Uenighet i partiet:
Men denne Høyre-politikeren fra Kjelsås liker trikken

Bård Folke Fredriksen og to utgaver Oslo-trikker: Vogn 70 fra 1913, som var i drift til 1968, og en SL79-trikk, som har tjent i Oslo-gatene siden tidlig på 1980-tallet. Foto: Karl A. Kjelstrup / Oslo Høyre
Er trikken fremtid eller fortid i Oslo? I Oslo Høyre er de uenige om det er riktig å satse på trikk i hovedstaden, ifølge NRK. Mens tidligere ordfører Fabian Stang sier nei, sier Bård Folke Fredriksen fra Kjelsås ja.
Publisert: 24.01.2019 kl 10:32
Sist oppdatert: 24.01.2019 kl 18:02
OSLO: Det er NRK som torsdag forteller om uenighet om trikkens fremtid i partiet Høyre.
Kapasitet
Der tidligere ordfører Fabian Stang mener at det har vært gravd i trikkeskinner så godt som hver dag siden han ble født, og det er noen år siden, og at trikken er mer nostalgi enn fremtidsrettet, så mener tidligere byråd og statssekretær, Bård Folke Fredriksen fra Kjelsås, at trikken har sin misjon, og at kapasitetsargumentet fortsatt gjelder:
– Der trikken går i dag, i de tunge kollektivtraséene i indre by som Stortingsgata og Storgata, vil trikken ha mye større kapasitet enn bussene. Skal du erstatte trikken med buss, blir det mange, mange flere busser. Det vil også skape problemer i Oslos trange gater, sier Fredriksen til NRK.
Oslo bystyre har vedtatt et nytt trikkeprogram, som omfatter innkjøp av 87 nye trikker fra det spanske selskapet CAF, til ca. 4 milliarder kroner. De første skal leveres for prøvekjøring fra 2020. Les om offentliggjøringen av trikkekjøpet i 2018 her.
Om 10 til 40 år
Også trikkemotstanderne erkjenner at trikkekjøpet og skinne-investeringene har kommet så langt at det ikke kan stoppes. Blant annet tilrettelegges det nå for de nye trikkene i Grefsenveien.
– Nei, dessverre. Det er grunnen til at vi foreslår å fase ut trikken på sikt. Om det er om ti, tjue, tretti eller førti år, det vet ikke, sier Nicolai Øien Langfeldt i samme parti.
Fordi Stang og Øyen Langfeldt, i følge NRK-saken, tror at trikken vil være et pengesluk også i fremtiden og mener derfor at dagens store trikkeinvestering bør bli den siste. Og at det er blant annet derfor Høyre er skeptisk til de rødgrønnes ønske om trikk langs Ring 2 og til Tonsenhagen i Groruddalen. Her kan du lese hele saken i NRK.
Trikkeby eller ei?
Da byrådet og Sporveien offentliggjorde hvem de vil kjøpe Oslos neste trikker fra, i vognhallen på Grefsen i juni i fjor, sa byrådsleder Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet:
– Byrådet i Oslo satser på trikk. Oslo er en by i omfattende utvikling og trikken får en sentral rolle fremover både for å ta veksten i kollektivtrafikken og for å legge til rette for videre byutvikling. Jeg gleder meg til vi får se de første trikkene i Oslos gater i forbindelse med testkjøringen i 2020.
Anskaffelsen av nye trikker var den siste saken det borgerlige byrådet la frem, før det gikk av etter valget i 2015. Høyres gruppeleder i bystyret, og nå også byrådslederkandidat i 2019, Eirik Lae Solberg, sa den gang at trikk er riktig for Oslo.
– Det er investert mye i trikkeinfrastruktur i Oslo, og for Høyre er det viktig å utnytte det vi har i dag. Så ser jeg frem til å få en mer moderne trikkeløsning, som ikke rister i stykker gateløpet og lager like mye støy i sentrum som dagens trikker gjør.
Han la samtiig til at etter Høyres mening, har trikken nådd sin geografiske utstrekning i Oslo.
– I motsetning til byrådspartiene ønsker ikke Høyre å utvide trikkenettet. Mens byrådet vil ha trikk langs Ring 2, og til Tonsenhagen, mener vi at det her i fremtiden heller bør satses på elektriske, førerløse busser, sa Solberg.
Gallup
Er trikken bra for Oslo?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!