Nordre Aker Budstikke

Melby frykter at skolene må være på rødt nivå i lang tid

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby ankommer en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Jil Yngland / NTB

Kunnskapsminister Guri Melby (V) frykter at skolene i Oslo-området må være på rødt nivå i lang tid framover. Hun ber foreldre være tålmodige med skolene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2021 kl 09:36

OSLO: Lørdag besluttet regjeringen at alle skoler – også barnetrinnet – skal være på rødt nivå i ti kommuner i hovedstadsregionen. Det ukontrollerte utbruddet av mutert koronavirus i Nordre Follo har stengt ned store deler av Østlandet.

I første omgang varer tiltaket en uke. Melby sier at rødt nivå er noe som kun skal brukes i korte perioder. Men hun frykter at det kan bli langvarig nå.

– Ja, jeg frykter det, men jeg håper at vi slipper det. Det er ikke noen tvil om at det har negative konsekvenser, vi kan ikke late som det ikke har det. Det er derfor vi ikke har innført det som et generelt tiltak, sier Melby til NTB.

– Redd for konsekvensene

Kunnskapsministeren understreker at regjeringen ikke tok lett på avgjørelsen om å innføre rødt nivå, men at det var et tiltak som måtte til.


– Det er fordi vi er veldig redd for konsekvensene dersom det muterte viruset får spre seg, og vi er i en situasjon der vi ikke har den fulle oversikten over utbredelsen av dette viruset. Da må vi ta ekstra strenge tiltak, og vi har allerede i Nordre Follo sett at det er et utbrudd i en barnehage, og det er et tegn på at det er behov for å stramme inn, sier Melby.

Hun understreker at rødt nivå ikke betyr stengte skoler. Men erkjenner at det betyr mer utstrakt bruk av hjemmeundervisning. Mange på ungdomstrinnet er vant til rødt nivå. Barneskolene har i stor grad vært skjermet.

– Veldig få barn har hatt hjemmeskole. Det er noe vi helst ikke vil gjøre. Men min vurdering er at vi ikke har noe valg i den situasjonen vi er i nå, sier Melby.

Vil skjerme de minste

Skolene har plikt til å tilby sårbare elever og barn av samfunnskritisk personell undervisning fysisk på skolene.

Samtidig oppfordres skolene til å skjerme de aller minste barna.


– Det vi har sagt er at de som går fra første til fjerde trinn, så langt det er mulig skal ha et heltidstilbud på skolene fordi de er avhengige av å få mer oppfølging, men også for at de er avhengig av å bli mer passet på av voksne, sier Melby.

Hun ber foreldrene være tålmodige med skolene i tiden framover.

– Jeg tror det er viktig at også vi andre justerer forventningene våre litt, alle barn har rett på et digitalt opplegg, men det er ikke sikkert at alt fungerer helt topp med en gang, sier Melby.

Fare for full stenging

Som NTB skrev lørdag, er det ikke lenger helt uaktuelt å stenge skolene helt. Skolene ble stengt i fjor vår, men seinere sa regjeringen at det var et grep man ikke ville ty til igjen.


– Vi har i hele høst tenkt at det alternativet ikke var aktuelt, men det er klart at den muterte varianten har endret det bildet. Vi jobber med å forberede oss på det, men jeg håper virkelig at det ikke vil skje, sier Melby.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...