Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

En nabos beretning:

– Med livet på vent

…mens Oslo kommune og Vann- og avløpsetaten bryter lover og dispensasjoner…

Det har vært anleggsvirksomhet ved Oset i mange år. Her fra arbeider for et par år siden. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

KRONIKK: Det har vært en ekstrem påkjenning å være nabo til et av stedene Oslo kommune og Vann- og avløpsetaten nå bygger ut og fornyer vannforsyningen i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2020 kl 21:57

Lite har stemt overens i forhold til nabovarsling, informasjon, arbeidstider og hva vi kan forvente. Som naboer av Oset vannbehandlingsanlegg på Kjelsås, ble vi overraskende nok plaget av døgnkontinuerlig arbeidsstøy fra sensommer 2018, da vi plutselig fikk dette underjordiske fjellanlegget rett under huset vårt (som eneste nabo).

Til tross hyppige og langvarige klager både til prosjektleder og til kommunen, ble det altså ingen forbedringer. Enterpenør Veidekke fortsatte sitt nattlige arbeid med blant annet pigging, spunting og borring så huset stod og ristet. Dette i tillegg til sprengninger, viftestøy og all annen støy som forplantet seg som strukturlyd og vibrasjoner til vårt hus. Etter 3 måneder med klaging ble første måling (og eneste fra de mest støyende arbeidene) utført- noen timer en kveld uten arbeid i fjellhallen. Denne viste seg å være innenfor støykravene, men representerer jo på ingen måte den døgnkontinuerlige støy-torturen som familien vår har måttet leve med. Er det virkelig slik VAV og Oslo kommune operer for å kunne påstå at det holder seg innenfor støykrav?

Først etter å ha tatt kontakt med lokalavis fikk vi et ok på å kunne finne en erstatningsbolig.

Da hadde vi rukket å få store helseproblemer, var sykmeldt, måttet bo hos familie og på hotell. Det var meningen at vi skulle bo midlertidig i en leilighet noen kilometer unna i 5 mnd. Her bor vi altså fortsatt-nesten 1,5 år etter. Vi har hatt korte leieforlengelser, på det korteste kun en og en måned av gangen, det har vært en kamp om å få beholde denne leiligheten til tross for at huset vårt fortsatt er ubeboelig pr. i dag, med lavfrekvent støy og vibrasjoner fra dette underjordiske fjellanlegget. Våre bekymringer er at dette forblir.

Ida Døssland. Foto: Privat


Vi får ingen informasjon fra VAV, det er ingen dialog, det er aldri blitt varslet noe på forhånd. Slik vi har opplevd all denne støyen fra grunnen på huset vårt, må de ha feilberegnet og sprengt ut for mye masse. Det er innrømmet at det ikke er konsekvensutredet for støy til vårt hus og at det rett under huset er svakhetssone- men de vil altså ikke påta seg noe ansvar for at det er blitt gjort feil i denne tilsynelatende forhastede prosessen.

Mattilsynet har visstnok pålagt Oslo kommune å få på plass og sikre ny vannforsyning til Oslos befolkning, og det er jo positivt -men det kan ikke være slik at deres langvarige, meget helseskadelige arbeid over så lang tid skal gå ut over enkeltpersoner på denne måten. Vi som naboer blir stående tilsynelatende helt uten rettigheter og se at de ikke overholder hverken lover, arbeidstider eller dispensasjoner. Det å bruke vanlige klageinstanser har ikke ført frem. I tillegg er det svært skremmende at heller ikke bydelsoverlege eller miljørettet helsevern har virket å fungere i denne saken, til tross for at bydelsoverlegens egen, vide, dispensasjon og folkehelselov stadig brytes.

Vi har klaget siden oktober 2018 til kommunen og de har aldri tatt kontakt med oss personlig og har enda ikke satt seg godt inn i saken vår. Først etter at vi har klaget høyere i systemet, opplevde vi at bydelsoverlege har vedtatt at VAV skal granske seg selv…. -igjen får VAV fortsette sitt uendelige treneringsprosjekt.

Oslo kommune forventer at borgerne følger lover og regler, mens de selv ikke opptrer lovlig.


I Ny vannforsyning til Oslo er det ikke grundig nok vurdert de negative konsekvensene dette vil påføre beboere og eiendommer i nærheten. Det er tydelig heller ikke gitt strenge nok bøter for å bryte lovverk. Jeg vil oppfordre bydelspolitikere, kommunepolitikere og bystyre å sørge for kontrakter som sikrer innbyggernes både helse og eiendom på en mye strengere måte enn den som til nå foreligger.

I tillegg må det være slik at en kan få fortløpende informasjon og svar innen en visst frist og den må tidspålegges.

Det bør også kunne være slik at de som er mest berørt kan få en kontinuerlig støymåling. Vår erfaring er at VAV nøye planlegger når og hvordan slike målinger skal gjøres, slik at de kan påstå at de holder seg innenfor støykrav. I tillegg benektes alt som kan oppstå av materielle skader på hus og eiendommer, selv om det i et område er svært mange som blir berørt og får skader etter sprenging.

En bør i slike langvarige, helseskadelige prosjekter også ha med lavfrekvent støy og vibrasjoner, da disse er svært helseskadelig. Alle pumper og maskiner må støyisoleres så de ikke overfører lavfrekvent støy og vibrasjon til nærområdet.

Til tross for at det i dette nærområdet har vært utbygging i svært mange år i forbindelse med utvidelsen av Oset, vurders nå altså Oset på ny for masseuttakssted fra 2022-2028. Det planlegges døgnkontinuerlig arbeid, alle dager i uka. Dette er rett og slett umulig å gjennomføre uten at dette vil får store konsekvenser for helsen til beboere i nærområde. Det vil heller ikke være mulig jmf lovverk, retningslinjer og dispensasjoner. Vår erfaring frem til nå er at hvis Oset velges som masseuttakssted frem til 2028, blir boligen vår ubeboelig, frem til da og muligens etter da det heller ikke foreligger konsekvensutredning for tekniske installasjoner som også forplanter støy og vibrasjoner opp i vår bolig- kontinuerlig. De som sitter å vurder Oset som mulig uttakssted for masse, kan umulig vite noe om hva slags konsekvenser denne utvidelsen frem til nå har vært og skal bli frem til 2022. Belastningen på et område er helt urimelig.


Det er startet en naboaksjon mot Oset som masseuttaksstsed, med en pågående underskriftskampanje.

Beboernes rettigheter, helse og hjem må sikres bedre i Ny Vannforsyning Oslo.

Nå står vi som småbarnsfamilie uten et sted å bo etter juni, når VAV nå nekter familien erstatningsbolig, men heller ikke støydemper sine arbeider, vifter og installasjoner.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...