Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kritikkverdige forhold i eldreomsorgen:

– Men hvor og til hvem skal man melde ifra?

Kommunikasjonssjef i Seniorsaken, Christin Engelstad. Foto: SENIORSAKEN

– Til de som man ikke har tillit til - kan man skrive til byråden eller Sykehjemsetaten? spør Seniorsaken og kommunikasjonssjef Christin Engelstad, og inviterer til åpent debattmøte om eldreomsorgen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2016 kl 09:23

NORDRE AKER: I forrige uke fortalte Nordre Aker Budstikke om Pål Hagen, som nærmest ble vaktmester ved Ammerudlunden Sykehjem, der moren Anne Hagen var beboer i mer enn fem år, for å sørge for at moren hadde det bra ved sykehjemmet - les hele saken her.

LES OGSÅ: Foreslår å legge ned sykehjem

Seniorsaken, en landsomfattende, medlemsstyrt organisasjon som skal fremme seniorenes sak i Norge, har også lest om Pål Hagen, som brukte hundrevis av timer på å sørge for morens beste ved sykehjemmet. Og om eldrebyråd Inga Marte Thorkildsens (SV) kommentarer til saken.

– Hvor skal man melde i fra?

Blant annet uttalte eldrebyråden til saken at hun er skeptisk til pårørende og brukerundersøkelser.

– Eldrebyråden sier hun ikke har tillit til pårørende- og brukerundersøkelser siden mange pårørende og brukere ikke tør å melde fra om det som er galt. Tør de si fra når eldrebyråden kommer på hjemmebesøk, besøk på sykehjem, og dagsentre? spør kommunikasjonssjef Christin Engelstad og Seniorsaken.

KOMMENTAR: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det? Skal vi ikke etter planen alle dit?

Som fortsetter.

– Det nye bystyret har nå hatt et år på seg til å endre eldreomsorgen i Oslo til det bedre. At dette tar tid forstår vi, men mange spør seg hvorfor det da hastet slik å introdusere eiendomsskatten i byen. Den skulle jo bidra til bedre eldreomsorg raskt.

I saken om Anne Hagen oppfordret også byråden til å melde ifra om kritikkverdige forhold i eldreomsorgen.

– Men hvor skal man melde fra? Til de som man ikke har tillit til, de som ikke er de virkelig ansvarlige. Hvem og hvor skal man henvende seg til, kan man skrive til byråden eller sykehjemsetaten?, spør Engelstad som savner politikere som snakker om lederskap i eldreomsorgen.

Ifølge nettsidene til Oslo kommune skal klager tas opp først med nettopp ledelsen ved eksempelsvis sykehjemmet.

– Vi mener også mye handler om for dårlig ledelse i eldreomsorgen. Ledere som ikke klarer å prioritere eller organisere. Da må det snakkes mer om lederskap i eldreomsorgen.

Stort debattmøte

Nordre Aker Budstikke har så langt ikke lykkes i å få en kommentar fra byråden, på blant annet hvor hun mener man bør melde ifra om kritiske forhold i eldreomsorgen.

LES OGSÅ: Vi tok med superkokken for å teste maten de gamle blir servert. – Hadde fått kjeft om jeg serverte dette hjemme!

Men om få dager, torsdag kveld klokken 19.00, på Diakonhjemmet, blir det mulighet til å diskutere saken videre - i stort åpent debattmøte hvor også byråden med representanter fra alle partier er invitert. Et møte i samarbeid mellom Seniorsaken og Diakonhjemmet Omsorg, og hvor seniorer får mulighet til å stille spørsmål om eldreomsorgen direkte til politikerne.

Økonomi, helse og ernæring, bolig og aldersdiskriminering står på agendaen.

Bo hjemme?

Seniorsaken er også i tvil om det virkelig er slik politikerne hevder, at de fleste vil bo hjemme så lenge som mulig.

LES OGSÅ: Etter farens opphold ved helsehus: – Det gjør vondt langt inne i hjertet mitt!

– Vi tror de fleste vil bo hjemme så lenge de føler seg trygge og mestrer hverdagen. Her tror vi det kan bli sprik om hva de føler de trenger og hva de får. Selv om det vil komme fantastisk mange nyvinninger og omlegginger mener vi at det i overskuelig fremtid også må satses på sykehjem, sier Engelstad.

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med byrådsavdelingen om hva som ligger til grunn av forskning og annet, i forhold til utsagnet om at de fleste vil bo hjemme så lenge som mulig. Men så langt kjenner ikke avisen til nyere forskning eller annet som underbygger dette.

LES FLERE SAKER I NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...