Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Thailandske Yong glad i ski:

Men noe annet fristet i Norge

Yong (til høyre i blått) på skidag. Foto: TORE SANDE

Da deres egen datter dro til Australia som utvekslingsstudent til Argentina, kom 18 år gamle Yong fra Thailand inn i familien Sande. – Ett av de beste valgene vi har tatt, sier vertsmor Lisa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.07.2016 kl 11:21

OSLO: Da deres 16 år gamle datter dro avgårde til Argentina i elleve måneder, med et strengt besøksforbud, bestemte familien Sande å la en 18 år gammel utvekslingsstudent fra Thailand flytte inn.

LES OGSÅ: Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern - her er kvadratmeteren dyrest!

Gjennom organisasjonen AFS ble Yong en del av hjemmet deres for ett år. Det har alle involerte vokst mye på, mener familien.

– Det har vært fantastisk å ha Yong her, forteller vertsmor, Lisa Sande.

– Det har virkelig vært en «aha-opplevelse», for man får mulighet til å reflektere over egen kultur ved å lære mer av hennes. Man ser på seg selv og tenker, «åja, så det er sånn vi er»!

Vertsfar Tore Sande og Yong på skidagen. Foto: TORE SANDE

Bra nok?

En av åpenbaringene Lisa fikk om den kulturen hun selv er en del av, var hvor mye hverdagen var preget av stress. Hvordan nordmenn sluker i seg maten, løper ut av døren og så videre.

Den stressfylte hverdagen var også en av grunnene til at familien var usikker på om de i det hele tatt egnet seg som vertsforeldre. Om de hadde nok tid og oppmerksomhet til en vertselev som kunne lite norsk, var de altså usikre på

– Vi jobber mye, og har mye å drive med. Da vi nevnte dette for AFS, sa de at stort sett alle norske familier er travle, men at de trenger alle typer familier som vertsfamilier. Det viktigste for utvekslingsstudentene er en ramme og et godt grunnlag, forteller hun videre.

LES OGSÅ: Har du sett Willy - dypt savnet?

Yong er 18 år gammel, og går i 2. klasse på Bjerke videregående skole. Nå har hun vært borte i ti måneder fra hjemmet sitt i Thailand.

Savner du familien din?

– Eh, ikke ennå, smiler Yong, samtidig som resten av familien bryter ut i latter.

– Jeg reiser jo tilbake snart.

Yong valgte taco og fajitas som siste familiemåltid i Norge. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Valgte Norge for salmalaksen

Yong begynte å lære norsk med én gang hun flyttet til Norge. Etter å ha bodd hos en annen vertsfamilie i fire måneder, hvor kjemien ikke var helt til stede, bestemte hun seg for å bytte til familien Sande i februar.

Til tross for at det er krevende å lære seg et språk med et helt nytt sett med alfabet og lyder, har det hjulpet veldig å møte venner med tilnærmet språkbakgrunn som har lært norsk tidligere enn henne, mener Yong.

Hvorfor valget falt på Norge, tok ikke lang tid å finne ut av.

– Vi spurte Yong hvorfor hun hadde valgt å komme til Norge, og da svarte hun at det var på grunn av at hun var så glad i fisk, forteller Tore Sande.

– Ja, jeg hadde hørt om salmalaks og hadde lyst til å spise mye laks, forteller Yong.

– Men så kom hun til en familie som ikke spiser så veldig mye fisk, da, men vi prøver, ler Lisa.

Taco

Siste familiekveld samlet, søndag før avreise, fikk Yong bestemme menyen. Den bestod av taco og fajitas. Til tross for at det var fisken som fristet i utgangspunktet, har Yong blitt glad i norsk, tradisjonell mat.

Til gjengjeld får ofte familien Sande oppleve Yongs kultur. Ofte har venninner fra Thailand og Kina kommet på besøk for å lage lunsj bestående av dumplings, nudler og vårruller.

– Siden Yong er buddhist, spurte jeg henne om det er noen typer mat som er knyttet til noen spesielle høytider. «Nei,» svarte hun da. «Det er synd da,» sa jeg, for Norge er jo et kristent land med kristne ungdommer som får sjokolade, potetgull og cola i påsken. Da sa hun: «jeg er kristen!»

LES OGSÅ: 20.000 flere biler i døgnet her

Ostehøvel hjem til Thailand

Hva har vært det beste med opplevelsen?

– Det har blitt veldig koselig å bli kjent med en ung person som Yong, og gjennom det forstår man mer om kulturen og det livet hun har i Thailand. Hun har en helt annen familiesituasjon enn vi er vant til, og en helt annen måte å vokse opp på, forteller Tore.

– Jeg trodde at Norge var laks, nordlys og isbjørn. Men det er mer, som for eksempel brunost, det er veldig godt. Jeg skal ha med ostehøvel tilbake til familien min i Thailand, og si at den er til å skjære ost, forteller Yong.

Hun er også glad i å gå på tur i skogen og å gå på ski. Tidligere i år holdt AFS skidag med skistafett, pølsegrilling og vaffelsteking på bål.

– Det var første gang jeg så snø, forteller Yong.

Viktig å være selvstendig

Familien legger ikke skjul på at det er vanskelig å tilpasse seg nye kultur, og ikke minst den store overgangen å bo med en fremmed person i begynnelsen.

– Det er viktig å være selvstendig hvis man vil være verstelev. Vi vil ikke at Yong skal kjede seg, men samtidig kan vi ikke ta ansvar for å underholde henne heller. Det er viktig å skaffe seg det livet i Norge hun ønsker, forteller Tore.

Han fortsetter:

– Men Yong hiver seg på alle t-baner, og er stadig ute og prøve nye ting. Så det er fantastisk.

T.V: Morten Sagen, Lisa Sagen, Tore Sagen med Yong foran. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

LES OGSÅ: Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

Kulturen ligger i de små tingene

En av de viktigste lærdommene familien har tatt til seg etter å ha huset en utvekslingsstudent, er at det er viktig å ta opp kulturforskjeller så tidlig som mulig.

Misforståelser i språk og kultur gjør at det er ekstra viktig å ikke vente med å fortelle hva man irriterer seg over kan det skape dårlig stemning etter hvert.

– En gang sa Yong til meg at kulturen ligger i de små tingene. Et eksempel på dette er leggetid. I vår familie er det vanlig å snakke litt med hverandre, så trekker man seg tilbake for kvelden, sier vertsfar Tore.

Som fortsetter.

– Yong, derimot, dro på rommet sitt og kom ikke ut før neste morgen. Derfor måtte vi kommunisere om hvordan vi skulle løse det på en måte som alle var komfortabel med.

Som råd til andre utvekslingsstudenter over hele verden, oppfordrer Yong studenter om ikke å være redde for å prøve ut nye ting selv om det virker skummelt og rart i begynnelsen.

– Så lenge man observerer og hermer etter den kulturen du bor hos, så går det bra, smiler Yong.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...