Nordre Aker Budstikke

Mener Oslo kommune begår en grov navne-synd

Stein Øberg er opptatt å at folk skal forstå hvor, og hva, Frysja egentlig var, og er. Her, hvor skolen skal bygges, heter det Brekke, understreker han. Foto: STEIN ØBERG

Det blir helt feil å kalle den nye skolen «Frysja skole», mener Stein Øberg. Her er forklaringen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2017 kl 10:20

BREKKE: Torsdag skrev vi at planarbeidet med den nye grunnskolen i tilknytning til utbyggingen av industriområdet «på Frysja» er igang.

Les hvordan Undervisningsbygg ser for seg plasseringen av skolen, som etter planen skal stå ferdig i 2021, her.

– Flott at det kommer ny skole, men Undervisningsbygg må gå foran som et godt eksempel og gi den nye skolen det eneste navnet som er historisk korrekt: BREKKE.

Det skriver Grefsen-beboer og lokalhistorieentusiast, Stein Øberg, i sitt høringssvar til Plan- og bygningsetaten.

Elvenavnet

Stående ved Akerselvas bredder, like ved badeplassen Stilla, utdyper han til Nordre Aker Budstikke:


– Her flyter FRYSJA, som er det gamle navnet på Akerselva der den renner i tildels strie strømmer fra Maridalsvannet og ned til havna. Frysja er altså et ærverdig elvenavn og ikke et stedsnavn.

På nordsiden av Akerselva, ved badeplassen Stilla, ligger Brekke. Foto: STEIN ØBERG

Han peker over på nordsiden av elveløpet, der den nye skolen skal bygges i Frysajveien 31, og forklarer at det riktige navnet på området er Brekke.

– Som andre skoler bør den stolt bære navnet på stedet den blir bygget. BREKKE skole ønskes hjertelig velkommen av både gamle og nye innbyggere i Nordre Aker.

– Frysja-navnet er direkte feil

I høringssvaret sitt skriver han videre:


– Når Oslo Kommune ved Eiendoms- og byfornyingsetaten i sin uttalelse skriver at «Frysjaveien 31 ligger som kjent på Frysja» så er det direkte feil. Frysja er det gamle navnet på Akerselva, verken mer eller mindre. Området skolen skal bygges på heter BREKKE - et staselig bruk som det ikke er noen som helst grunn til å underkjenne. Å kalle skolen for «Frysja» er ensbetydende med «stryk» både bokstavlig og som karakter på navn. Lykke til, vi gleder oss til å følge med i både bygging og god læring på BREKKE SKOLE.

Her kan du lese mer om historien til Brekke gård.

Akerselva renner fra Maridalsvannet og ut i fjorden. Frysja er det gamle navnet på hele elva. Foto: STEIN ØBERG

Fokus på skoler

Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen har for tiden fokus på skolene og har besøkt nyoppussede 100-åringen Kjelsås, 112-åringen Grefsen og nyåpnede Morellbakken.

– Fantastisk flotte er de blitt, alle sammen. I april står Rønningen folkehøgskole for tur. Alle medlemmer får i kalenderen for 2018 gledelig gjensyn med alle skolene i fortid og nåtid, sier Øberg.

Hvor er Frysja?

Vi har tidligere skrevet om Frysja-navnet. Her kan du lese den populære saken om hva Frysja egentlig var.

Hva mener du? Er det historieløst å kalle området og skolen «Frysja»? Stem i gallupen!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...