Nordre Aker Budstikke

Nå kan du gi innspill til studentbolig- og parkprosjektet

Illustrasjon av planene i Maridalsveien 299. Illustrasjon: CODE/InBY

Solon Eiendom vil etablere 175 studentboliger med forsamlingslokale og en offentlig park, samt utbedre og forbedre den eksisterende og bratte gangforbindelsen mellom Nydalen og Tåsen, og ønsker nå innspill til planoppstarten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2020 kl 12:16

TÅSEN/NYDALEN: Det Solon Eiendom-eide Maridalsveien Boligutvikling AS varsler oppstart av detaljreguleringsarbeid for Maridalsveien 299. Reguleringsformål er bebyggelse og anlegg (student-boliger) og grøntstruktur.

CODE er arkitekt og InBy er plankonsulent for prosjektet, som ønsker å etablere 175 studentboliger med forsamlingslokale og en offentlig park, samt utbedre og forbedre den eksisterende og bratte gangforbindelsen mellom Nydalen og Tåsen.

Planområdet er totalt ca. 15 dekar, og forslaget har en samlet utnyttelse på 5000 kvadratmeter, med variert bebyggelse på mellom 4 og 6 etasjer. Plan- og bygningsetaten anbefaler studentbolig-formålet, men anbefaler ikke de foreslåtte høydene mot Maridalsveien. Frist for å gi innspill til planoppstart er satt til 7. juli.

Planene for studentbolig- og parkprosjektet ble presentert første gang vinteren 2019.

Knytte Tåsen-siden mot Nydalen

– En viktig hensikt med planarbeidet er å tilføre området flere nye møteplasser og tydeliggjøre hovedatkomsten for myke trafikanter til knutepunktet Nydalen fra vest. Ved å bygge på dagens parkeringsplass og etablere et nytt, samlet bebyggelsesmønster med ulike byggehøyder knyttes området bedre til byplanstrukturen langs Maridalsveien, til Akerselva Miljøpark, og med gjennomgang til etablerte byrom i Nydalen. Nydalen VGS ligger inneklemt med begrensede utearealer. Ved å tilrettelegge for nye møteplasser vil elevene kunne ta i bruk området på en ny måte og skolen får bedre kontakt mot byområdene i vest, skriver forslagsstiller.


Maridalsveien 299. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De mener deler av den nye bebyggelse vil kunne romme møte- eller klubblokaler som kan tilrettelegges for sambruk mellom den videregående skolen og andre brukergrupper i nærområdet.

Eiendommen ligger både nord og sør for der Maridalsveien, Nydalen Bruks vei og Blåsbortveien møtes. Nord for Nydalen Bruks vei ønskes det bygget en blokk med tilnærmet samme utforming som øvrige blokker nord for planområdet (bl.a. Maridalsveien 305). Når det antydes opp til 6 etasjer her, vil det bli vesentlig høyere enn de 3-4 etasjene blokkene på naboeiendommen har, påpeker PBE.

Sør og vest for planområdet er i dag preget av småhus.

– For å etablere en overgangstypologi inn mot knutepunktet Nydalen bør deler av ny bebyggelsen være høyere enn dagens småhusbebyggelse. Sør i planområdet tilrettelegges det for rekreasjon, lek og opphold i den nye Blåsbortparken. Slike aktivitetsområder mangler i Nydalen i dag. En utbygging med studentboliger sammen med en aktivitetspark gir et godt kombinasjonsprogram for et overgangsområde fra småhusbebyggelsen på Tåsen til knutepunktet Nydalen. Dette er betydelig mindre privatiserende enn en supplerende småhusbebyggelse med boliger, skriver arkitekten.


De understreker at «hovedgrepet i planen er å gi rammer for en samlet utvikling av et tilfeldig bebygd restområde i den viktige overgangssonen mot Akerselva Miljøpark og Nydalen.»

– Nydalen er vist som knutepunkt i gjeldende kommuneplan. Studentboliger i Nydalen er et viktig tilskudd til den videre byutviklingsporsessen her. Studentboliger kan bidra til å skape byliv på lokale møteplasser. En høyere utnyttelse enn småhusplanens rammer med 3-5 etasjers bebyggelse gir en gradvis overgang til den tette bystrukturen i Nydalen. Studentboliger forutsettes bygget uten bilparkering og bare med kjørbar atkomst for utryknings- og vedlikeholdskjøretøy, skriver de videre.

Planområdets avgrensning (t.v.) og illustrert med foreslåtte nybygg. Illustrasjon: InBy/CODE Arkitektru

Plan- og bygningsetaten

Plan- og bygningsetaten skriver at planområdet i dag fremstår uryddig og preges av parkeringsplasser, og at det regulerte friarealet på eiendommen ikke er tilgjengelig for offentligheten. De mener imidlertid bebyggelsen må ta hensyn til omgivelsene.

– Et plangrep må ta hensyn til bebyggelsesstrukturen langs Maridalsveien både når det gjelder høyder og avstand til vei. Bebyggelsen må planlegges med tilstrekkelig mellomrom mellom byggene og lavt nok til at den grønne silhuetten fortsatt er dominerende sett fra Nydalen og Akerselva, skriver Plan- og bygningsetaten, som også mener en oppgradering av tverrforbindelsen mellom Tåsen og Nydalen er positiv.


De mener trafikksituasjonen i og rundt planområdet bør utbedres, og da særlig i krysset Maridalsveien/Nydalen Bruks vei. Etaten er også positiv til parkareal, slik at dette blir offentlig tilgjengelig.

– Parken kan ikke inngå i uteoppholdsarealet til boligene, skriver etaten, og viser for øvrig til at kravet om uteoppholdsareal kan bli krevende å tilfredsstille på grunn av det bratte terrenget.

Maridalsveien 299. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget

Bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker har uttalt seg om planene ved to tidligere anledninger, og selv om de mener parkforslaget er positivt, har de utrykt bekymring for at den nye bebyggelsen blir for massiv.

Dette fastholdt lokalpolitikerne da de i sitt siste møte før sommeren 18. juni, vedtok de en uttalelse til detaljreguleringen som er på høring. I tillegg er de opptatt at utviklingen tar hensyn den vernede bebyggelsen lenger ned i Maridalsveien.


BUs vedtak ble slik:

«Bydel Nordre Aker viser til vedtak fra BU-sak 54/19 (21.03.2019) som ble innsendt til oppstartsmøte i saken. Bydelen er fremdeles positive til en viss utnyttelse som kan bidra til å rydde opp i området. Bydelen vil spesielt fremheve følgende punkter som må tas med i videre planlegging:

1. Bygningsvolumet nord for Nydalen Bruks vei må ikke dimensjoneres større enn øvrige blokker nord for planområdet. Det betyr bl.a. at byggehøyden ikke bør overstige 3 etasjer og at fasaden må ligge på linje med eksisterende blokker.

2. Foreslått oppgradering av tverrforbindelsen Maridalsveien-Akerselva (TOR Nydalen tiltak) og koblingen mot grøntområder nord og syd for Nydalen Bruks vei er svært viktige bidrag til nærmiljøet og en forutsetning for en gjennomføring av øvrige planer. Gangveien bør fremstå som en åpen, grønn forbindelse, om mulig universelt utformet.

3. Bydelen deler Bymiljøetatens fokus på å bevare naturområder som er viktige for plante- og dyrelivet langs Akerselva. Området benevnt «Blåsbortparken» er tidligere kartlagt som et område med C-verdi (lokalt viktig naturområde, journ.anm.). Bydelen ber om en ny kartlegging av området før det evt tillates bearbeidet i overensstemmelse med Bymiljøetaten retningslinjer. Større trær nord og sør for Nydalen Bruks vei må bevares og grønn dalside må sikres.

4. Foreslått bebyggelse syd for Nydalen Bruks vei må tilpasses eksisterende bebyggelse og småhusplanen S-4220. Det må tas spesielt hensyn til synliggjøring av kulturminner i området. Byantikvaren har tidligere påpekt at Maridalsveien 295 er oppført på Byantikvarens gule liste og at Maridalsveien 293 (den såkalte Gammelsmia) er regulert til bevaring

5. Det må sette av plass til utvidelse av fortau og sykkelfelt langs Maridalsveien samt innarbeides tiltak for sikring av kryssene Nydalen Bruks vei/Maridalsveien og Blåsbortveien/Maridalsveien med spesiell vekt på sikker kryssing av Maridalsveien.»

Fristen for å sende inn innspill til oppstart av detaljreguleringsarbeidet er 7. juli, og kan skje via Plan- og bygningsetatens nettsider. Følg for øvrig saken i etatens saksinnsyn her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...