
Området ved Sognsvann den nye turveien skal gå er også populært til cruising. Foto: Nordre Aker Budstikke
Mellom kondomer og glidemiddel kommer turveien
De nye turveien mellom Grinda og Sognsvann går rett gjennom skogsområdet som er kjent for cruisingaktivitet. Da skogryddingen for etableringen av turveien startet nylig, lå kondomene strødd under hugstavfallet.
Publisert: 27.01.2020 kl 12:35
Sist oppdatert: 27.01.2020 kl 13:45
SOGNSVANN: Nylig startet arbeidene med den nye turveien mellom Sognsvann og Grinda. Den er omtalt som en «missing link» i et av landets mest brukte turområder.
Området rundt parkeringsplassen ved Sognsvann er også attraktivt for andre enn turgåere. Fenomenet cruising, som går ut på å ha sex med fremmede - ofte utendørs, er også populært i delen av skogen ved Sognsvann turveien nå kommer.
I biler og skog
Miljøet i skogen ved Sognsvann består etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til i hovedsak av menn som møter andre menn for å ha sex.
På flere nettsider er cruisingen ved Sognsvann beskrevet, og et kart indikerer også hvor mulighetene for sex er størst.
«Etter at det er mørkt, er det en del som sitter og runker og venter på selskap, eller at de vil at du skal stå i døråpningen slik at de kan få suge eller slikke deg,», omtales det på en av nettsidene om aktiviteten.
Aktiviteten pågår stort sett til alle døgnets tider.
– Få alternative traseer
Nordre Aker Budstikke spurte i mai i fjor Bymiljøetaten hvilke vurderinger som var gjort i forbindelse med cruisingmiljøet ved traséen til den nye turveien. Seksjonssjef i Nordmarka, Knut Johansson, svarte da at det ikke er gjort spesielle vurderinger.
– Behovet for turveien er stort, og det er ikke så mange alternative traséer som er aktuelle, svarte han.
Da rydde- og hugstarbeidene startet for kort tid siden, var Nordre Aker Budstikke på plass. Kondomene lå strødd under hugstavfallet i tillegg til synlig cruising-aktivitet.
Bymiljøetaten opplyser at de ikke har tall på hvor mange som bruker området til denne aktiviteten. I 2012 skrev Nettavisen at etaten hadde kjent til problemet i 15-20 år.
– Jeg kjenner heller ikke til historien bak bruken, sier seksjonssjef Knut Johansson i Bymiljøetatens Nordmarka-avdeling.
Forsøpling
– Forsøplingen er både uønsket og lite hyggelig, og vi håper selvsagt at ikke dette vil sjenere brukere av den nye turveien. Tilsvarende håper vi også at det ikke vil foregå sjenerende aktivitet i veiens nærområde, fortsetter seksjonssjefen til Nordre Aker Budstikke.
Han legger til at det er vanskelig å kunne forutse hvorvidt veien og økt ferdsel vil føre til at «miljøet» flytter seg.
– Under arbeidet så langt har ikke vi merket aktivitet som har virket sjenerende, og det er jo heller ikke forbudt å gå i skogen fordi man er homofil! Derimot er det ikke tillatt å opptre på en måte som er støtende og sjenerende for andre brukere av marka.
Kan være ulovlig
Aktiviteten er ikke ulovlig, men kan bli det om den er til sjenanse for andre. Straffelovens paragraf 201 gjør det ulovlig å utvise seksuelt krenkende atferd på offentlig sted eller overfor noen som ikke har samtykket til det.
Straffelovens § 201:
«Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd a) på offentlig sted, b) i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det, eller c) i nærvær av eller overfor barn under 16 år, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Atferd som nevnt i første ledd bokstav b og c anses forøvet overfor noen også når den er forøvet gjennom bruk av telefon, Internett eller annen elektronisk kommunikasjon.»
Kilde: Lovdata.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Mange tusen kondomer
Bymiljøetaten har hengt opp plakater med informasjon om arbeidet på flere trær i området. På et av trærne henger det også en fuglekasse, men den er ikke ment for fugler. Også på nabotreet henger det en fuglekasse, hvor det er kondomer, glidemiddel og informasjon om testing av seksuelt overførbare sykdommer.

Bymiljøetaten ber om at turgåere viser hensyn og holder avstand under arbeidsperioden, som trolig vil bli lang. Foto: Christian Fredrik Borg
I en NRK-sak fra 2013 kommer det frem at Helseutvalget for bedre homohelse hvert år utplasserer mellom 50.000 og 60.000 kondomer hvert år i Oslo.
Det er også Helseutvalget for bedre homohelse som rydder området. Det er ti år siden Bymiljøetaten var ansvarlige for ryddingen.
– For å unngå en del av denne cruisingaktiviteten kan selvsagt en mer intensiv skjøtsel av området avhjelpe dette til en viss grad. Vi har gjort enkelte tynninger i området rent skogfaglig og i forbindelse med sti- og løyperydding, og ser at en del av aktiviteten flyttes når et skogparti blir mer åpent, forteller Bymiljøetaten.
– Minket
Driftssjef for Nordmarka, Frank Thomassen i Bymiljøetaten, forteller at antallet henvendelser har avtatt de siste årene.
– Når det gjelder henvendelser fra turfolk som opplever dette som utrygt, eller som har kommet uforvarende over denne aktiviteten, så ber vi dem om å melde dette til politiet. Hvis politiet får mange henvendelser om uønsket aktivitet i dette turområdet, så vil de vurdere om dette er noe som må tas tak i. Kommer det mange henvendelser må juristene vurdere det juridiske og se på hvilke tiltak som bør gjøres i samarbeid med grunneier.
Han forteller at politiet er kjent med aktiviteten og følger med.
– Hvis det foregår prostitusjon i området er jo dette noe det bør tas tak i. Stort sett virker det som det er godt voksne menn som bruker området. Publikum som opplever ting i forhold til dette bør kontakte politiet, avrunder drifsleder Thomassen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!