Nordre Aker Budstikke

Melder interesse for kinosalen, før kulturhusforslaget skal opp i bystyret

Drømmer om kinosalen: Daglig leder ved Den Norske Ballettskole & Akademi, Irene Aarset Jansson, utenfor Vestgrensa 2. Foto: Privat

Den Norske Ballettskole & Akademi kommer på banen og sier de gjerne vil flytte inn i kinobygget på John Colletts plass. Byutviklingsutvalget stiller seg samtidig positive til det lokale engasjementet for at Vestgrensa 2 bør videreutvikles som et lokalt møtested – men avviser likevel innbyggerforslaget fra Colletts kulturhhus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2020 kl 16:25

ULLEVÅL: Daglig leder ved Den Norske Ballettskole & Akademi (DNBS&A), Irene Aarset Jansson sier til Nordre Aker Budstikke at det å komme inn i bygget på John Colletts plass har vært en drøm i mange år.

– I forbindelse med hva bygget eventuelt skal fylles med i fremtiden, gjør vi det nå tydelig overfor eiere, politikere og de frivillige fra nærmiljøet at vi gjerne flytter inn i bygget. Kinosalen er jo som skapt for forestillinger, dans og aktivitet for barn og unge, og utviklingen rundt vår drift. Det er høyt under taket og med en stor flate. Vi har jo i tidligere år også danset både inne i bygget og ute på plassen foran bygget, i regi av forskjellige aktiviter, mimrer Aarset Jansson tilbake.

Hun kan fortelle at det per i dag er rundt 700 elever ved ballettskolen og akademiet.

Sammen med søsteren Siri Aarset Johansen har Aarset Jansson driftet Den Norske Ballettskole & Akademi gjennom 15 år, helt siden oppstarten på Maridalen skole. De er nå lokalisert med base på Carl Berner, men har også dansegrupper og aktiviteter flere steder i bydelen.

– Det er et stort engasjement fra lokalmiljøet for bygget. Vi vil gjerne være med på å få dette bygget til også å bli et spennende bygg for barn og unge. Eventuelle økonomiske premisser for å drive vår virksomhet i bygget på John Colletts plass har vi ikke kommet til ennå. Vi har også et samarbeid med Heltberg Private Gymnas på Ullevål, og vi ser for oss at noe av dansetreningen i regi av oss og skolen, kunne flyttes inn på John Colletts plass, sier Aarset Jansson.

Innbyggerinitiativet

Utspillet fra DNBS&A kommer samtidig som innbyggerintiativet fra den lokale foreningen Colletts kulturhus, var til behandling i byutviklingsutvalget onsdag 29. april. Oppropet Ja til kulturhus i Vestgrensa 2 fikk 425 underskrifter på nett, og oppfylte dermed kriteriene for å å få saken opp for bystyret.

Colletts kultuhus ønsker at Vestgrensa 2 skal reguleres til allmennyttige formål og kulturformål, og at det bevilges penger til etablering og drift av kulturhuset.

Under kan du lese hele innbyggerinitiativet.

Innbyggerinitiativ: «Ja til kultur i Vestgrensa 2!»

Vi krever detaljregulering av bygget til kulturformål og allmennyttige formål! Vestgrensa 2 er et signalbygg i Ullevål hageby med stor kulturhistorisk verdi. Bygningen har blant annet huset Ullevål kino, ungdomsklubb og aktiviteter for barn. Nåværende eiere har ønsket å gjøre om bygget til hybelhus, men folk i nærmiljøet har protestert, og Byantikvaren har heldigvis gått imot planene. Det er et stort behov i lokalmiljøet for et forsamlingshus for kulturaktiviteter og tilbud tilbarn og unge. Bystyret må sørge for at de unike mulighetene som finnes i bygget ikke ødelegges for fremtiden ved å sørge for at Vestgrensa 2 detaljreguleres til allmennyttige formål og kulturformål. For å sikre etablering og drift, må det bevilges midler fra kommunen.

Bydelsutvalget i Nordre Aker vedtok enstemmig 7. februar 2019 støtte til å utnytte Vestgrensa 2 til lokalt forsamlingshus med ulike aktiviteter "i et område som i dag har få felles større møteplasser". Byantikvaren fraråder også i sin uttalelse av 15. februar 2019 planen om seksjonering til studenthybler: "Etter Byantikvarens vurdering bør en eventuell oppgradering av Ullevål kino ha som formål å styrke kino-og forretningsbyggets særpreg og dets kulturhistoriske funksjon som fellesskapsbygning."

John Colletts plass der Vestgrensa 2 ligger, er utvalgt til "torg og møteplass" i kommunedelplanen og står foran en oppgradering til flere millioner kroner. Vi mener plassen og bygningen må sees som en helhet, der aktiviteter på plassen og i bygget kanberike hverandre gjensidig og skape et levende bymiljø med rom for ulike kulturelle, ideelle og kommersielle aktiviteter. Å privatisere tilgangen til bygget, lukker mulighetene for dette. Vi ønsker ikke at private utbyggeres interesser skal få styre byutviklingen, men at politikerne gjennom regulering av plassen og bygningen, sikrer åpne planprosesser som ivaretar lokalmiljøets interesser og behov. Vi krever også at kommunen må sørge for lokalmiljøets behov for et møtested ved å bevilge penger til etablering og drift av kulturhuset. Vi trenger minst 300 underskrifter for at forslaget skal bli behandlet i Bystyret. Skriv under på oppropet og la lokaldemokratiet virke! Foreningen Colletts Kulturhus.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Samtidig har eieren av bygget, etter at et forslag fra 2018 om å omgjøre bygget til studenthybler ble trukket, sendt anmodning om nytt oppstartsmøte til Plan- og bygingsetaten. Der skisseres nye planer for bygget. I skissen, som er laget av Dark Arkitekter på vegne av Vestgrensa Eiendom og EMT Invest, går det fram at de ønsker bygget utviklet til kontor, undervisning eller, igjen, studentleiligheter. Les mer om planene i denne saken fra mars.

Byutviklingsuvalget

Byutviklingsutvalget, som behandler innbyggerinitiativet før det sendes videre til bystyret, valgte å avvise forslaget i møtet 29. april. Det var Høyre, Arbeiderpartiet, MDG, SV og Venstre som innstilte på dette. Rødt ønsket å be byrådet foreta detaljereguleringen Colletts kulturhus ber om.

Flertallet i komiteen stiller seg likevel positive til det lokale engasjementet for at Vestgrensa 2 bør videreutvikles som et lokalt møtested, og vil understreke betydningen av den kulturhistoriske verdien av dette bygget, dets tilhørighet i lokalmiljøet og tilknytning til Universitetet i Oslo.

De viser samtidig til den pågående byggesaksprosessen (i forbindelse med det omtalte oppstartsmøtet) og dialog mellom eier av bygget og Plan- og bygningsetaten, «hvor det planlegges for flerfunksjonell bruk av bygget, der både forsamlingslokale, kafé, kontorer, universningslokaler og utleieleiligheter i tilknytning til Universitetet vurderes, og at dette ses i sammenheng med oppfølging av campusstrategien til Oslo kommune.»

Så hvorfor sa komiteen nei til et forslag de tilsynelatende syntes var positivt? Fra komitesekretariatet får vi forklart at siden det var alternative forslag til innbyggerforslaget, måtte det rent formelt fremmes et forslag om at innbyggerforslaget ikke tas til følge.


Det foreligger nå en flertallsmerknad fra komiteen om den kulturhistoriske verdien av bygget og prosessen som pågår mellom eier av bygget og Plan- og bygningsetaten, som følger med når bystyret senere skal behandle saken.

Byutviklingsbyråden

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) hadde i en skriftlig uttalelse til forslaget uttalt seg positivt til at «det fremmes innbyggerinitiativ om ønsket bruk av sentrale bygninger i lokalmiljøer med sikte på, som i dette tilfellet, å kunne styrke områdets behov for lokaler for kulturformål m.m.»

Hun har hentet inn uttalelser fra Byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet (KIF), Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid (EHA) og Plan-og bygningsetaten(PBE), som blant annet sier at det er et stort behov for kulturhus, også i Nordre Aker. Det blir understreket at utviklingen av John Colletts plass som torg og møteplass og bruken av Vestgrensa 2 bør ses på i sammenheng. En omregulering vil kreve oppgraderinger av bygget, «Erfaringsmessig er oppgradering av kulturminner kostnadskrevende». «En slik oppgradering må forventes å bli utslagsgivende for en eventuell fremtidig leieavtale» skriver EHA.

PBE skriver at bygget i dag ikke er detaljregulert, og at det derfor ikke er noe planteknisk i veien for at en bruksendring til kulturhus eller allmennyttig formål kan behandles som byggesak, og viser til at dette ble forsøkt i 2015, da Bydel Nordre Aker var leietaker. Den gang stoppet planene fordi det var store utfordringer knyttet til å tilrettelegge de øvre etasjene til universell utforming. Ifølge PBE er det heller ikke reguleringstekniske forhold som hindrer bruksendring til boliger.


Det blir pekt på fra KIF at driften av et kulturhus i utgangspunktet bør gå over Bydel Nordre Akers budsjett, da det ikke er tradisjon for å finansiere slike bygg over Kulturetatens budsjett. Kostnadene ved en nødvendig oppgradering vil imidlertid kunne ventes å være så høye at man ikke uten videre kan forvente at Bydel Nordre Aker kan dekke driftskostnadene i sin helhet over eget budsjett, kommenterer EHA.

KIF skriver imidlertid at «Når det gjelder finansiering av en oppgradering av bygget, kan det dersom det inngås en leieavtale for 20 år eller mer med Foreningen Colletts kulturhus eller bydelen, vurderes å tildele inntil 3 mill. kroner i spillemidler til dette.»

Byråd Marcussen kommenterer på bakgrunn av dette at «Som det fremgår, er det flere forhold som må vurderes og avklares med hensyn til en eventuell realisering, bl.a. når det gjelder finansiering tilknyttet oppgradering, leie-og driftskostnadener».

Hele brevet fra byutviklingsbyråden kan du lese her.

Eier

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med eier av bygget, som opplyser at de har dialog med flere fremtidige brukere. Utover det ønsker de p.t. ikke å kommentere prosessen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...