Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Marit (19) fra Kjelsås og «Evita-periodens» fall

Marit Moen Fjeld fra Kjelsås studerer i Argentina og fulgte valgkampinnspurten fra en kafé ved Andes. Foto: PRIVAT

Denne måneden måtte peronismen se seg slått i Argentina, 70 år etter at bevegelsen kom til makten for første gang. Fortsatt er Evita og Juan Perón ikoner i Argentina, men også i Norge, gjennom musikal og film. 19 år gamle Marit Moen Fjeld fra Kjelsås har fulgt valget, som resulterte i ny president og ny politisk retning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS/BUENOS AIRES: 19-åringen fra Kjelsås studerer spansk og bedrifters samfunnsansvar, i Buenos Aires i Argentina. Nylig gikk argentinerne til valgurnene, men det er neppe mange som har hørt om det her hjemme.

– Sør-Amerika er et område av verden som får lite oppmerksomhet i norsk media. Med min opplevelse av valget her i Argentina håper jeg at jeg kan gi en forklaring til «folk flest» om hva som foregår her nede, sier Marit, som har skrevet en kronikk om hvordan hun har opplevd valget. Den kan du lese i sin helhet her.

Utenfor Lonely Planet-guidene

Gjennom studiene i det latinamerikanske landet har Kjelsås-jenta lært mye om argentinsk kultur. Hun har reist og fått sett provinser utenfor Buenos Aires.

– Dette er områder som sjelden, om ikke aldri, blir vist i Lonely Planet-bøker. Jeg har lært mye om sannheten om fattigdommen, som er en vanlig del av den jevne argentiners hverdag. Jeg har også sett hvordan nabolag har blitt avhengig av privatpersoners initiativ fordi staten svikter, sier Fjeldt.

23. november fikk Argentina ny president, da opposisjonskandidaten Mauricio Macri erklærte seier i presidentvalget i Argentina, med over 50 prosent av stemmene.

– Jeg synes det har vært veldig spennende å følge med på valgkampen, og jeg har vært veldig tørst på informasjon. Ved å følge med på TV, lese aviser og ved å snakke med den vanlige argentiner «på gata» har jeg fått et inntrykk av situasjonen under valget. Jeg har lært mye som har overrasket meg og som har gjort at jeg har gått fra å være relativt uvitende til å føle at jeg har en noenlunde god oversikt over det politiske bildet i Argentina den siste tiden, sier Fjeld.

Fulgte valget på restaurant ved Andes

«På valgdagen befant jeg meg i Parque Provincial Aconcagua, to timer utenfor Mendoza, hvor Macri fikk hele 57 prosent oppslutning. Etter en lang dag med trasking ved foten av Andesfjellene, fikk min venninne og jeg en uventet slutt på dagen. I Puente del Inca, som ligger en 40 minutters gåtur fra nasjonalparken, fant vi ly på en sliten, men sjarmerende restaurant. Vi ble møtt av en stor flatskjerm som viste valgkampen, noe som for meg kom som en positiv overraskelse.

I ly av snøstormen utenfor vinduet satt to østerrikere, to nordmenn og noen argentinere og fulgte med på nedtellingen fram mot klokka seks, da stemmeurnene stengte. Å sitte ved Andes, se valgkampen og se vår kelners bekymrede blikk i det øyeblikket han innser at de kapitalistiske kreftene vinner i et land hvor peronistene har hatt makten i 70 år, var en opplevelse jeg sent kommer til å glemme» skriver Marit Moen Fjeld i sin kronikk i Nordre Aker Budstikke.

70 år med peronisme

Evita og Juan Perón er argentinske ikoner som mange kjenner til, også i Norge, gjennom Andrew Lloyd Webbers musikal, som ble filmatisert i 1996 med Madonna i hovedrollen som Evita.

– Et valg som dette, hvor peronismen blir bekjempet etter 70 år, er i min mening en spesiell nyhet som fortjener mer spalteplass. Valget er viktig ikke bare fordi det markerer slutten på en æra, men også fordi jeg har vært vitne til engasjementet rundt valget her nede, et engasjement som på ingen måter kan sammenlignes med hvordan vi håndterer valget i velferdsstaten Norge, sier Fjeld.

Trykk her for å lese kronikken hennes her!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...