versjon har Henriette Vessel blitt til Katharina Berner, rollen som fylles av Line Verndal.

– Det skal ikke stikkes under en stol at det å skrive et helt stykke er et kjempearbeid. Møysommelig og langsomt. Jeg har skrevet for scenen før, men ikke så stort som dette, sier Lund Engnes.

Anne-Marthe Lund Engnes i som Ragnhild i Maridalsspillet 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hun har selv vært skuespiller i Maridalsspelet en rekke ganger, og bekledd flere store roller. Hun er «Æresmaridøl», og har "hele slekta" godt plantet i speltradisjonen: Faren var med da det aller første Maridalsspillet ble satt opp i 1974, og moren Bente Lavik har også regissert Maridalsspillet. Datteren Selma debuterte i ensemblet i 2012, og i fjor spilte hun hovedrollen som Hanna Krantz, som 13-åring.

– Det å skulle regissere hovedspillet er en helt fantastisk opplevelse. Det å sitte i amfiet og jobbe med, og se at historien jeg har skrevet blir levende er en følelse av stolthet jeg nesten ikke kan beskrive. Jeg har jo hatt regi på tablåene i Maridalen tidligere, og kjenner mange av aktørene fra før, så jeg gledet meg enormt til å gå på oppgaven. Jeg gleder meg også over at de profesjonelle skuespillerene som er med i år går så godt sammen med amatørbasen vår. Alle spiller på lag, sier regissøren.

– Er det gjort nye grep etter fire år med Mads Henning Jørgensen som regissør?

– For å ta det som hender først først: Jeg har tatt tablåene tilbake til orginalideen til Svein Gundersen. Tablåene er nå en opplevelsessti med stemningsfulle tablåer som skal sette publikum inn i en følelse av å være i 1873. Når det gjelder selve spillet vil jeg si at dramaturgien min nok er strammere enn Mads Jørgensen sin, og at jeg har fokus på å fortelle kvinnenes historier. Jeg har lagt vekt på at dette er en ensembleforestilling der ensembelet er like viktige som hovedrollene. Historien er fortalt innenfra - det er de indre konfliktene i karakterene som driver handlingen fremover.

Maridalsspillet 2019 – Katharina av Maridalen
Spilles i kirkeruinen i Maridalen 10.-17. august.
Regi: Anne-Marthe Lund Engnes.
I rollene: Line Verndal, Jesper Malm, Anders Sanzén, Kristine Brusdal, Joakim T. Dalen.

Slik presenteres handlingen:
Line Verndal fyller rollen som Katharina i årets historiske spill. Katharina er en dyktig og hardtarbeidende forretningskvinne. Vi befinner oss på 1870-tallet hvor den lokale industrien rundt Stangjernshammeren trekker mange folk til dalen og skaper nye muligheter for de som bor der.

Handlingen tar utgangspunkt i historien om den såkalte "tyskermutter", som bodde i Maridalen og på Korsvoll. Katharina, som hun heter i vårt spill, er enke og mor til hittebarnet Frederikke. Ved siden av å være en dyktig forretningskvinne, er hun også en omsorgsfull mor og den alle søker råd hos.

I årets oppsetning har den flotte Nils tatt Katharina med storm, og dere får ta del i deres storslåtte bryllup utenfor kirkeruinen i Maridalen. Under bryllupet blir hemmeligheter avslørt som får konsekvenser for mange personers fremtid.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...