Matcher folk som ikke har møtt hverandre: Lene er Kirsten Giftekniv på TV

Sosialantropolog Lene Pettersen og psykolog Per-Magnus Thompson er to av ekspertene i programmet: Gift ved første blikk 2019. Foto: SKJERMDUMP/TVNORGE
– Uansett om vi liker det eller ikke, så velger vi fortsatt partner veldig tradisjonelt. Det sier sosialantropologen, som har litt av hvert å fortelle om når det gjelder kjærligheten.
Publisert: 20.02.2019 kl 07:30
Sist oppdatert: 20.02.2019 kl 19:55
TORSHOV: «Seks single, som har prøvd stort sett alt for å finne kjærligheten, har sagt ja til å bli matchet opp av fire eksperter, for deretter å gifte seg med et menneske de aldri før har møtt. Parene skal leve sammen som ektepar i fem uker. Hvis det oppstår kjærlighet underveis har eksperimentet lykkes. Hvis ikke, må de søke om skilsmisse,» skriver TV-Norge om programmet «Gift ved første blikk».
Sosialantropologen
Lene Pettersen fra Kjelsås, nå bosatt på Torshov, er sosialantropologeksperten som er med i programmet. Hun forteller at hun har brukt veldig mye tid på de forskjellige kandidatene, også på de som ikke ble plukket ut til å være med i programmet.
– Å gjøre antropologiske undersøkelser er svært tidkrevende. Å trenge ned i dybden tar tid – og denne metoden er jo en av våre faglige styrker, sier Lene Pettersen.
Hun mener det er viktig med det antropologiske blikket i konseptet til programmet.
– Det jeg kommer med til fagbordet, er for eksempel andre elementer enn det psykologene retter sine fagblikk mot. De ulike fagekspertene utfyller hverandre veldig godt. Som antropolog etterundersøker jeg spesielt aspekter som for eksempel folk sine verdier, deres sosioøkonomiske bakgrunn og hvilke ting de omgir seg med. Hva er prioriteringene deres, for hvordan penger og inntekt brukes? Hva er viktig å investere tid og energi på, hva slags familie- og oppvekstbakgrunn har de, hva slags utdanning, jobb og interesser har de?
– Dette er også superviktig informasjon, i forhold til å finne en riktig match, sier Lene som for tiden selv forsker på nettdatingplattformer, sammen med Runar Døving. Døving var antropolog i den første sesongen av programmet.
– Så det du sier er at "like barn leker best"?
– Ja, absolutt, på mange måter er det slik. Det betyr i hvert fall færre problemer underveis, mer moro og mindre friksjon. Et slags felles fundament man deler. Politisk bør partene heller ikke være for langt unna hverandre – dette viser til betydningen av å ha felles verdier. Et par som stemmer Arbeiderpartiet og Høyre kan gå fint, det er verre med et par der den ene stemmer Frp og den andre SV, sier antropologen.
Tradisjonelt
– Uansett om vi liker det eller ikke, så velger vi fortsatt partner veldig tradisjonelt. Kvinner går for menn med samme eller høyere status enn en selv, menn gjør det motsatte. I tillegg må mannen være høyere enn kvinnen, for de fleste kvinner. På antropologisk kaller vi dette fenomenet hypergamiprinsippet.
– Når det er sagt, så er det nok endel godt voksne velutdannede kvinner, som kanskje må tenke litt annerledes om smørbrødlista over hva de ønsker hos en partner, dersom de skal finne en mann å få barn med før det er for sent. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som tar høyere utdanning i dag, og da velges logisk nok en del mannlige kandidater vekk som potensielle partnere. Høyde er et annet aspekt ved dette hypergamiprinsippet; menn vil for eksempel sjelden ha en partner som er høyere enn seg.
Klare
Lene forteller at deltakerne som søker seg til programmet, som regel er svært motiverte for å finne seg en partner, og de aller fleste i etableringsfasen.
– De er klare for å finne en livsledsager og "settle down". Flere er lei av datingracet og ser for seg at fagekspertene kan være bedre til å finne en som passer nettopp dem enn de selv har fått til. Nå har de en mulighet til å treffe noen som de kanskje aldri hadde møtt ellers, eller som de ikke hadde matchet med på Tinder. Det blir en variant av et arrangert ekteskap, bare med en litt annen inngangsdør. Fagpanelet blir som de kloke eldre i bygda som tradisjonelt har matchet par i arrangerte ekteskap.
Lene forteller videre at hun har brukt masse tid på hjemmebesøk-feltarbeid, dybdeintervjuer og en rekke andre tester som hun har kjørt på samtlige kandidater.
I dette feltarbeidet, og når Lene har vært hjemme hos kandidatene for å kartlegge dem, har hun blant annet spurt om hva de ville tatt med seg ut, eller reddet, hvis boligen begynte å brenne.
– Svarene deres sier blant annet mye om hvilke ting som virkelig betyr noe for disse menneskene. I tillegg kommer det gjerne historier knyttet til tingene de viser frem, historier som bidrar med viktige tegn inn i analysen min hvor små elementer bidrar inn i en større helhet. Ville du tatt med deg mansjettknappene du arvet fra bestefar, bikkja eller Rolex-klokka?
– Jeg har jo blitt veldig godt kjent med kandidatene. Det er en herlig gjeng, og man blir jo skikkelig glad i hver og én av disse folka!
Lukt og love
Og i tillegg til det antropologen og psykologene er opptatt av, er det andre ting man kanskje ikke tenker på, som er viktig når man skal date og kanskje bli litt forelska:
– Blant annet er lukt veldig viktig. Der en brakk seg, da vi testet ut guttas lukt på jentene, så synes en annen at det luktet kjempegodt, ler Lene.
Nytt av sesongen er atferdsbiologen Jens Andreas Huseby, som har undersøkt nettopp aspekter ved kandidatene til programmet knyttet til blant annet fysisk tiltrekning.
Lene lover at ekspertene har gjort sitt aller beste, for at dette skal lykkes, og for at det skal bli langvarig kjærlighet ut av programmet:
– Jeg må si at jeg er imponert over deltagerne. En ting er å bli giftet bort, det i seg selv kan nok føles som en veldig stresset og uvant situasjon. Men i tillegg har de jo kamerateamet tett på nesten 24/7. Jeg tror dette er det eneste realitykonseptet jeg kunne vært med på, som såkalt ekspert. Det handler om kjærlighet og om å få frem det beste i folk. Og leva det er jo å elska, så vi jobber for en svært god sak.
Hun understreker at de fire ekspertene i programmet er deltakernes største heiagjeng.
– Og skal vi tro seertallene har programmet en betydelig heiagjeng i vårt langstrakte land! Og hva parstatusen er etter fem uker må du følge med på for å finne ut av hvordan det går med de tre parene, avslutter Lene hemmelighetsfullt.
«Gift ved første blikk» sendes torsdager på TVNorge.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!