Nordre Aker Budstikke

Mener eiendomsskatten er blodig urettferdig

Oslo SV: – De har hatt en eventyrlig prisvekst.

Trude Dybendahl (t.v.) fra Kjelsås er med i gruppesøksmålet mot Oslo kommunes eiendomsskatt, og mener skatten er urettferdig. Leder i byrådspartiet Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, mener saksøkernes argumentasjon ikke holder. Foto: Stine Moe Engelsrud / Oslo SV

Oslo kommune saksøkes for eiendomsskatten: – De som eier bolig har vært med på en eventyrlig prisvekst som gir millionformuer og et stort økonomisk handlingsrom, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). – Å eie en bolig med høy verdi er ikke det samme som å være en riking og ha mye likvide midler. Så enkelt er det, svarer tidligere skiløper, og saksøker, Trude Dybendahl.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2018 kl 12:28

OSLO: I helgen skrev VG om at en rekke av landets rikeste og kjente mennesker er med i gruppesøksmålet mot eiendomsskatten i Oslo kommune. Søksmålet ble opprinnelig initiert av Huseiernes Landsforbund.

Saksøkerne tapte på alle sentrale punkter i tingretten i fjor, men fikk delvis medhold da saken var oppe til behandling i Borgarting lagmannsrett i oktober i år. Lagmannsretten mener det var ulovlig å innføre eiendomsskatten på den måten det ble gjort: Utskrivningen av eiendomsskatten våren 2016 burde vært gjort før 1. mars og ikke 1. juli. Det gjør at saksøkerne kan få tilbake eiendomsskatten for 2016, men ikke for de øvrige årene, skriver VG. Saken er anket til Høyesterett.

Flere av saksøkerne, blant dem milliardærene Stein Erik Hagen og Øystein Stray Spetalen, mener skatten er feil utformet, ved at den bare rammer noen, på grunn av bunnfradraget.

– Jeg har støttet søksmålet fordi jeg mener det er en feil skatt, som bare er rettet mot 20–30 prosent av befolkningen. Jeg betaler formuesskatt av min bolig og opplever det som veldig feil at jeg i tillegg skal betale eiendomsskatt når andre slipper, sier aksjemegler og investor Jan Petter Sissener til avisa.

Trude Dybendahl: – Blodig urettferdig

En av dem som blir trukket frem i VGs oversikt over saksøkere, er den tidligere langrennsløperen og skistjerna Trude Dybendahl fra Kjelsås.


– Jeg ble med på søksmålet mot Oslo kommune fordi jeg synes eiendomsskatten er blodig urettferdig, og skatten henger ikke på greip. For oss "vanlige" folk, som ikke spekulerer i eiendom, tenker jeg det er helt feil å få ilagt en skatt som oppstår fordi man i 20 år har hatt en bolig i en by med stort trykk i boligmarkedet, og derav sterkt prispress. Et hjem skal bos i, ikke realiseres for gevinst, sa Trude Dybendahl til Nordre Aker Budstikke tirsdag.

– Det er heller ikke nødvendigvis en sammenheng mellom å ha en bolig med høy verdi og høy inntekt. Hva med de som har lav inntekt, som har opplevd verdiøkningen på boligen, og plutselig skal betale en høy skatt på boligen de har eid i mange år? Dette rammer mange. En annen sak er at om man bytter bolig, som jeg gjør nå, så koster en ny bolig i samme område like mye. Så det er lite gevinst å hente i Oslo-markedet. Hva er logikken bak boligskatten? Her er det mange logiske brister, tenker jeg.

Les hele saken her.

Holmås Eidsvoll: Idrettsanlegg og reduserte forskjeller

Byrådspartiet SV, en av forkjemperne for eiendsomsskatten, reagerer på saksøkernes, og den tidligere langrennsløperens, motstand mot eiendomsskatten.

– Jeg er helt sikker på at Trude Dybendahl, som en av våre idrettshelter, er opptatt av at barn og unge skal få mulighet til utvikle sine idrettstalenter – uansett om foreldrene er fattige eller rike. Men sånn har det ikke vært i Oslo, snarere tvert imot, sier leder i Oslo SV, og partiets gruppeleder i bystyret, Sunniva Holmås Eidsvoll.


Hun legger til at forskjellene i byen nå er så store at mange familier ikke har råd til å sende barna sine på idrett- og fritidsaktiviteter. Og viser til at da de rødgrønne overtok makten i Oslo i 2015, etter 18 år med blått styre, hadde Oslo den laveste dekningen av idrettsanlegg blant alle fylkene i Norge.

– Derfor har vi nå satt i gang en satsing på nye idrettsanlegg som Oslo idrettskrets har omtalt som tidenes idrettsbudsjett. De neste fire årene vil vi bruke til sammen om lag 6,2 milliarder i økonomiplanperioden for å gi et bedre idrettstilbud over hele byen. Det blir ny flerbrukshall på Ullern og ny ishall på Frogner. Prisen på billetter på kommunens bad blir halvert hele neste år for barn og unge. Dette er tiltak Høyre ikke hadde råd til da de styrte byen. Eiendomsskatten gir kommunen et handlingsrom til å satse skikkelig på idrett for barn og unge, sier Eidsvoll.

SV: Ikke urettferdig

– Jeg stusser veldig på at Dybendahl uttaler at eiendomsskatten rammer urettferdig og tar alle over en kam. Det er jo det stikk motsatte hun saksøker oss for! Det er kun de dyreste boligene, ca. en fjerdedel, som omfattes av eiendomsskatten. Nå blir kommunen saksøkt for ikke å ta med alle boligene. Dette henger ikke på greip, fortsetter Oslo SV-lederen.

Hun mener boligmarkedet er en av grunnene til at Oslo har de største økonomiske forskjellene i landet.

– De som eier bolig har vært med på en eventyrlig prisvekst som gir millionformuer og et stort økonomisk handlingsrom. De som står utenfor har ikke vært med på denne verdiveksten og må i stedet betale i dyre dommer for økende husleie. Eiendomsskatten er med på å jevne ut forskjellene i byen vår, slik at alle kan få frihet og muligheter, sier Eidsvoll.

Dybendahl: Et hjem, ikke en formue

Trude Dybendahl holder fast ved at eiendomsskatten rammer urettferdig, uansett bunnfradrag.

– Det er 32 år siden jeg kom inn i bolimarkedet i Oslo, og ja, jeg har vært med på en verdistigning. Jeg sitter på en enebolig, og på mange måter ikke en millionformue, som det hevdes. Fordi dette er mitt hjem, og det skal ikke realiseres som gevinst. Mitt hjem rommer et familieliv, ikke en bedriftsøkonomisk virksomhet, sier hun.

Hvis hun ønsker å flytte fra huset til en leilighet, men bli i området der familien bor, koster en leilighet like mye, eller mer, enn huset.

– Det sinnsyke prispresset, som politikerne bør være svært opptatt av å redusere, gjør altså at jeg ikke frigjør noen milliongevinst, men faktisk kan fortsette å bo der jeg har vokst opp, sier Dybendahl og legger til:


– Den såkalte millionformuen er altså ikke en aktiv forvaltningskapital, slik man tydeligvis tenker når man argumenterer for eiendomsskatten.

Ikke selv blant «rikingene»

Dybendahl bedyrer at hun selv ikke er en av «rikingene», med høy tilgang på likvide midler, selv om hun sitter på en bolig til mange millioner.

– Jeg er eneforsørger i et hus med to barn. På grunn av eiendomsskatten kunne det være at jeg ikke får råd til å sende barna mine på idrettsaktiviteter. Var eiendomsskatten tenkt å bidra til større forskjeller i muligheter for barn og unge, SV? spør hun.

– Fru Olsen på 80 år, som har bodd i huset hele livet, og ikke har inntekt å snakke om, skal plutselig ut med mange tusen i året. Skal hun flytte til Holmlia for å ikke bli rammet av eiendomsskatten? fortsetter Dybendahl.

Hun mener det er flott med flere idrettsanlegg og idrett for alle, men at løsningen ikke skal henges på eiendomsskatten. En utjevnining av lønnsnivået ville hatt bedre effekt for dem som ikke har råd til å sende barna sine på fritidsaktiviteter.

– Sykepleiere og lærere er minst like viktige som ledere, men leder-lønninger skal av en eller annen grunn ligge skyhøyt i forhold til menigmann. Det er sykt! Et bedre fordelt samfunn henger på en mye større erkjennelse om at alles bidrag i vårt samfunn er viktig, og lønninger deretter, sier Dybendahl.

– Å eie en bolig med høy verdi er ikke det samme som å være en riking og ha mye likvide midler. Så enkelt er det. Og blant annet derfor rammer eiendomsskatten urettferdig, avslutter hun.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...