Nordre Aker Budstikke

Marikken Eidslott (15) fikk onsdag BirkenUng-stipendet. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Får stipend:

«Marikken er ikke opptatt av å vinne skirenn. Hun blir alltid sist.»

15 år gamle Marikken Eidslott har Down syndrom, men lar ikke det sette en stopper for lidenskapen for skisport og friluftsliv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2020 kl 10:07

LØRENSKOG/KRINGSJÅ: Onsdag ble 15-åringen, som går langrenn for Lyn, tildelt BirkenUng-stipendet på Snø i Lørenskog.

BirkenUng-stipendet for enkeltutøvere ble i år delt ut for fjerde gang. Stipendet går til enkeltutøvere som bidrar til å holde idrettsgleden ved like og fremmer langsiktige treningsmiljøer for unge i alderen 12-16 år.

Juryen består av komiker og langrennsløper Nils-Ingar Aadne, proffsyklist Edvald Boasson Hagen, langrennsløperne Maiken Caspersen Falla og Helene Marie Fossesholm og daglig leder i Birken, Eirik Torbjørnsen.

Opptatt av idrettsglede

15-årige Marikken Eidslott tror hun har vært en del av skimiljøet i Lyn i åtte år. I søknaden trakk hun frem at hun alltid har vært opptatt av idrettsglede, men også av egen og andres utvikling.

Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke


«Selv om alle andre har blitt enda bedre enn meg, så heier jeg på dem og smiler til dem,» skrev Marikken.

Det var først helt til slutt i søknaden hun nevnte at hun har Down syndrom. Til vanlig tenker hun ikke på det, for 15-åringen liker best å være kjent som Marikken.

«Søstrene mine pleier å si det slik: «Det gjør ikke noe at Marikken er annerledes. Vi er alle annerledes.»

Utdelingen skulle opprinnelig funnet sted under premieutdelingen UngdomsBirken i mars. Arrangementet ble avlyst som en følge av koronaviruset, og Birken reiser derfor hjem til vinnerne for å gi dem heder og ære.

Med seg på utdelingen hadde hun familien bestående mor, far, to storesøstre og en lillebror.


På prisutdelingen på Snø i Lørenskog hadde 15-åringen med seg familien. Her flankert med Eirik Torbjørnsen i Birken og Nils-Ingar Aadne. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Forbilde

I juryens begrunnelse skriver de at vinneren av stipendet er en utøver som ikke er som alle andre. Gjennom lidenskapen for skisport og friluftsliv er hun et forbilde for alle som tror de ikke kan delta i felles fysisk aktivitet.

«Marikken er ikke opptatt av å vinne skirenn. Hun blir alltid sist. Marikken er opptatt av å gjøre det hun elsker. Hun elsker å være aktiv, og hun elsker å være ute. Hun er spesielt glad i å være ute med ski på beina. Hun er alltid opptatt av å gjøre så godt hun kan. Da er hun også mest fornøyd.»

Videre mener juryen at 15-åringen dessuten er en viktig stemme for mangfold og inkludering, og viser hvordan det er en naturlig del av et helt vanlig idrettslag, Lyn ski.

Det var juryleder Nils-Ingar Aadne som sto for overrekkelsen onsdag.


Komiker og langrennsløper Nils-Ingar Aadne - "Nilsi" - er leder i juryen for BirkenUng-stipendet og overrakte prisen til 15-åringen. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Føler seg som vinner

Marikken er veldig glad i å trene sammen med de andre i klubben sin, men det er ikke alle treningene hun kan delta på. Hun pleier imidlertid å være med på alle styrketreninger, skitreninger Sognsvann Snøpark og på familiesamlingene til Lyn ski. I tillegg deltar hun blant annet også på Barnas Ridderrenn, kretsmesterskapet i Oslo og UngdomsBirken.

«Ingen utøver smiler mer enn Marikken før, under og etter en konkurranse,» mener juryen, blant annet bestående av flere meritterte langrennsløpere.

Noen ganger setter rennarrangørene opp en egen «spesialklasse» for Marikken.

«Jeg vet at jeg kanskje er den eneste som er med i denne klassen, men jeg føler meg som en vinner likevel. Jeg blir utrolig glad og smiler veldig mye.» skrev den skiglade Lyn-jenta i søknaden.

Gledet seg

– Det er kjempestas å se at hun blir glad. Jeg har bare lest om henne, så jeg gledet meg til å møte henne. Det er veldig, veldig gøy å dele BirkenUng-stipendet, men ekstra gøy å dele det ut til Marikken som har Down syndrom, men likevel er en ressurs i egen klubben. Jeg tror det er veldig bra å vise at det går an, sier Nils-Ingar Aadne.

Daglig leder i Birken, Eirik Torbjørnsen, Marikken Eidslott og Nils-Ingar Aadne. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Han mener barne- og ungdomsidretten lykkes når den favner alle og bredt - uansett hvor man kommer fra, om man er annerledes eller hvem man er.

– Det mener jeg er noe av det beste idretten kan gi. Det er mye viktigere enn toppidretten, sier komikeren, som selv også har satset langrenn.

Ekstra glede

Daglig leder i Birken, Eirik Torbjørnsen, var også tilstede under utdelingen. Utdelingen av stipendet er en hyggelig aktivitet i en vrien tid, der mye dreier seg om avlyste arrangementer for.

– Noen dager på jobb er hyggeligere enn andre. Å dele ut stipend til unge mennesker som betyr noe for andre og er sterke bidragsytere til å skape trygge, gode og positive ungdomsmiljøer er noe av det flotteste med å være sjef i Birken. Det var en sann glede å kunne dele ut et stipend til Marikken, sier Eirik Torbjørnsen.

Daglig leder i Birken, Eirik Torbjørnsen. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Det er trolig første gang en med utviklingshemming får stipend fra Birken, ifølge Torbjørnsen.

– Marikken er som ei vanlig jente. Det var først mot slutten av søknaden hennes hun nevnte at hun har Down syndrom. Marikken er et eksempel på at man kan være en del av et større idrettsmiljø på lik linje selv om man har et ekstra kromosom, sier han og legger til:

– Et ekstra kromosom er ekstra idrettsglede. Det er Marikken et eksempel på, smiler Torbjørnsen.

– Stolt øyeblikk

– Det var veldig rørende og et stolt øyeblikk, sier mor Katrine Eidslott.

Hun forteller at det var rørende å se at dattera blir lagt merke til og gjort stas på av juryen fordi hun er med på ski og må ha en ekstra innsats, ikke på grunn av prestasjoner på resultatlister.

Lyn ski har treninger tre ganger i uka, men Marikken er ikke med på alle. På egenhånd utenom fellestreninger og med støttekontakt går hun også fotturer, sykler og klatrer, forklarer mor Katrine.

Dessuten trener hun med en gruppa Paraidrett på Østlandet for utviklingshemmede. Den består av personer med ulike funksjonsnedsettelser eller utviklingshemninger.

Ærlige

- Hvordan opplever dere Lyn ski og tilretteleggingen?

– Det er tilrettelegging og man må ta hensyn. Jeg opplever at klubben er raus og gjerne og vil få det til. Det krever litt mer ressurser, og det er ikke alltid like lett i en klubbkasse. Men vi opplever at de ønsker at hun skal være med, sier hun og fortsetter:

– Samtidig er vi veldig ærlige på at hvilke treninger hun ikke kan være med på. Det er ikke et nederlag at hun ikke kan være med på rulleski eller sånne ting, fordi hun mestrer så mye annet, sier mor Katrine.

– Det var gøy og morsomt, sier 15-åringen, som akkurat har kommet hjem fra løpetrening med spenst da Nordre Aker Budstikke snakker med henne dagen etter utdelingen.

Mor legger også til at vinneren følte seg stolt.

Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Blant premiene var en sykkel, neste turmål på den er til Ullevålseter eller Skjennungsstua. Til nå har det blitt turer blant annet til Kikut med tandemsykkel.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...