Nordre Aker Budstikke

Med naturen som klasserom

Kreativiteten bobler over når trær, steiner og skogsbunn blir lekeapparat og «skolebenk».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2019 kl 09:31

TROLLVANN: Latter, høye hvin og plask i vannet lyder utover Trollvann onsdag ettermiddag. På flytebrygga kryr det av smilende barn, noen i badetøy klare for å hoppe uti, andre på vei ut i kano.

Kristin Furuholmen er daglig leder for Furuholmen Friluft, som har arrangert friluftsaktiviteter for barn i Grefsenkollen og Trollvann i ti år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I ti år har friluftsskolen Furuholmen Friluft skapt naturopplevelser i og rundt Grefsenkollen og Trollvann, for Oslo-barn gjennom hele året. Blant annet skiskole, høstcamp, utebursdager og aktiviteter for barnehager og skoleklasser vår og høst. Nå er første runde av årets sommerleir i gang. Dette er et tilbud til barn fra 6 til 14 år som vil være i naturen og lære om friluftsliv i sommerferien – med blant annet kanopadling, fisking, spikking, sykkeltur, taubane, klatring, hinderløype, og overnatting i egen camp under stjernene.

Kommer igjen

– Jeg synes det er veldig gøy å være her. Vi sitter ikke bare inne, men er ute og gjør aktiviteter hele tiden. Så langt har vi fisket, badet, og vært på sykkeltur. Og så får man nye venner her, sier Ella.

Hun er allerede en veteran på Sommerleiren, og har rekruttert med venner fra klassen også. I år er til og med lillebror Teodor med.


Ella, med FuFri, Christina og Tora. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Mange av barna kommer igjen, år etter år. Det må være den beste attesten vi kan få, sier Kristin Furuholmen.

Hun er daglig leder og selveste Furuholmen, med mange års erfaring med barn, både fra barnehage og reiseliv, og blant annet som skiinstruktør i inn- og utland. I år er det ti år siden Furuholmen startet frisluftsskole, og det er sjuende året de arrangerer sommerleir. Når barna slippes løs i skogen skjer det noe med dem.

– Vi får veldig glade unger. Her er det mobilfritt, vi vil ikke at teknologien skal ta oppmerksomheten. Her lærer barna å bruke det vi har rundt oss i skogen, og vi er veldig miljøbevisste, sier Furuholmen.

Leirplass

Det er bedre med mose under føttene enn plastdekke på en lekeplass. Barna er i full gang i «taueldoradoet» i skogen bak Trollvann. Her kan de trene balanse mellom trærne, og over noen små «juv». Like over har de laget leirplass til overnatting under presenning og gapahuk.


Sommercamp ved Trollvann. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi flytter oss rundt i området for ikke å lage spor i skogen. Så når vi er ferdige i år, tar vi ned taueldoradoet, og setter det opp et annet sted neste år, forklarer Furuholmen.

Det finnes mange tilbud for skolebarna i ferien. Noen ønsker skolefag, noen vil trene fotball og andre igjen liker variasjonen og lek.

LES OGSÅ: 21.000 barn deltar i Sommerskolen i Oslo

– Vi har ulike aktiviteter hver dag og fokus på vennskap og å gi alle mestringsfølelse, sier Furuholmen. Med seg har hun mange voksne instruktører med lang fartstid, som skaper trygge rammer.


Sommerleiren arrangeres nå to uker i starten av sommerferien, og så igjen i uke 33. Deltakerne deles inn etter alder i fire ulike camper, med 10-15 barn i hver gruppe. Her er naturløyper, spikking, klatring, sykkelturer, kanopadling, bading og fisking. Tidligere uka har deltakerne også fått jobbet kreativt med å designe og laget nye søppelstativer.

– Vi bruker naturen som klasserom, forklarer Furuholmen.

På leirplassen hadde de laget butikk. Her er Sofie, Jonathan, August og Sebastian Emil. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Maskot

– Skal jeg beskrive meg selv med ett ord, så må det være «nysgjerrig», sier Ella, som tidligere i uka svømte Trollvann på langs. Det var litt slitsomt, men:

– Jeg ble motivert da jeg så noe ligge og duppe i vannet, forklarer hun. Det var en rosa lekegris med badering. Noe kanskje en hund hadde mistet. Den ble plukket opp og har blitt leirens nye maskot, FuFri (for Furuholmen Friluft, selvfølgelig).


– Og så fikk jeg to fisk da vi fisket, legger hun til.

Tilsammen fikk gruppa sju fisk, som alle skal grilles på bålet til kvelden.

(Natt til torsdag skulle sommerleirdeltakerne overnatte i campen de hadde laget. De ble overrasket av det voldsomme uværet over Oslo onsdag kveld, men de tøffe barna koste seg og overnattet ute likevel, blir vi fortalt).

Samarbeid og vennskap

– Det å bli kjent og samarbeide er viktig for å kunne gjøre det vi skal gjøre denne uka. Vi ser at alle passer på hverandre, og får nye venner. Alle barna oppfører seg veldig bra mot hverandre, sier Furuholmen, som mener det er helt avgjørende å starte tidlig med friluftsliv.

Sommercamp ved Trollvann. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det å skape gode friluftsminner i ung alder, gjør at de tar det med seg hele livet, og senere vil bringe friluftsinteressen videre til nye generasjoner. Vi ønsker også å inspirere barna til å være kreative, sier hun.

– Hva er best, å sitte i klasserommet på skolen eller være her?

– Det er mye bedre å være her. Og så slipper jeg å kjede meg hjemme, sier Christina.

– Skolen drar altfor sjelden på turer. Det hadde vært gøy å ha en uteuke på skolen også, sier Ella.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...