Mener trappa er livsfarlig – men kan bare glemme vintervedlikehold

Flere trinn er ødelagte. Noen er tidligere reparert med tynnere planker som gir etter. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
På bilblioteket i Nydalen har de kjøpt inn førstehjelpsskrin for å kunne hjelpe dem som sklir i trappa mellom Maridalsveien og Nydalen vgs.
Publisert: 24.10.2017 kl 15:21
Sist oppdatert: 24.10.2017 kl 15:53
NYDALEN: Det går en skjev og skakk trapp i skråningen mellom Maridalsveien og Nydalen videregående skole. En fin snarvei gjennom skogen om sommeren, men ikke helt optimal når været blir våtere og kaldere, slik som nå.
Det har flere aktører i Nydalen prøvd å gjøre noe med de siste årene. Blant dem direktør i Riksteateret, Knud Bjørne-Larsen. I januar sendte han en henvendelse til Bymiljøetaten om ikke de kunne reparere trappa, og sørge for at den var trygg å ferdes i gjennom vinteren. Da høsten nærmet deg, og lite hadde skjedd, tok han kontakt igjen.
Svaret var at vintervedlikehold ikke er aktuelt.
– Jeg synes det er en merkelig ansvarsfraskrivelse all den tid det ikke er slik at elever på skolen, gjester til Deichmanske eller arbeidende i Nydalen kun går på skole, besøker biblioteket eller jobber om sommeren, sier Bjørne-Larsen, som omtaler trappa som livsfarlig.
LES OGSÅ: Brukte skattepenger til å kjøpe leiligheter for 100.000 per kvadratmeter
Må lappe skader på biblioteket

Mariann Youmans ved Deichmanske bibliotek tar stadig imot personer som har skadet seg i trappa. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Det gjør også Mariann Youmans på Dechmanske bibliotek, som ligger i bygget til Nydalen vgs., og som har utsyn rett til trappa. Mange av bibliotekets besøkende benytter seg av den. Ikke minst barnehager fra Tåsen-siden som regelmessig er innom bydelsbiblioteket. Og det skjer stadig vekk at noen faller, forteller hun.
– Vi har gått til innkjøp av et førstehjelpsskrin så vi kan lappe sammen dem som har skadet seg i trappa, sier Youmans.
Hos Deichmanske har de prøvd å få Bymiljøetaten til å vintervedlikeholde trappa helt siden biblioteket åpnet for tre år siden, i 2015. Uten hell. Nå frykter de at det må en alvorlig skade til før noe skjer.
I bunnen av trappa står det en brakkerigg, som gjør at de som ferdes i trappa må gå ut av den, og gå ned en skråning for å komme videre til Nydalsveien, eller Nydalen vgs. Denne bakken var tidligere glatt, men i vinter tok Avantor ansvar for å strø dette partiet. I en e-post Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til, skriver eiendomsselskapet at også de har anmodet Bymiljøetaten om å gjøre vintervedlikehold.
Skråningen og trappa er nemlig kommunal grunn og eiendom.
– Ikke noe galt
Fredag tok Nordre Aker Budstikke turen til trappa. I høstregnet, og med mye nedfalt løv, var den skjeve trappa så sleip og glatt at avisens utsendte skled og var nær ved å skli havne på rompa.
Til avisen skriver Bymiljøetatens presseansvarlig, Monica Thorud Olsen, at de har vært på en befaring for å se på trappas tilstand.
– Det står i brevet (til Knud Bjørne-Larsen journ.anm.) at det ikke er noe direkte galt med trappa. Men den er helt tydelig veldig skjev, og har seget. Er ikke dette å regne som en feil?
– Den mangler et par bord, som vi kommer til å få utbedret, ellers er det ikke noe direkte galt med trappa, skriver hun.
Ingen vinterdrift
– Når det gjelder ønsket om vinterdrift, så er det ikke slik at Bymiljøetaten vinterdrifter alle stier, gangveier og ferdselsårer i park- og friområder. Trappa i det aktuelle området er ikke tilrettelagt for vinterdrift pr. dags dato, skriver Thorud Olsen.
Hun sier det har med utforming av trappa og beliggenhet å gjøre.
– Trappa er først og fremst en snarvei, og dersom den er glatt bør man benytte seg av andre atkomstveier, som Nygårdsveien eller Nydalen Bruks vei, fortsetter hun.
– Hvis det er slik at folk ferdes på eget ansvar, burde det ikke vært opplyst om på skilt øverst og nederst?
– Det er et større antall stier, trapper og gangarealer rundt omkring i byen som ikke har vinterdrift. Vi skilter normalt ikke at folk ferdes på eget ansvar, svarer Thorud Olsen.
– Hva vil det koste å vinterdrifte trappa slik den er i dag? Og hva vil det koste å anlegge en ny, trygg trapp med vinterdrift?
– Det er ikke mulig å gi noe estimat på hva det vil koste å anlegge en ny trapp. Trappa er lang og svingete, og en ny trapp må i så fall prosjekteres.

Trappa går ned til Nydalen vgs. De fleste elevene som skal til skolen fra Maridalsveien bruker imidlertid gangbroa bak i bildet, opplyser rektor Linn-Siri Jenssen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Hvem har ansvar?
Hva da hvis noen faller og slår seg alvorlig? Hvilket ansvar hviler på Bymiljøetaten og Oslo kommune? Det har vi ikke fått svar på.
Nylig fikk trappeforkjempere litt lenger opp langs Akerselva en gladnyhet. Da ble det klart at arbeidene med å gjenoppbygge skibakketrappa, fra Maridalsveien til Akerselva, er i gang. Den nye trappa går i unnarennet til den tidligere Nydalsbakken, som har en spennende historie. Les mer om trappekampen, og resultatet, her!
LES OGSÅ:
- Staget på bilen brakk rett av: - Kan det ha med den dårlige asfalten i Grefsenveien å gjøre?
- Eivind får 6 millioner til å finne ut mer om hvem som kan få arvelig brystkreft
Meld deg på nyhetsbrev!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!