Nordre Aker Budstikke

Mener Helse Sør-Øst må finne andre sykehustomter

2. juni demonstrerte sykehusaksjonene og politikere fra bystyre og storting utenfor fire sykehus, i protest mot Helse Sør-Østs planer. Her på Rikshospitalet. Foto: Christian Fredrik Borg

Da Plan- og bygningsetaten ikke ville godta sykehusplanene på Gaustad, satte helseforetaket høringen på vent for å gå i dialog med kommunen. Aksjonen Redd Ullevål sykehus mener planene om utbygging på dagens Rikshospitalet må skrinlegges.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2020 kl 08:28

GAUSTAD: 2. juni skulle reguleringsplanene for Oslos nye sykehus på Aker og Gaustad vært lagt ut til offentlig ettersyn.

Sykehusaksjonene i Oslo demonstrerte samtidig på fire sykehus for å markere starten på høringene.

Trukket av Helse Sør-Øst

Samme dag meldte NRK at Helse Sør-Øst hadde trukket planene tilbake i pinsen, da det ble klart at Plan- og bygningsetaten i Oslo ikke ville støtte utbyggingen på Gaustad, og bare delvis planene på Aker.

Hovedbegrunnelsen skal være at tomta på Gaustad er for liten og at sykehuset vil bli for høyt og dominerende i nærmiljøet.

Helse Sør-Øst (HSØ) har vedtatt en plan som kort fortalt innebærer at Ullevål sykehus avvikles, mens driften flyttes delvis til Gaustad, der det skal bygges et nytt sykehus som en utvidelse av dagens Rikshospital, og på et nytt Aker sykehus, med mulighet for bygg på over 80 meter.


Rikshospitalet oversikt fra øst. Illustrasjon: Ratio/ARKITEMA

Bystyreflertallet i Oslo trakk i fjor sin støtte til planene, med krav om at det utredes et alternativ med fortsatt drift på Ullevål sykehus. Det er kun Arbeiderpartiet og Høyre i Oslo som ønsker HSØs løsning. På Stortinget har planene flertall, og planen har fått økonomisk garanit over statsbudsjettet.

Peker på Ullevål

Når Plan- og bygningsetaten (PBE) nå mener utnyttelsen av Gaustad-tomten blir for stor, sier Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus at Helse Sør-Øst må finne andre tomter. Og det burde være lett, skriver de i en pressemeding, siden Ullevål-tomten ligger klar: «Den er fem ganger så stor som den på Gaustad og heldigvis ikke solgt. Det er fortsatt relativt enkelt og kostnadsfritt å utrede et alternativ på tomter med plass til de sykehusene Oslo trenger for fremtiden.»

– Motstanden mot Helse Sør-Østs planer har blant annet vært knyttet til det vi mener burde vært åpenbart for alle, fra første stund. Det er rett og slett ikke plass til de byggene Helse Sør-Øst trenger for å kunne erstatte kapasiteten på Ullevål sykehus på tomtene på Aker og Gaustad. Flere av Norges mest erfarne sykehusarkitekter og sykehusbyggere har sagt fra om dette i årevis, sier leder i Redd Ullevål Sykehus, Lene Haug.

Nestleder i Helsepartiet og Redd Ullevål sykehus, Lene Sundfær Haug, demonstrer utenfor Rikshospitalet mot planene for nye sykehus i Oslo. Foto: Christian Fredrik Borg


– Vi begynte å engasjere oss med en gang vi så planene, sier Tor Winsnes, styremedlem i Redd Ullevål Sykehus, i pressemedlingen. Han omtales som «husarkitekten» på Ullevål og var med på å tegne dagens Rikshospital i sin tid.

– Rikshospitalet skulle ikke kunne utvides. Det var et kompromiss som var ufravikelig. Den gangen var man engstelig for at Rikshospitalet skulle ese ut og derfor ble det tegnet slik at det ikke skulle være mulig å utvide, sier Winsnes.

RIKSHOSPITALET: Arkitekt Tor Winsnes tegnet dagens Rikshospital. Foto: Christian Fredrik Borg

Ønsket parallell utredning

De opprinnelige planene for utvidelsen av dagens Rikshospital viste bygg på opptil 76 meter. Da det ble klart at disse ikke ville bli godkjent, ble planene endret i mars, blant annet ved at høydene ble tatt ned til 49 meter. Til gjengjeld er det tegnet inn flere bygningsvolumer. Det ble også lansert planer om å starte forberedelse til riving, blant annet av inngangsparti, noen medisinske avdelinger og parkeringshus allerede høsten 2021. Planene for Aker skal også ha blitt endret, slik at det åpnes for bygg på over 80 meter.

Tidligere leder i Redd Ullevål Sykehus, Rolf Kåresen har gjentatte ganger bedt om at et alternativ med Rikshospitalet, Ullevål og Aker ble utredet parallelt med at reguleringssakene for Aker og Gaustad ble behandlet. Dette for at prosessen ikke skulle bli unødvendig mye forsinket dersom det skulle vise seg at at tomtene var for små. Helse Sør-Øst, Oslo Universitetssykehus og helseministeren har tidligere avfeid dette og sagt at videre utredninger vil forsinke prosessen.


– Vi har svart at det er motsatt, og at prosessen vil bli kraftig forsinket dersom dagens planer ikke lar seg gjennomføre. Nå er vi kanskje der og vi står uten et ferdig alternativ, sier Lene Haug.

Behov for sykehus

Våren 2019 lanserte en uavhengig gruppe en alternativ løsning for fremtidens sykehus i Oslo. Rolf Kåresen og kvalitetssikringsekspert Eilif Holte ledet arbeidet som resulterte i idérapporten Parksykehuset.

– Dersom Parksykehuset Ullevål hadde blitt utredet i 2019 kunne vi hatt et godt alternativ å gå videre med nå, sier Haug.

Hun understreker at Oslo trenger nye sykehus, og at det spesielt er viktig å få på plass økt lokalsykehuskapasitet. Hun sier Aker sykehus bør bygges ut så raskt som mulig som lokalsykehus for alle de fire Groruddalsbydelene.

En kombinasjon av fortsatt sykehusdrift på Rikshospitalet, et nytt klinikkbygg på Ullevål og gjenoppbygging av Aker som lokalsykehus for Groruddalen vil kunne bli opptil 20 milliarder billigere enn Aker/Gaustad-prosjektet, mener Redd Ullevål Sykehus. Dette har Helse Sør-Øst tidligere bestridt.


– Når hverken konseptfasen for Aker/Gaustad eller risiko- og sårbarhetsanalysen tar opp problematikk knyttet til smittevern, beredskap og store alvorlige helsehendelser som pandemier og epidemier er en ny gjennomgang mer påkrevet enn noen sinne. PBE har gitt Helse Sør-Øst en gyllen mulighet til å tenke seg om og fremme bedre og billigere planer, sier Haug.

Helse Sør-Øst

I brevet fra Helse Sør-Øst der de ba om at reguleringsplanen ikke ble lagt ut til offentlig ettersyn 2. juni, ber de om et møte med Plan- og bygningsetaten «for å se på planforslagene med den hensikt å finne gode løsninger for de påpekninger som er kommet.»

«Som en følge av dette bes det også om at det avtales ny frist for offentlig ettersyn. På den måten kan forslagsstiller og kommunen gjenoppta dialog med tanke på å finne gode løsninger for de ulike hensyn som må veies, slik at bearbeidede planforslag kan sendes på offentlig ettersyn,» skriver helseforetaket.

Nordre Aker Budstikke har spurt Helse Sør-Øst om hva de ønsker å få ut av videre dialog med PBE, hvilke justeringer de ser som mulige for å kunne imøtekomme PBE, hvilket tidsperspektiv de har for å kunne få klar en reguleringsplan til offentlig ettersyn, og hvordan det påvirker HSØs prosjektering at et flertall i Oslo bystyre ønsker en utredning av Ullevål-alternativet.

– Vi skal nå ha en dialog med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune rundt de påpekninger som har kommet knyttet til planforslagene for Aker og Gaustad sykehusområder. Utover dette har ikke vi mer å si nå, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne-Brit Bøe i HSØ i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...