Nordre Aker Budstikke

Mener park i Nydalen er et nasjonalt anliggende

Torger Kjeldstad (med megafon til venstre) foran politikere og presse da aksjonsgruppa inviterte bystyrepartiene til å svare om stor park i Nydalen før lokalvalget i 2019. Nå inviteres politikerne igjen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Aksjonsgruppa for stor park i Nydalen ser gjerne at parken blir tema på Stortinget, og nok en gang inviterer de politikerne til å svare på hvordan de vil sikre en park i bydelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: Aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen har siden slutten av juli sendt ut brev til Oslo-fløyene i de ni politiske partiene som i dag også er representert på Stortinget, med tre spørsmål om en fremtidig park i Nydalen:

  • 1. Vil partiet forplikte seg til å stemme for regulering av en rektangulær sammenhengende park på minimum 15 mål i Nydalen i bystyrets behandling av saken?
  • 2. Vil dere be PBE og EBY utrede ulike finansieringsløsninger som bygger på hva som er mulig å pålegge hovedutbyggerne i Nydalen som alternativ til ren kommunal finansiering av en slik park?
  • 3. Vil dere om nødvendig selv fremme et forslag til regulering av en slik park?

Samtidig inviteres representanter fra partiene til å stille på arrangement i Nydalen 4. september klokka 13 for å svare på dette. Aksjonsgruppa gjennomførte et tilsvarende arrangement før lokalvalget i 2019.

– Nasjonalt spørsmål

– Denne gangen er det stortingsvalg, og regulering av eiendommer i Nydalen er det bystyret som bestemmer. Hvorfor drar dere i gang dette igjen nå?

– Vi mener at dette spørsmålet er så viktig for beboere, studenter og de som jobber i Nydalen – et område som er på størrelse med en stor norsk by – at det er et nasjonalt anliggende, sier Torger Kjeldstad, frontfigur i Aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen.


«Nydalen har vært under omfattende endring de siste 20 årene. Området er blitt flott med tanke på alle servicetilbud, arbeidsplasser og kollektivtransport. Men, Nydalen er sammen med Storo, Lillo og Sandaker et av Norges tettest befolkede områder. For de sentrale delene av Nydalen planlegges ytterligere ca 3000 boliger (hvorav ca 1200 studentboliger) i 18 ulike utviklingsprosjekter som foregår nå. Det forventes også oppstart av flere prosjekter de nærmeste årene som lett kan gi ytterligere 2000 boliger i området. I følge hovedentreprenør Avantor i Nydalen bor, studerer og jobber det nå 40.000 mennesker i Nydalen, mens de estimerer at dette skal vokse til 50.000 de neste 10 årene. I takt med fortettingen, har beboere et sterkt økende behov for møteplasser og parker. I dag er disse av lite tilfredsstillende karakter og har helt ubetydelig størrelse. Lokal park er kritisk viktig for barn og unge som spesielt er avhengig av møteplasser i nærområdene,» skriver aksjonsgruppa i brevet til de politiske partiene.

– Det er de samme partiene som sitter i Rådhuset og på Stortinget, og park i Nydalen kan godt diskuteres av stortingspolitikerne også, sier Kjeldstad, og legger til:

– Det handler om byutvikling. Det store spørsmålet er om man skal bruke bosted som oppbevaring eller et sted man kan leve livene sine. Og det er et nasjonalt spørsmål, særlig nå som ny Plan- og bygningslov er under utvikling.

Kjeldstad sier bystyrepolitikere har beskrevet Nydalen som et eksempel på hvordan det ikke skal gjøres.

– Utvikling av en park i Nydalen kan derfor gjerne bli en post på statsbudsjettet. Det har hatt mindre poster enn det, legger han til.


Nordre Aker Budstikke møtte adm.dir. i Avantor, Øystein Thorup, tidligere i sommer. – For Avantor er det viktig å se det store bildet. Vår visjon er at Nydalen skal bli det beste stedet i Oslo å bo og jobbe. Når vi nå skal utvikle Sandakerveien 113-119 er dette faktisk den første utbyggingen vi gjør på denne siden av Nydalen, sa han blant annet.

Partileder på besøk

I juli besøkte også Venstre-leder Guri Melby Sandakerveien 113-119, der aksjonsgruppa vil ha anlagt park. Partiet går til valg på å innføre en «parkagrense» – et bedre vern av grøntområder i byene.

– Det er områdene med lavere kvalitet, som blir spist bit for bit. Oslo er en relativt grønn by, men det kan ikke være slik at vi om noen år ser at vi glemte grøntområdene da vi bygde nye bydeler. Det vil være en gedigen feil, sa Melby til Nordre Aker Budstikke.

– Hun er den første partilederen som har engasjert seg i parksaken, sier Kjeldstad, som tror det kan smitte over på flere partier.

WHO har i en rapport fremhevet at alle som bor i en europeisk by bør ha en park mindre enn 300 meter fra der de bor. Kjeldstad peker på at også skolen og barnehagene i Nydalen mangler uteområder.


– Oslo er Norges største by, og Nydalen er det tettest befolkede området i Oslo. Folk er opptatt av lokale saker, selv om det er et nasjonalt valg.

– Er ikke i mål

Bydelsutvalgene både i Bydel Sagene og Nordre Aker vedtok første gang i 2019 at de ønsker en park på minimum 15 mål i Sandakerveien 113-119/121. I fjor sendte byråd for byutvikling en bestilling til Plan- og bygningsetaten om å utarbeide en så stor park som mulig i Nydalen. Som følge av det har Oslo kommune og grunneierne i Sandakerveien 113-119 (Avantor) og 121 (OBOS) det siste året hatt flere møter for å utrede et parkalternativ før planforslagene for de to eiendommene skal sendes til politisk behandling, trolig senere i år.

– De har så langt kommet fram til et L-formet grøntområde på under 15 mål. Vi har kommet et stykke på vei, men er ikke i mål. Det må tas større grep, og det vil koste penger. Men i et 10-, 20- eller 30-årsperspektiv er de pengene ikke noe å snakke om. En god bydelspark vil stå i 100 år og betale seg tilbake mange ganger, sier Kjelstad, og legger til at utredning av mulige finansieringsløsninger er ett av spørsmålene aksjonsgruppa har stilt partiene.

Smalere, langsgående arealer ved byggene, slik de foreløpige forslagene ser ut til å ha, kan ikke karakteriseres som park, ifølge Kjeldstad.

– Det vil bli liggende i skyggen, og i praksis bli hager for boligene, ikke en bydels- og folkepark, slik Nydalen trenger og lokalpolitikerne i Sagene og Nordre Aker har vedtatt.


Aksjonsgruppa vil presentere svarene fra alle partiene når disse foreligger i forbindelse med arrangementet i starten av september.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...