Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Marius samler inn penger til behandling i Russland: – Jeg har trua!

Marius Tharaldsen håper at flere vil hjelpe han med å kunne få behandling mot sykdommen hans. Foto: Tiril Haga

Marius fikk MS for tre år siden. Nå håper han at flere vil hjelpe ham med å prøve og bli frisk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2020 kl 12:36

NORDBERG: I november setter NRK fokus på pasienter som reiser til utlandet for å få behandling for alvorlig sykdom. Serien Håpets marked har premiere 2. november. Programleder er Lisa Tønne, og i første episode følger hun Heidi Alice og Stian, som begge har diagnosen Multippel sklerose (MS), til henholdsvis Russland og Mexico i håp om å stanse utviklingen av sykdommen. De ønsker å gjennomgå en stamcelletransplantasjon - en prosedyre Norge foreløpig sier nei til.

Marius Tharaldsen (45) fra Nordberg fikk i 2017 beskjed om at han hadde fått MS. Nå håper også Marius på å få muligheten til å reise til Moskva i Russland i løpet av neste år for behandling på sykehus der.

– Men behandlingen koster hele 600.000 kroner, sier Tharaldsen som nå har startet en innsamlingsaksjon online via Spleis.

«Det er mange pasienter som har hatt ekstremt gode resultater og blitt kvitt denne sykdommen. I Russland har de brukt denne behandlingen i over 30 år. Det jeg ønsker mest av alt er å bli frisk nok til å kunne være i full jobb igjen. Det er mulig at denne behandlingen kommer til Norge også men det kommer til å ta lang tid.

Under denne behandlingen så starter de med å ta ut mye blod som inneholder dine egne stamceller. Så blir det fryst ned før man får veldig kraftig cellegiftbehandling. Det er noen punkter til før stamcellene blir satt inn igjen. Da har man drept immunforsvaret og må være i isolasjon noen uker mens nytt immunforsvar bygges opp,» skriver han på Spleis.

– Grunnen til at jeg har valgt å dra akkurat dit, er fordi sykehuset behandler MS-pasienter der med gode resultater. Hun som er sjef for pasientinntaket på sykehuset i Moskva skal selv ha hatt MS og skal ha blitt bra, ifølge Tharaldsen.

– Jeg har faktisk trua på at det kan funke for meg også, legger han til.

– Fant først ingen feil

Tharaldsen forteller at etter en periode i livet hvor han var mye deppa fikk han beskjed av sin mor at han burde dra til fastlegen sin.

– Han fant først ingen feil med meg, men heldigvis så er ikke legen min en som gir seg så lett, sier Tharaldsen, som så ble sendt videre for å ta en MR-undersøkelse.

Dagen etter ble Tharaldsen ringt opp igjen av fastlegen som ba ham komme inn på kontoret hans for et møte. Så fikk han beskjeden om at de hadde funnet tegn på at han hadde MS.

– På den tiden så visste jeg ikke hva MS var.

– Ikke lett å leve med

Tharaldsen takker foreldrene:

– Jeg har veldig snille foreldre som jeg har fått mye hjelp av. I tillegg så har vært veldig heldig å ha fått en flink nevrologisk fysioterapeut som jeg drar til én gang i uka.

Tharaldsen forteller at det finner tre forskjellige typer MS, og at han har Primær progressiv Multippel sklerose.

– Det er ikke lett å leve med.

Han legger til at blant annet har han mistet mye muskelstyrke som følge av MS-diagnosen, og at han føler seg svak. Han blir fort trøtt og sliten, og klarer bare å gå noen hundre meter ad gangen, før han må hvile.

Et annerledes liv før

– Jeg hadde et veldig fint liv før jeg fikk MS. Jeg var aktiv og trente seks ganger i uka. Da så jeg helt annerledes ut enn det jeg gjør nå.

Når man har MS er det viktig med fysisk aktivitet og trening selv om kroppen stritter imot.

– Det jeg sliter mest med er at jeg som nevnt har blitt så svak, avslutter han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...