Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Med hund på timeplanen

- Jeg tenker ofte at folk som er snille med dyr - er ålreite folk

DYREADFERD: Barnehageleder Tonje lærer bort dyreadferd til barna. Foto: Kristin Tufte Haga

Nordberg menighets barnehage har dyreadferd på timeplanen. - Nestekjærlighet, også for dyr, skal være en naturlig del av vårt verdigrunnlag, sier leder Tonje Birgitte Laurendz Bornø.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2014 kl 10:45

NORDBERG: Nordberg menighets barnehage tenker litt lenger enn mange andre barnehager. Dyreadferd er på timeplanen.

Barna er samlet og skravla går. Det ligger litt barnehagespenning i lufta. I dag kommer nemlig en stor hund på besøk.

- Vi gleder oss, dette er ikke skummelt i det hele tatt er barna helt enige om.

Faktisk har de alle hilst på en hund tidligere også. Fordi barnehageleder Tonje har nemlig hatt med en hund til barnehagen «en annen gang også.»

Hva lærte de da? Jo, blant annet å la hunden få lov å lukte på barna, og kanskje strekke frem en rolig hånd. Og ikke minst å blunke med øynene, for det skal visst gi hund signaler om at dette er bare hyggelige folk!

Og så er det viktig å huske på at hunder er forskjellige, akkurat som menneskene. Noen blir glade for en ting, mens det kan noen andre hunder bli redde for.

Les også: Hundemobbing på Kjelsås

Hvordan se at en hund er glad?

Jo, det er når den «rister på halen», ifølge en av de ivrige barnehagebarna.

Trekker hunden seg unna, ja da skal den få lov å være i fred.

Samarbeid med Dyrevern Ung

Men ikke bare snakkes det hund i barnehagen denne fredagen, blant annet er også katter, kaniner, rotter, skilpadder, griser, kuer og apekatter tema.

Marthe Aas fra Dyrevern Ung, og som barnehagen samarbeider med, har med seg blandingshunden Cameron på syv år. I tillegg til en del hundesnop i lomma. Men Cameron ser ut til å være en «cool» fyr, og synes det er helt greit å bli klappet av mange små barnehender på den nyklipte pelsen.

- Dyrevelferd og dyreadferd er et viktig tema, og noe vi jevnlig har på timeplanen. Vi er opptatt av at nestekjærlighet, også for dyr, skal være en naturlig del av vårt verdigrunnlag, sier leder av Nordberg Menighets barnehage, Tonje Birgitte Laurendz Bornø.

Les også: Fugleunger sjanseløse under trefellingen

Som eier av to store omplasserte hunder og en katt, og «kona til en veterinær», innrømmer hun at hun nok er «spesielt opptatt» av dyrevelferd; omsorg og empati for dyr.

- Vi vet at barns empati må stimuleres for å utvikle seg. Vi som voksne skal være gode rollemodeller, og vi skal gjennom kontinuerlig fokus på dette, og gjennom ulike måter og formidle og jobbe sammen på, stimulere deres evne til å ta den andres perspektiv og til å bry seg om. Dyrs velferd er en del av dette, sier Tonje.

Sammenheng

Hun fortsetter

- Jeg tror fullt og helt på at et samfunn som behandler dyrene sine bra, også blir et bedre samfunn. Det er etter hvert også mye forskning som understøtter dette, og som viser at det er en sammenheng mellom hvordan et samfunn behandler dyr og hvordan vi behandler hverandre. Det understreker betydningen av å lære barn om hvordan vi skal forstå dyr, og hvordan vi skal behandle dem, ifølge barnehagelederen.

Hun ønsker at barnehagen skal ha et "aktivt forhold" til sitt verdigrunnlag.

- Nestekjærligheten vår skal romme mer enn omsorgen for hverandre. Alt liv er verdifullt, og det skal gjenspeiles i vår aktive handling. Vi er en del av en større helhet, og vi har et ansvar for å formidle dette videre til barna våre. Rammeplanen for barnehager forplikter oss også til dette. Holdningsskapende arbeid må begynne tidlig, og der har vi som barnehage både en unik mulighet og et stort ansvar.

Fra småkryp til store dyr.

Mer kunnskap - mindre frykt

- Man frykter ofte det ukjente. Mer kunnskap fjerner ofte frykt. Så langt har det kun vært positive tilbakemeldinger fra foreldrene. Hadde jeg kunnet bestemme, så burde det vært obligatorisk dyreadferdsundervisning også i grunnskolen, mener Tonje.

- Jeg tenker ofte at folk som er snille med dyr - er ålreite folk. Og sånn er det vel som oftest også?, avslutter den blide barnehagelederen.

Cameron og Marthe er ferdig med besøket, og Cameron «rister på halen» hele veien ut av barnehagen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...