Nordre Aker Budstikke

Området ved Sognsvann den nye turveien skal gå er også populært til cruising. Foto: Nordre Aker Budstikke

Mellom kondomer og glidemiddel kommer turveien

De nye turveien mellom Grinda og Sognsvann går rett gjennom skogsområdet som er kjent for cruisingaktivitet. Da skogryddingen for etableringen av turveien startet nylig, lå kondomene strødd under hugstavfallet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2020 kl 13:45

SOGNSVANN: Nylig startet arbeidene med den nye turveien mellom Sognsvann og Grinda. Den er omtalt som en «missing link» i et av landets mest brukte turområder.

Området rundt parkeringsplassen ved Sognsvann er også attraktivt for andre enn turgåere. Fenomenet cruising, som går ut på å ha sex med fremmede - ofte utendørs, er også populært i delen av skogen ved Sognsvann turveien nå kommer.

I biler og skog

Miljøet i skogen ved Sognsvann består etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til i hovedsak av menn som møter andre menn for å ha sex.

På flere nettsider er cruisingen ved Sognsvann beskrevet, og et kart indikerer også hvor mulighetene for sex er størst.

«Etter at det er mørkt, er det en del som sitter og runker og venter på selskap, eller at de vil at du skal stå i døråpningen slik at de kan få suge eller slikke deg,», omtales det på en av nettsidene om aktiviteten.


Aktiviteten pågår stort sett til alle døgnets tider.

– Få alternative traseer

Nordre Aker Budstikke spurte i mai i fjor Bymiljøetaten hvilke vurderinger som var gjort i forbindelse med cruisingmiljøet ved traséen til den nye turveien. Seksjonssjef i Nordmarka, Knut Johansson, svarte da at det ikke er gjort spesielle vurderinger.

– Behovet for turveien er stort, og det er ikke så mange alternative traséer som er aktuelle, svarte han.

Foto: Nordre Aker Budstikke

Da rydde- og hugstarbeidene startet for kort tid siden, var Nordre Aker Budstikke på plass. Kondomene lå strødd under hugstavfallet i tillegg til synlig cruising-aktivitet.


Bymiljøetaten opplyser at de ikke har tall på hvor mange som bruker området til denne aktiviteten. I 2012 skrev Nettavisen at etaten hadde kjent til problemet i 15-20 år.

– Jeg kjenner heller ikke til historien bak bruken, sier seksjonssjef Knut Johansson i Bymiljøetatens Nordmarka-avdeling.

Kart over den nye turveien, fra Grinda til Sognsvann. ILLUSTRASJON: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Forsøpling

– Forsøplingen er både uønsket og lite hyggelig, og vi håper selvsagt at ikke dette vil sjenere brukere av den nye turveien. Tilsvarende håper vi også at det ikke vil foregå sjenerende aktivitet i veiens nærområde, fortsetter seksjonssjefen til Nordre Aker Budstikke.

Han legger til at det er vanskelig å kunne forutse hvorvidt veien og økt ferdsel vil føre til at «miljøet» flytter seg.


– Under arbeidet så langt har ikke vi merket aktivitet som har virket sjenerende, og det er jo heller ikke forbudt å gå i skogen fordi man er homofil! Derimot er det ikke tillatt å opptre på en måte som er støtende og sjenerende for andre brukere av marka.

Kan være ulovlig

Aktiviteten er ikke ulovlig, men kan bli det om den er til sjenanse for andre. Straffelovens paragraf 201 gjør det ulovlig å utvise seksuelt krenkende atferd på offentlig sted eller overfor noen som ikke har samtykket til det.

Straffelovens § 201:

«Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd

a) på offentlig sted,

b) i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det, eller

c) i nærvær av eller overfor barn under 16 år,

straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år.

Atferd som nevnt i første ledd bokstav b og c anses forøvet overfor noen også når den er forøvet gjennom bruk av telefon, Internett eller annen elektronisk kommunikasjon.»

Kilde: Lovdata.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Mange tusen kondomer

Bymiljøetaten har hengt opp plakater med informasjon om arbeidet på flere trær i området. På et av trærne henger det også en fuglekasse, men den er ikke ment for fugler. Også på nabotreet henger det en fuglekasse, hvor det er kondomer, glidemiddel og informasjon om testing av seksuelt overførbare sykdommer.

Bymiljøetaten ber om at turgåere viser hensyn og holder avstand under arbeidsperioden, som trolig vil bli lang. Foto: Christian Fredrik Borg

I en NRK-sak fra 2013 kommer det frem at Helseutvalget for bedre homohelse hvert år utplasserer mellom 50.000 og 60.000 kondomer hvert år i Oslo.


Det er også Helseutvalget for bedre homohelse som rydder området. Det er ti år siden Bymiljøetaten var ansvarlige for ryddingen.

– For å unngå en del av denne cruisingaktiviteten kan selvsagt en mer intensiv skjøtsel av området avhjelpe dette til en viss grad. Vi har gjort enkelte tynninger i området rent skogfaglig og i forbindelse med sti- og løyperydding, og ser at en del av aktiviteten flyttes når et skogparti blir mer åpent, forteller Bymiljøetaten.

– Minket

Driftssjef for Nordmarka, Frank Thomassen i Bymiljøetaten, forteller at antallet henvendelser har avtatt de siste årene.

– Når det gjelder henvendelser fra turfolk som opplever dette som utrygt, eller som har kommet uforvarende over denne aktiviteten, så ber vi dem om å melde dette til politiet. Hvis politiet får mange henvendelser om uønsket aktivitet i dette turområdet, så vil de vurdere om dette er noe som må tas tak i. Kommer det mange henvendelser må juristene vurdere det juridiske og se på hvilke tiltak som bør gjøres i samarbeid med grunneier.

Han forteller at politiet er kjent med aktiviteten og følger med.

– Hvis det foregår prostitusjon i området er jo dette noe det bør tas tak i. Stort sett virker det som det er godt voksne menn som bruker området. Publikum som opplever ting i forhold til dette bør kontakte politiet, avrunder drifsleder Thomassen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...