
Line Verndal i rollen som den kjærlige og sympatiske Katharina. Bryllupsdagen hennes blir imidlertid ikke helt som planlagt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Maridalsspillet:
Er det bare fryd, glede og kjærlighet? Langt ifra
Når Maridalen og Korsvolls mest avholdte kvinne skal gifte seg, er det de som står henne aller nærmest som «ødelegger moroa».
Publisert: 10.08.2019 kl 13:15
Sist oppdatert: 10.08.2019 kl 14:24
MARIDALEN: Lørdag 10. august har Maridalsspillet i 2019-versjon premiere. Denne gangen i Anne-Marthe Lund Engnes' regi. Hun er «Æresmaridøl», har bekledd flere store roller i spelet opp gjennom årene, faren var med i den første oppsetningen i 1974, moren har regissert spelet tidligere, og i fjor hadde datteren Selma hovedrollen, i en alder av 13 år.
I Anne-Marthes versjon av spelet blir vi tatt med til Maridalen på 1870-tallet. Historien starter akkurat der vi sitter, ved ruinen av Margarethakirken, ved bredden av Maridalsvannet. Katharina Berner, spilt av Line Verndal, finner en forlatt baby på kirketrappa. Det er kjærlighet ved første blikk – «du er min og jeg er din» – og hittebarnet blir det kjæreste i Katharinas liv.
Avholdt kvinne
Det blir vi raskt klar over, når neste scene hopper 17 år frem i tid. På det samme stedet, i Margarethakirkeruinen, holdes det storslått bryllup. Katharina gifter seg med den sjarmerende og velstående Nils Larsen. Den nå 17 år gamle datteren Frederikke er lite fornøyd med morens valg av livspartner.
Gjennom gjestenes taler, lærer vi at i de 17 årene som har gått mellom åpningsscenen og bryllupet, har det skjedd mye. Katharina, som egentlig er tysk, kom til dalen uten å kunne stort mye norsk. Hennes tidligere ektemann, Karl, er død. Sammen nøt de stor respekt i Maridalen, og på Korsvoll, dit Katharina senere flyttet. Forretningskvinnen Katharina og hennes tidligere mann reddet industrien ved Stangjernshammeren i Maridalen. Ved siden av forretningsteft er Katharina en omsorgsfull mor, ikke bare for hittedatteren Frederikke, men for hele området. Katharina bryr seg om alle, og det er til henne man kan komme for råd og hjelp, enten det er for å fri til den man har kjær, eller for å drive business.
Mørket truer
Line Verndal formidler Katharinas omsorg, kjærlighet, klokskap og varme på svært troverdig og ekte vis.
Så er det bare fryd, glede og kjærlighet i årets Maridalsspill?
Langt ifra. Selv om både historie og persongalleri er ny i årets oppsetning, lurer ulykke og sorg i kulissene også i år. Allerede i tablåene, som utspilles på veien fra Hønefoten til kirkeruinen, får vi en anelse om både dårlige økonomiske tider, mistro til hverandre og frykt for de underjordiske. Årets tablåer er dermed mer en stemningsskaper, enn en direkte del av historien, slik de har vært brukt de siste årene.
Se bilder fra tablåene:
– Jeg har tatt tablåene tilbake til orginalideen til Svein Gundersen. Tablåene er nå en opplevelsessti med stemningsfulle tablåer som skal sette publikum inn i en følelse av å være i 1873, sier regissør Lund Engnes.
Tyskemutter
For hvordan kan det ha seg at ingen savnet det lille barnet Frederikke som var forlatt på kirketrappa? Og hvorfor er hun så mye villere enn andre barn, og hvem er vesnene bare hun ser? Har hun grunn til å mistro morens nye ektemann? Er Nils egentlig den han utgir seg for å være, eller har han lurt den ellers så kloke Katharina? Så mye kan vi avsløre, at i løpet av den halvannen timen vi sitter ved kirkeruinen, snus bryllupsfesten fra fryd og kalas, til katastrofe.
Katharina av Maridalen er basert på den virkelige kvinnen Henriette Vassel, som på grunn av sin omsorg for området og menneskene som levde i Maridalen og Korsvoll, ble kalt «Tyskemutter». Selve historien i stykket er fri fantasi fra Lund Engnes, men regissøren forteller at hun ble veldig fascinert av historien om kvinnen som levde i vårt nabolag for drøyt 150 år siden.
– Det som fanget meg inn mest i Henriette Vassels historie var det at hennes mann eide henne og kunne gjøre med hennes eiendommer hva han ville. Da jeg leste det ble jeg veldig interessert i hvordan en så sterk kvinne og så smart kvinne som Henriette Vassel, "Tyskemutter", – hele Korsvolls mor – kunne la seg lure av sjarlatanen Nils Larsen ("Kællen") så da begynte jeg å skrive, sier Lund Engnes.
Les mer om historien til Tyskemutter i vår lokalhistorie.
Stjerner på scenen
Hun har fått med seg et solid lag på scenen, og mens den fremste rollene bekles av nevnte Verndal, gjør Jesper Malm en stødig versjon av den mystiske Nils.
Kveldens fremste humørspredere er uten tvil Anders Sanzén som Svensken – en ren fornøyelse som løfter selv den dystreste stemning – og Bård Brinchman som den stakkarslige, men varme Alfred.
Kristine Brusdal er god som den plagede Frederikke Berner, og en ekstra honnør må gis til barna som spiller den yngre utgavene av henne og stykkets øvrige tenåringer 17 år tilbake i tid. Likheten er slående, så her har castinen gjort en god jobb. Og på tampen kommer sannelig spel-veteran Ronny Fagereng inn, snur handlingen, og er like grusom som han pleier.
I ensemblet er det mange kjente ansikter fra tidligere oppsetninger, og Lund Engnes har gitt amatørene rom til å skinne, og lov til å bli mer enn bare flate karakterer som fyller scenerommet.
– Jeg har lagt vekt på at dette er en ensembleforestilling der ensembelet er like viktige som hovedrollene, sier regissør Lund Engnes.
Og den største stjernen på settet, Line Verndal er enig.
– Jeg liker kombinasjonen amatører, profesjonelle og nyutdannede. Det blir et fint samarbeid hvor det sosiale får hele opplevelsen til å handle om mer en forestillingen.
Se stort bildegalleri fra forestillingen her:
Maridalsspillet «Katharina av Maridalen» spilles i kirkeruinen i Maridalen 10.-17. august. Regien er ved Anne-Marthe Lund Engnes. I rollene finner vi blant andre Line Verndal, Jesper Malm, Anders Sanzén, Kristine Brusdal og Joakim T. Dalen. Denne omtalen er basert på generalprøven 9. august.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!