Nordre Aker Budstikke

Mattepris til Skage

Engebråten-lærer Skage Hansen gratuleres av fungerende leder i Norsk matematikkråd, Antonella Zanna Munthe-Kaas. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Engebråten-lærer Skage Hansen har utmerket seg med undervisning som motiverer og engasjerer alle elevene i klasserommet. Selv har han et engasjement for matematikk langt utover det vanlige – og vanlig arbeidstid. Nå hedres han med Holmboe-prisen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2018 kl 17:54

ENGEBRÅTEN: Tirsdag ettermiddag ble han overrasket med Holmboeprisen 2018 på personalrommet på Engebråten skole.

Holmboeprisen deles ut av Norsk matematikkråd, til minne om Bernt Michael Holmboe, som var Niels Henrik Abels mattelærer.

Vinner 100.000 kroner

Holmboeprisen er finansiert av Abelprisen og deles ut for 14. gang. Og der Abelprisen er en internasjonal matematikkpris, er formålet med Holmboeprisen å fremme og belønne god undervisning i matematikk på gunnskolen eller i videregående skole. Prisbeløpet på 100.000 kroner deles mellom prisvinneren og prisvinnerens skole.

24. april ble Skage Hansen utropt til vinner, av fungerende leder i matematikkrådet, Antonella Zanna Munthe-Kaas. 23. mai blir prisen offisielt utdelt av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner under et arrangement på Oslo Katedralskole.

Munthe-Kaas viderebrakte en personlig hilsen til Hansen fra statsråd Sanner.


– Jeg vil gratulere Skage Hansen med Holmboeprisen 2018. Inspirerende og dyktige lærere som både løfter de som strever med matematikk, og hjelper mattesmarte elever videre, trenger vi flere av. Jeg håper mange vil la seg inspirere av undervisningsopplegget til Skage, hilste Sanner, gjennom Munthe-Kaas.

LES OGSÅ: Elevrådslederen på Engebråten ville gjøre noe med at færre elever trivdes på skolen. Da kom kunnskapsminister Jan Tore Sanner på besøk

Lærer som favner alle

«Skage evner å favne alle elever uansett hvilken faglig matematikk­bakgrunn de kommer med. Han er inspirerende og elevene hans oppnår svært gode faglige resultater,» uttaler matematikkrådet i sin begrunnelse.

Skage Hansen har jobbet ved Engebråten siden 2001. Han har vært en aktiv bidragsyter til å utvikle Engebråten-modellen, som har gjort seg bemerket som undervisningsmetode, og han har laget undervisningsfilmer. Han har fått medieoppmerksomhet flere ganger, blant annet da alle elevene hans fikk karakteren 6 på matteeksamen i 2016.

Mange vil nok kjenne til Hansens mattekort, som han utviklet på fritiden, gjennom en sommer for over ti år siden, for å gjøre matteundervisningen mer tilgjengelig. Les mer om mattekortene i denne saken fra 2007!


I 2010 lagde han et begrepsleksikon for matematikk, etter å ha funnet altfor mange feil i lærebøkene.

Engebråtenmodellen

I sin uttalelse skriver matematikkrådet om Engebråten:

«Skolen er kjent for sitt gode realfagsmiljø, og Skage har med sine kreative og faglig funderte undervisningsideer løftet matematikk­undervisningen til et høyere nivå. Sammen med kollegaer har han vært og er en viktig bidragsyter i utviklingen av Engebråten skoles modell for matematikk­undervisning, med fokus på dybdelæring og anvendelser av matematikk.»

Engebråten-lærerne Skage Hansen og Gro Ludvigsen står bak Engebråten-modellen.

Les mer om Engebråtenmodellen på skolens nettsider.

Godt likt lærer

– Dette var skikkelig fortjent! sier Engebråten-rektor Marit Sesseng.

– I omtalen av Holmboeprisen står det at den deles ut til lærere som brenner for faget. Det er beskrivelsen av Skage. Han er god til å rose elevene, og det er to ting som får ham i ekstase: Det er vanskelige matteoppgaver, og når elever klarer å løse vanskelige matteoppgaver.

Antonella Zanna Munthe-Kaas, Skage Hansen og rektor Marit G. Sesseng. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Rektor forteller at Skage Hansen er en populær lærer på Engebråten. Fra fjorårets 10.-klassinger blir han beskrevet som genuint interessert, ekstremt entusiastisk, en som får ut det beste i hver elev, og en som ønsker at alle skal lykkes. Han er god på dialog med elevene om deres egen utvikling, og har alltid en positiv holdning, ifølge Sesseng.

Håpet på prisen

Skage Hansen selv setter stor pris på å få Holmboeprisen, som i fjor ble delt ut til Hanan Mohamed Abdelrahman ved Lofsrud skole.

– Drømmen har vært å få denne prisen en gang. Det er mange som fortjener å få den, men jeg hadde et lite håp om at det kunne bli meg, sier han.

Hansen forteller om et godt mattemiljø på Engebråten ungdomsskole.

– Lærerne deler opplegg, og vi har et godt læringsmiljø. Samarbeidet bidrar til det høye nivået vi har her. Elevene synes det er gøy å måle seg mot andre skoler, og det er motiverende når de klarer oppgaver som ligger over deres aldersnivå, sier Hansen.

I tillegg til Skage Hansen som årets prisvinner, gir Holmboekomitéen to kandidater hedersomtale. Det er Inger-Lise Risøy, ved Krokstad skole i Nedre Eiker kommune, og Laila Rosmo Staven, ved Åfjord videregåend skole.

Les mer om Holmboeprisen her.

LES OGSÅ: Ble fratatt telefoner og nektet friminutt: Levende historieundervisning på Morellbakken

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...